Nyheter

Ut mot myndighetene: – De skaper forvirring når de gir ulik informasjon

Skal kirkebenker regnes som fastmonterte seter? Nei, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet. Ja, bekreftet assisterende helsedirektør Espen Nakstad torsdag kveld.

– Vi registrerer jo at så seint som i går kveld kom det ulik type informasjon fra ulike myndigheter om hvordan man skal forstå de nasjonale reglene for arrangementer. Det skaper forvirring, sier Erhard Hermansen, generalsekretær i Norges Kristne Råd, et tverrkirkelig råd for kristne trossamfunn i Norge.

Torsdag skrev Vårt Land om at det hersker full forvirring blant trossamfunnene om hva «fastmonterte seter» egentlig betyr. Forvirringen oppstod etter at regjeringen torsdag varslet nye smittevernregler over hele landet.

I regjeringens nye nasjonale regler for arrangementer står det:

«Grense på inntil 20 personer på private sammenkomster på offentlige steder og i leide lokaler og 50 personer på innendørs arrangement uten fastmonterte seter. Innendørs kan det være inntil 200 personer på arrangementer hvor alle i publikum sitter i fastmonterte seter.»

Fredag er det fortsatt forvirring blant trossamfunn om hvordan «fastmonterte seter» skal defineres. Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet har derfor fått i oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet om å komme med en bedre definisjon, ifølge seniorforsker i FHI, Tone Kristin Bjordal Johansen.

– Vi fikk oppdraget fredag formiddag og jobber nå med hvordan regelverket skal forstås. Det har vært mye spørsmål omkring dette, noe som har gitt behov for avklaring, sier hun.

FHI og direktoratet har fått fredag kl 16 som oppdragsfrist.

Johansen forteller at fastmonterte seter på kino, teater og i konserthaller vil kunne defineres som fastmonterte seter.

– På slike arrangementer kjenner ikke folk hverandre fra før, og dermed går man rett hjem etter arrangementet. I slike situasjoner har det ikke skjedd særlig smitte, og det er derfor en trygg setting. Dermed virker det umiddelbart urimelig å ramme denne bransjen med restriksjoner.

– Hvordan tror du dere vil vurdere kirkebenker?

– I utgangspunktet tror jeg ikke det vil bli regnet som fastmonterte seter, både fordi man kan flytte seg på benken og fordi gudstjenester er et arrangement hvor folk kjenner hverandre og dermed sosialiserer med hverandre etterpå, sier hun.

Ulike signaler

Fra myndighetene er det kommet ulike signaler på om en kirkebenk kan regnes som et fastmontert sete. På regjeringens nettsider går det fram at kirkebenker eller sammenkoblete/frittstående stolrekker ikke regnes som fastmonterte seter, selv om de er er fastmontert i gulvet, skrev Vårt Land torsdag.

Men i en spørsmåls- og svarrunde med VG, har assisterende helsedirektør Espen Nakstad svart noe annet enn departementet på spørsmålet om kirkebenker kan regnes som «fastmonterte seter».

– Ja, de er det hvis de er merket og hvis man har den nødvendige avstanden, så er det det, var beskjeden fra Nakstad til VGs lesere torsdag kveld.

Har fått mange henvendelser

Det har skapt forvirring blant medlemssamfunnene i Norges Kristne Råd.

– Jeg har fått kjempemange henvendelser fra våre medlemssamfunn om hvordan de nye reglene skal forstås. Både seint i går kveld og før jeg sto opp i dag morges var det meldinger som skulle besvares. Den blir viktig å få på plass slik at vi vet hva vi har å forholde oss til og kan gi ut riktig informasjon til våre medlemssamfunn, sier Erhard Hermansen.

Kirkerådet: – Streng fortolkning

– Presiseringene fra regjeringen, som ligger ute nå, betyr en meget streng fortolkning, sier direktør i Kirkerådet, Ingrid Vad Nilsen.

Ekspedisjonssjef Ingrid Vad Nilsen er ansatt som Den norske kirkes øverste administrative leder.

Kirkerådet vil sende ut en ny smittevernveileder senere i dag. De avventer også nye retningslinjer fra blant annet Oslo kommune.

De nye endringene trer ikke i kraft før søndag 8. november klokken 24.00. Det betyr at gudstjenestene på søndag ikke blir berørt av den varslede endringen i antall personer.

