Nyheter

Sjømannskirken mister inntekter og avlyser basarer

Sjømannskirken har måttet ty til ansettelsesstopp på grunn av koronakrisen. I Hamburg må julebasaren med 70 års tradisjon og besøk av 30.000 mennesker avlyses.

Julemessen i Hamburg er Sjømannskirkens største og er et årlig arrangement som får stor oppmerksomhet.

– Basarene til de nordiske kirkene får stor dekning i alle medier, og er et viktig sosialt møtepunkt for nordmenn og norgesvenner i hele Nord-Tyskland. Arrangementet er et veldig viktig utstillingsvindu for Norge, en stor del av tyske norgesturister kommer fra dette området, forteller sjømannsprest Dag Eidhamar.

Avlysning

Nå har de avlyst årets basar, som vanligvis går over seks dager.

– Vi mister store inntekter og jobber nå med nettløsninger, der vi presenterer varene våre – som så kan hentes i kirken. Vi må spre tilstrømmingen mest mulig på grunn av pandemirestriksjonene. Tyskland har sosial lockdown på linje med Norge, forteller sjømannspresten.

Sjømannsprest Dag Eidhamar ved Sjømannskirken forteller at årets store julemesse er avlyst. – Det er leit, både på grunn av inntektstap og den viktige sosiale arenaen det er blitt gjennom 70 år, sier han.

Sjømannsprest Dag Eidhamar ved Sjømannskirken forteller at årets store julemesse er avlyst. – Det er leit, både på grunn av inntektstap og den viktige sosiale arenaen det er blitt gjennom 70 år, sier han.

En stor del av inntektene kommer fra salg av mat på stedet, noe som vil bortfalle helt i år.

– Vi selger store mengder elgburgere, laks og fiskesuppe, i tillegg til det selvfølgelige innslaget av vafler og sveler. Det økonomiske tapet er én ting, det som vil bli savnet enda mer er all kosen og hyggen som følger med arrangementet – som er en svært viktig sosial arena for mange mennesker, sier Eidhamar.

Dugnadsinnsats

Hamburg-kirken har et nettverk av 130 frivillige.

– Hele høsten er vanligvis preget av stor dugnadsinnsats for å få det store arrangementet trygt i land. I år ble mye snudd opp-ned, men vi har også lært oss å tenke nytt. Vi vil overleve, og har plukket opp alternative løsninger som vi vil dra nytte av for fremtiden, sier Eidhamar.

Han avventer endring av restriksjonene opp mot jul, men håper å gjennomføre julegudstjenester på tilnærmet normalt vis. I november har de teltgudstjenester hver søndag.

Betydelige inntekter

Til sammen har Sjømannskirken normalt en nettoinntekt på over 5 millioner kroner på julebasarene, som er avgjørende for den lokale aktiviteten, opplyser kommunikasjonssjef Sissel Myklebust Mæland.

– Alle kirkene våre har en form for basar eller messe før jul, som er et viktig inntektsbidrag. I år må samtlige kirker avlyse, og ty til alternative løsninger. Julebasarene skaper også stort engasjement blant våre venner rundt omkring i verden, med håndarbeidsgrupper og stor dugnadsinnsats, forteller hun.

2021 blir definitivt et annerledes år for Sjømannskirken, som det er vanskelig å budsjettere for.

– Budsjettert årsomsetning for Sjømannskirken var i 2020 227 millioner norske kroner. For 2021 viser budsjettutkastet at vi legger til grunn en omsetning på 200 millioner, forteller Mæland.

Sjømannsprest Hanne Marie Iaursulëiel Pedersen-Eriksen lager julestemning under julebasaren ved Sjømannskirken i København i fjor.

Sjømannsprest Hanne Marie Iaursulëiel Pedersen-Eriksen lager julestemning under julebasaren ved Sjømannskirken i København i fjor.

Ekstratilskudd

Generalsekretær Jeffrey Huseby forteller at Sjømannskirker vil komme seg gjennom 2020 med budsjettbalanse.

– Det er takket være et raust ekstratilskudd fra Barne- og familiedepartementet på 16 millioner kroner, og økning i givertjenesten. Vi har også gjort omstillinger, omdisponert personale, og har per i deg ansettelsesstopp, forteller han.

Huseby tror det kan gå to-tre år før man kan tenke seg en normaltilstand – der folk reiser like mye som før pandemien. Samtidig er han positiv med tanke på fremtiden.

– Jeg tror Sjømannskirkens tilstedeværelse vil bli enda viktigere i tiden fremover. Det vil bli færre nordmenn utenlands, og vi kan utgjøre en enda større forskjell for de som trenger oss – som reisende, utenlandsstudenter og næringsliv, sier generalsekretæren.

LES OGSÅ:

---

Sjømannskirken

  • Sjømannskirken – Norsk kirke i utlandet må i år avlyse alle sine julemesser og -basarer på grunn av restriksjoner knyttet til korona-pandemien.
  • Disse arrangementene gir vanligvis et nettotilskudd på over 5 millioner kroner, og er viktige sosiale arenaer for nordmenn i utlandet.

---

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter