Nyheter

Aung San Suu Kyi ligger an til gjenvalg i Myanmar

I Myanmar er tellingen av stemmer i gang etter at landet har holdt valg på ny nasjonalforsamling. Partiet til Aung San Suu Kyi vil trolig sikre seg seier.

Opptellingen av stemmer fortsatte til langt på natt lokal tid søndag, og vil trolig pågå i flere dager. Søndag kveld hadde mange likevel gått ut i gatene i hovedstaden Yangon for å feire at regjeringspartiet NLD trolig vil vinne.

I så fall kan Suu Kyi beholde sin stilling, som tilsvarer statsminister eller regjeringssjef i andre land.

Norsk bekymring

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) gratulerer folket i Myanmar med valget, men understreker at det har vært utfordringer ved valgprosessen.

– Gratulerer til folket i Myanmar for å ha fullført valget, skriver utenriksministeren via utenriksdepartementets Twitter-konto.

– Vi er likevel bekymret for begrensningene som følger av grunnloven fra 2008 og at ikke alle har fått avgi sin stemme, legger hun til.

Human Rights Watch har blant annet kritisert valgprosessen fordi en firedel av alle plassene i nasjonalforsamlingen er reservert til representanter fra landets militæret. De er også sikret tre ministerposter.

Rohingyaer fikk ikke stemme

I tillegg fikk de rundt 600.000 Rohingyaene i Myanmar ikke lov å stemme ved valget. Det samme gjaldt rundt én million Rohingyaer som har flyktet fra Myanmar.

– Dette er et apartheid-valg, sier menneskerettighetsgruppen Burma Campaign UK.

Suu Kyi, som i 1991 vant Nobels fredspris, har fått massiv internasjonal kritikk for overgrep som den muslimske rohingya-minoriteten er utsatt for i Myanmar. I 2017 flyktet rundt 750.000 Rohingyaer til nabolandet Bangladesh.

Men blant mange i hjemlandet er Suu Kyi fortsatt svært populær.

Frykter koronasmitte

Hun kan ifølge grunnloven likevel ikke bli president, fordi hun har barn som er utenlandske statsborgere og var gift med briten Michael Aris, som døde i 1999. Posisjonen som landets sivile leder, ble opprettet for å omgå klausulen.

Årets valg er kun det andre landet har gjennomført siden militærjuntaen mistet grepet om makten i 2011. Millioner hadde møtt fram for å avlegge sin stemme. Og allerede før soloppgang var det lange køer til stemmelokalene.

Ansamlingene av mennesker har også ført til at flere nå frykter en oppblomstring av koronasmitte. Viruset har spredt om seg i månedene før valget, men Suu Kyi valgte likevel å gjennomføre valget uten forsinkelser.

LES MER:

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter