Nyheter

Ap med milliardpakke for flyktninger – betales av nødhjelp og Afrika-satsing

Arbeiderpartiet kutter kraftig i nødhjelp og Afrika-bevilgninger og pøser 2,5 milliarder inn i en ny solidaritetspott for nærhjelp til flyktninger.

I Aps alternative budsjett henter partiet inn 14 milliarder ekstra oljekroner og syv milliarder mer i skatter enn regjeringen. Men for å hente inn midler til en planlagt solidaritetspott for mennesker på flukt, rydder Ap også kraftig i bistandsbudsjettet:

• Eksempelvis fjernes nær en milliard fjernes fra regionbevilgningen til Afrika.

• Hele 1,6 milliarder fra budsjettposten for nødhjelp og humanitær bistand sluses heller inn i den nye solidaritetspotten.

• Også 600 millioner kroner fra posten for FNs høykommissær (UNHCR) og regionbevilgningene til Europa, Sentral-Asia og Asia hentes inn til satsingen.

• LES OGSÅ:

«Solidaritetspott»? Dette skjuler seg bak ordene

I fjorårets alternative budsjett var det satt av startmidler til en solidaritetspott. Nå «avduker» Ap beløp – og hvor de vil flytte pengene fra.

De 2,5 milliardene i solidaritetspotten skal «bidra til beskyttelse og verdige humanitære forhold for mennesker på flukt, og samtidig gi fattige vertsland i nærområdene bedre muligheter til å ivareta flyktningenes langsiktige behov».

• LES OGSÅ: Lukas Hospice beskylder helseminister Høie for feilinformasjon

Forsvarer rundsnu på milliarder vil styre bistanden mer

– Hvordan kan man være sikker på at omfordelingene ikke rammer klassisk nødhjelp og humanitær hjelp?

– Det handler om svære sekkeposter som Utenriksdepartementet har, vi ikke får innsyn i og som Stortinget ikke har innflytelse over. I dagens situasjon, der matvarepriser øker og Covid-19 gjør kriser verre, er det viktig å få øremerket penger til en slik pott, forklarer partiets utenrikstalskvinne, Anniken Huitfeldt.

Dobler satsingen mot Trumps kvinne-angrep

Også andre deler av bistandsbudsjettet stokkes på: Nær 400 millioner kroner foreslås til bistandssatsinger overfor seksuell helse. Der dobler Ap innsatsen fra i fjor. Den gang ville Ap at Norge skulle gjøre sitt mot Trump-administrasjonens angrep på kvinners rettigheter og tilgang på prevensjon.

– På dette feltet har det vært store kutt hos mange internasjonale organisasjoner og deres samarbeidspartnere. Det er viktig at Norge fyller opp der amerikanerne kutter, sier Huitfeldt.

Aps alternativ inneholder også 500 ekstra kvoteflyktninger.

Kutter kontantstøtte: – Bør ikke overraske noen

– Dette er vårt siste alternative budsjett. For nå har en ambisjon om å fremme et budsjett som blir vedtatt, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre under en digital presentasjon av budsjettforslaget.

For Aps alternativ peker nå fremover mot den politikken som venter om partiet tar regjeringsmakt neste år.

I så fall venter solid kutt i dagens kontantstøtte: 745 millioner kroner skal bort, men partiet beholder en form for «ventestøtte».

– Det kuttet bør ikke være overraskende for noen. Vi satser heller på barnehager og SFO, sa finanstalskvinne Hadia Tajik.

Serverer nytt «navn» på kontantstøtten – i klinsj med KrF

KrF-klinsj. Partiet lover gratis SFO for alle 1 klassinger etter skoletid, der fem gratis timer i uka er en start. Dessuten reduseres barnehageprisen med 2.805 kroner i året for ett barn. En del av dette finansieres ved å kutte tilskudd til private barnehager med 147 millioner kroner.

I budsjettheftet setter Ap forøvrig et nytt stempel på den ordningen som er KrFs store «gromsak»: Kontantstøtten omtales konsekvent som «den inkluderingshemmende kontantstøtten». I en pressemelding etter Aps presentasjon omtalte KrF satsingen på barne- og familiefeltet som «en drittpakke for familiene».

For Ap kutter også i KrF-satsinger som engangsstøtten og fritidskortet.

Tid for jakt på luksus

I alternativet tar Ap grep mot forskjeller og luksusforbruk. «Fellesskapets penger» skal ikke finansiere kjøp av luksusbiler. Derfor bør det innføres moms på elbiler som koster over 600 000 kroner.

– De som har de sterkeste skuldrene, må også bære de største børene, sa Tajik.

LES OGSÅ:

Frp og SV med felles fremstøt: Vil ha utvalg som kan utrede dødshjelp-temaet

Slik vil Israel og Midtøsten merke Biden

---

PENGEPAKKE

  • Arbeiderpartiet omfordeler åtte milliarder kroner i Solberg-regjeringens budsjettforslag.
  • Skattepolitikken har fått mest oppmerksomhet i forkant. Med partiets opplegg vil åtte av ti skattebetalere betale mindre i skatt. De 20 prosentene med høyest inntekter må skatte mer.
  • Partiet leverer løftet at «ingen avgifter går opp uten at andre skatter eller avgifter går ned».
  • Partiet vil blant annet:
  • • Kutte støtten til Human Rights Service.
  • • Bruke 220 millioner kroner til ladestasjoner i distriktene.
  • • Ansette 1000 nye lærere.
  • • Ha lavere tak på egenandeler.
  • • Kutt i konsulentbruk på over 2,4 milliarder kroner.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter