Nyheter

KrF freder basarene

KrF sørger for at kristne organisasjoner som arrangerer basarer kan senke skuldrene. Ny lov om pengespill trygger misjonslotteriene.

– Det er en ordentlig gladsak vi kommer med. Det har vært viktig for oss at den nye loven ikke skal gi utilsiktede konsekvenser for misjonsorganisasjonene, sier Jorunn Gleditsch Lossius, familiepolitisk talsperson i KrF.

Hun har merket seg at flere kristne organisasjoner frykter forslaget til ny pengespillov kan gå hardt utover misjonslotteriene deres.

– I sin ytterste konsekvens kan vi risikere at lovforslaget begrenser vår virksomhet dersom det blir en realitet, uttalte Helge S. Gaard, generalsekretær i Det norske misjonsselskap til Vårt Land i oktober.

Flere var bekymret – nå blir de vernet

Også Norme og Digni delte NMS sin bekymring. De representerer henholdsvis 42 og 20 misjonsorganisasjoner og kirkesamfunn. Nå har Lossius, som er KrFs medlem i familie- og kulturkomiteen, sørget for at organisasjonene kan senke skuldrene.

Hun har jobbet opp mot den politiske ledelsen i Kulturdepartementet, og kan komme med flere lovnader på vegne av partiet.

– Basarer fredes i ny lov om pengespill, sier Lossius.

Hvor går grensen?

Flere punkter i forslaget til ny pengespillov har skapt hodebry for misjonsorganisasjonene.

I en av de foreslåtte paragrafene heter det at man ikke trenger å innhente tillatelse for å tilby pengespill med en årlig omsetning under 200.000 kroner.

Men gjelder grensen per lokallag eller per organisasjon? For NMS har det vært viktig at grensen gjelder per lokallag, hvis ikke vil beløpsgrensen fort nås.

– Vi sørger for at grensen kommer til å gjelde lokallag, og at det kommer frem i proposisjonen, forsikrer Lossius.

LES OGSÅ: Sjømannskirken mister inntekter og avlyser basarer

Etterlyser klarere svar

Et annet lovforslag som kan bli en brems for misjonslotteriene, er at pengespillene bare kan ha «et lokalt eller regionalt omfang».

###

NMS påpeker i sitt høringssvar at det må avklares hva dette innebærer: Betyr det at lotteriene må arrangeres lokalt? Eller innebærer dette også at inntekten fra lotteriet må anvendes lokalt?

«Det første er uproblematisk, men det andre vil være svært begrensende, da formålet mange messer og basarer samler inn til, er for eksempel humanitære prosjekter gjennom hovedorganisasjon via samarbeidspartnere i land verden over», skriver NMS i sitt høringssvar.

Vil ha løsning på digitale basarer

Lossius slår fast at selve pengespillet/basaren må gjennomføres lokalt. Årsaken er at partiet ikke ønsker pengespill med nasjonalt omfang uten at det er søkt om tillatelse.

– Dette har imidlertid ingen betydning for hvor inntektene kan brukes – disse kan anvendes til også nasjonale og internasjonale formål, så lenge formålene er ikke-fortjenestebaserte, sier hun.

Misjonsorganisasjonene har dessuten fryktet at de ikke vil kunne gjennomføre elektroniske basarer med det foreslåtte lovverket. Lossius medgir at dette er en litt mer krevende problemstilling.

– Vi må utarbeide et lovverk som ivaretar lokale basarer, men som og gjør at vi ikke åpner for store aktører som utnytter lovverket til å lansere egne pengespill digitalt. Derfor ønsker vi å invitere misjonsorganisasjonene til dialog med oss om dette slik vi klarer å sy på plass en løsning som ivaretar deres behov, sier hun.

NMS sin generalsekretær Helge S. Gaard er svært fornøyd med avgjørelsen, og skriver dette i en e-post til Vårt Land:

– Dette fortjener et aldri så lite halleluja! Vi er sparsomme med det i våre sammenhenger, men dette er veldig gledelig og betyr utrolig mye ikke bare for de kristelige organisasjonene, men for mennesker omkring i verden som får bedre liv og større håp i hverdagen av den virksomheten som vi får bidra til! Takk til politikerne som har tatt dette på alvor!

LES MER:

Lotteritilsynet snudde: Misjonslotterier får avholdes som før

Disse kvinnene føler seg kallet til prestetjeneste. Men noen tviler på kallet deres

Kjell Ingolf Ropstad: Vanskelig å få omgjort kirkebenk-vedtak

---

Fakta:

---

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter