– Det synes som at Human Rights Service (HRS) slutter seg til aksjonene, og nærmest er blitt en plattform for å oppfordre til disse klistremerkeaksjonene, sier førsteamanuensis og ekstremismeforsker ved OsloMet, Lars Gule.
HRS driver blant annet det innvandrings- og islamkritiske nettstedet rights.no. I en artikkel på nettstedet 18. oktober, skrev de: «Noen har hengt opp den ikoniske Muhammed-karikaturen til Kurt Westergaard på offentlige steder i Lillestrøm. Ser vi en begynnende protestbølge i kjølvannet av nedslaktningen av læreren ved Paris?»
I artikkelen kom de med et ønske til sine lesere: «Hvis dette viser seg å være en begynnende aksjon som sprer seg i Norge, vil vi gjerne ha lesertips om dette.»
Saken ble startskuddet for 18 oppfølgende HRS-artikler om en rekke karikatur-aksjoner i Norge.
'Tilskynder aksjoner'
Gjennom artiklene mener Gule at HRS er blitt en aktiv pådriver for karikaturopphengingene, og at nettstedet framprovoserer nye aksjoner.
– Og gitt hva som kommer til uttrykk på HRS sin nettsider helt generelt og i kommentarfeltet spesielt, er det all grunn til å se på HRS som en blogg som tilskynder disse aksjonene, mener Gule.
Han understreker at det ikke er ulovlig å henge opp karikaturtegninger av Muhammed og det er innenfor ytringsfrihetens grenser.
– Men gjentatt bruk av virkemiddelet er moralsk problematisk, for det er en kontinuerlig provokasjon. Det skaper en polariserende effekt, og det er det stikk motsatte av hva HRS får midler fra staten til å drive med. De bør miste statstilskuddet, og det fort.
I artikkelen 18. oktober ble daglig leder i HRS, Rita Karlsen, sitert på at den franske presidenten Emmanuel Macron «burde sørge for å henge opp karikaturer overalt i det offentlige, franske rommet, på hvert gatehjørne, og slik «krenke» de krenkbare ferdig en gang for alle».
Hun la blant annet til: «Og vår egen Solberg bør naturligvis føle seg kallet til det samme. For friheten. For fedrelandet». Samme dag kom artikkelforfatter Hege Storhaug med en tilsvarende oppfordring til statsministeren på Facebook-siden sin.
Senest denne uken skrev HRS de «støtter dem som henger karikaturer opp – i ytringsfrihetens navn – i det offentlige rommet på kun offentlige steder, som en parkeringsautomat, et skilt etc. Dette for å ta tilbake nettopp det offentlige rommet etter nedslaktningen av læreren Samuel Paty på en gate ved Paris.»
'Undergraver integreringsprosjektet'
Gule påpeker at det er bred politisk enighet om et samfunn hvor integrering står i sentrum, med rett og mulighet for ulike grupper til å ivareta sin religion og kultur.
– Da er det ganske opplagt at HRS står for noe annet, når tilhengere av islam blir utsatt for vedvarende og polariserende provokasjoner. Det undergraver integreringsprosjektet, sier han, som samtidig er tydelig på at integrering ikke forhindrer en løpende religionskritisk diskusjon.
Utenrikspolitisk forsker og kommentator Asle Toje er uenig i at HRS med sin dekning og støtte til karikaturaksjonene tilskynder nye aksjoner, og mener kritikken fra Gule er et uttrykk for mekanismer som også tradisjonelle medier kan oppleve:
– Når mediehus rapporterer om kontroversielle saker, er det alltid et segment som anklager dem for ikke å rapportere, men propagandere. NRK og TV 2 vil si at de forsøkte bare å dekke det amerikanske valget, mens mange vil si at de var partiske på vegne av Biden. Jeg vil tro ingen av kanalene går inn med dette som mål, sier han.
– Men det er vel forskjell på tradisjonelle medier og en stiftelse som er uttalt islamkritisk?
– Uttalt eller ikke uttalt: Partipressen er over, selv om partipressen ikke er over. Jeg anser ikke det å være så viktig. Spørsmålet om ytringsfrihet vil alltid være kontroversielt, og nå handler grensen om blasfemi og islam. HRS er en av dem som berører dette spørsmålet, som de nok selv vil mene mange medier tar i med silkehansker, svarer han.
Ikke nødvendige aksjoner
Fra sine lesere er HRS blitt tipset om karikatur-opphenginger i 14 norske byer, blant andre Kongsberg, Trondheim og Ås. Tirsdag forrige uke kunne de melde at det nå henges opp nesten 1.000 Muhammed-karikaturer i og ved Oslo. Bak Oslo-aksjonen står tre personer, ifølge dem.
– Er opphenging av Muhammed-karikaturer en nødvendig «dugnad»?
– Nei, det er det så visst ikke. Det er åpenbart lovlig, men det er ikke en viktig handling. Jeg synes sekulære mennesker bør være mer forsiktige med å håne ting de ikke forstår, sier Toje, som stiller seg spørrende til hva man egentlig oppnår med aksjonene.
– Islam skal selvfølgelig utsettes som kritikk som alle andre religioner, men jeg tror ikke IS står sterkt på Kongsberg, og jeg tror ikke det er der kalifatet kommer til å falle. I stedet vil aksjonene kunne oppleves som truende av den muslimske minoriteten.
Muslimfiendtlig valør
Leder i Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen, mener HRS ved å støtte opp om karikaturaksjonene, gjør saken en bjørnetjeneste.
– Den drepte læreren i Frankrike forsøkte å undervise om ytringsfrihet og karikaturer på en måte som respekterte alle. Å henge opp karikaturer i det offentlige rom fremstår bare som en provokasjon og bringer oss ikke videre på noen som helst måte. I stedet bidrar man til polarisering og et tilspisset konfliktnivå, sier Steen.
De som rammes av karikatur-opphengingene er dessuten ikke hovedsakelig ekstreme islamister, tror Steen.
– Man rammer først og fremst norske muslimer som i aller høyeste grad fordømmer drapene, og som samtidig vil kunne oppleve karikaturene krenkende. Dermed blir dette en veldig spesiell «in your face»-tilnærming, som raskt får en muslimfiendtlig valør mer enn en valør av kamp for ytringsfrihet.
Vårt Land har presentert kritikken for HRS. Ansvarlig redaktør Rita Karlsen vil ikke la seg intervjue.
LES MER:
• Berit Aalborg: Ord som «snikislamisering» må adresseres tydeligere
• Norsk Redaktørforening med støtte til omstridte Human Rights Service
• Innvandringskritiker bestemte at han ikke får asyl i Norge
---
Human Rights Service (HRS)
- Human Rights Service (HRS) er en norsk stiftelse, opprettet i 2001 for å arbeide for et velfungerende, multietnisk samfunn.
- Gjennom informasjonsspredning har HRS programfestet å bidra til bedre integrering og forebygging av brudd på sentrale menneskerettigheter.
- Informasjonsleder Hege Storhaug har vært organisasjonens markante frontfigur siden starten. Gjennom flere bøker har hun rettet et kritisk søkelys mot negative sider ved islam.
- I regjeringens forslag til statsbudsjett får HRS videreført statstøtten på 1,8 millioner kroner neste år, skrev NTB i oktober i år. Tilskuddet skal medvirke til å gi bedre kunnskap om innvandring og integrering i befolkningen, inkludert muligheter og utfordringer i denne sammenhengen, står det i budsjettet.
- Kilder: snl.no og NTB
---