Maks 50 personer på gudstjenester

Vårt Land var torsdag i kontakt med Helse- og omsorgsdepartementet. I en e-post utdyper de hvorfor kirkebenker ikke regnes som fastmonterte seter:

«Når man sitter på benker, er det mye lettere å flytte seg nærmere hverandre enn når man sitter i fastmonterte seter. Vi gir gjerne plass til andre. Det ville heller ikke vært praktisk å stille krav om montering av seter eller fysiske sperrer for å hindre en fortetting», skriver de i eposten og fortsetter:

«Det betyr at det er maks 50 personer på gudstenester der det ikke er fastmonterte seter».

Oslo Domkirke: – Ansvar for både smittevern og fellesskap

– Akkurat nå råder det litt forvirring om det punktet. Etter forrige innstramming har vi lagt til rette med nummererte seter, men nå må vi se om de nye retningslinjene stiller situasjonen annerledes, sier Olav Fraser Lende, daglig leder i Oslo domkirke.

Plasser nummereres som gjør smittesporing enklere i Oslo Domkirke.

Smittevernet og rutinene har fungert veldig bra i kirka så langt, forteller han. Det har knapt vært noen kirker med koronasmitte.

– Vi skal ikke ta lett på det, men det er et signal om at de retningslinjene vi har praktisert til nå har fungert godt, sier Fraser Lende.

– Vi har et stort ansvar for å bidra til å begrense smitten. Det er en krevende situasjon, hvor vi ønsker å være ansvarlige, samtidig som vi ikke må glemme at vi er kirke av en grunn: Vi skal være en møteplass folk kan komme til i en utfordrende tid, et sted som gir en himmel over livet, et ankerpunkt for dem som trenger fellesskap, understreker han.

Senere i dag skal en beredskapsgruppe i Oslokirken samles for å vurdere hvilke tiltak de må gjøre fremover, ut fra retningslinjene. De skal også drøfte med Kirkerådet om hvordan de kan jobbe mer digitalt fremover.

– Hvis situasjonen blir slik at vi ikke kan fortsette som vanlig, vil vi snu oss rundt igjen og se hvilke måter vi kan bidra konstruktivt på. Musikerne og presteskapet gjorde en kjempejobb i vår, som vi fikk veldig gode tilbakemeldinger på, sier Olav Fraser Lende.

OKS: – Gudstjenestelivet er «helt essensielt»

I Oslo Kristne Senter (OKS) håper de at myndighetenes instanser «får samkjørt seg litt mer de nærmeste dagene». De vet foreløpig ikke hvilken instans de skal høre på i spørsmålet om hvor mange deltakere de kan ha på gudstjenester – med eller uten fastmonterte seter.

– I løpet av helgen har vi oppfattet tre ulike versjoner av hvordan man skal tolke dette, sier Thomas Åleskjær, hovedpastor i den pinsekarismatiske menigheten.

I OKS sin største avdeling på Romerike har de stoler som ikke er fysisk skrudd fast, men Åleskjær påpeker at lokalene er «svært store og smittevernvennlige».

– Stolene står med behørig avstand og ingen får lov å flytte på dem. Vi mener at smittevernet er meget godt ivaretatt.

– Hvilken myndighetsinstans kommer dere til å høre på?

– Søndag gjennomfører vi med opptil 200 per gudstjeneste, da tiltakene gjelder fra natt til mandag. Så må vi vurdere veien videre i starten av neste uke, forhåpentligvis da med ytterligere klargjøringer fra myndighetene, sier han.

Han påpeker at gudstjenestelivet er «helt essensielt» for mange mennesker akkurat nå.

– For mange enslige er dette deres eneste «menneskelige berøringspunkt» med andre i løpet av uka. Smittesituasjonen håndterer vi med stort alvor, men dette handler også definitivt om menneskers mentale helse, både på kort og lang sikt. Gudstjenesten er en livbøye for mange akkurat nå, selv med de begrensninger den påvirkes av.

LES MER:

Departementet: Kirkebenker er ikke «fastmonterte seter»

Nye koronaregler: Trossamfunn etterlyser avklaring på hva «fastmonterte seter» betyr

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Ruth Einervoll Nilsen

Ruth Einervoll Nilsen

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter