Nyheter

Det kan ta tid før vinneren er klar i USAs thrillervalg

En thriller av at valg der ingen ting er klart. Både Joe Biden og Donald Trump har meldt at de tror de vil dra dette i land.

A Democratic supporter holds a bed pan with "Dump Trump" on it, Tuesday, Nov. 3, 2020, in Omaha, Neb. (AP Photo/Nati Harnik)

Natten og morgenen har ikke gitt noen avklaring om hvem som blir USAs neste president. Fortsatt er det åpent i flere av de sentrale vippestatene.

Klokken 11.30 norsk tid har demokratenes Joe Biden (D) sikret seg 238 valgmannsstemmer, mens republikanernes kandidat Donald Trump har sikret seg 213, ifølge Associated Press. Den første kandidaten som sikrer seg 270 valgmannsstemmer vinner valget.

Det knytter seg nå særlig stor spenning til resultetene fra delstatene Pennsylvania, Nevada, Wisconsin, Michigan. Men resultatene fra disse delstatene kan drøye, kanskje helt til fredag.

Kampen om Florida, Arizona og Texas

Tidlig i natt var spørsmålet om Joe Biden ville kunne vinne Florida, noe som ville gjort det umulig for Trump å vinne valget. Men der ble Donald Trump ble erklært som vinner med grei margin. Grunnen til at Trump trolig vant Florida finner man i storbyen Miami, som er høyborgen til det konservative cubanske eksilmiljøet. Målingene før valget ga Biden grunn til håp i delstaten, og han har lagt mye ressurser inn mot denne staten – noe som gjorde tapet i Florida til en stor skuffelse for demokratene

Til nå er det delstaten Arizona som står som Joe Bidens store seier. Det er en stat som har slitt med høye koronatall og som tradisjonelt har vært republikansk – med unntak av i 1996, da delstaten hjalp Bill Clinton til gjenvalg. I Arizona er det særlig i det største fylket, Maricopa som inkluderer storbyen Phoenix, Biden har gjort det bra, særlig blant eldre over 65 år.

• LES MER: Pastor i Arizona: – Trist at noen må jukse for å vinne

Texas var også lenge i spill, der har demokratene vært på framvekst de siste månedene, og det er ventet at staten om noen år vil bli demokratisk. Men i år gikk velgerne til republikansk side og når rundt 95 prosent av stemmene var talt opp, ledet Trump med komfortable 52,2 prosent, i følge New York Times sine tall.

Blandede signaler

Congresswoman Mary Gay Scanlon wears a vote mask as she stops at at a polling location in Brookhaven, Delaware County, Pa. on Tuesday, Nov. 3, 2020. (Charles Fox/The Philadelphia Inquirer via AP)
Rekordmange har stemt i USA under årets valg. Denne kvinnen fra vippestaten Pennsylvania, oppfordrer til å stemme. Staten hun bor i, vil trolig ikke ha et klart valgresultat før om flere dager.

Mange stater går som ventet

Trump har som ventet vunnet alle de typisk republikanske statene det var ventet at han ville vinne, som Kentucky, Idaho, Kansas og Dakota-statene, mens Biden har vunnet alle de typisk demokratiske statene som California, New York, Colorado og Virginia, samt New Hampshire, som Trump hadde et lite håp om å ta.

Dermed er det altså vippestatene i Midtvesten som står igjen, og  forhåndsstemmer som det kan ta flere dager å telle opp, og et resultatet i de tre blir kunngjort tidligst onsdag - men kan alstå drøye så lenge som til fredag.

A man holding a child walks by police officers during a protest on election night, Tuesday, Nov. 3, 2020, in Los Angeles. (AP Photo/Ringo H.W. Chiu)

Det har vært en del demonstrasjoner flere steder, her fra Los Angeles.

---

Fakta:

---

NTB Nyheter

NTB nyheter

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter