Nyheter

Kristen, moderat Biden-velger: – Jeg håper jeg ikke er en av de få

I hagen til Bernie og Keels Jorn står et valgskilt med bilde av det amerikanske flagget.

Tidlig i morges, før det ble lyst, tar legen Keels bilde av det lille skiltet.

– Hvis du setter ut et skilt med et amerikansk flagg tror alle automatisk at du er Trump-tilhenger. Vi tenkte vi skulle jevne det ut litt.

Ekteparet bor i Jacksonville i Florida. Han er sykehusprest og hun er lege. De er aktive i sammenslutningen Evangelical Lutheran Church in America, som også rommer mange kirker som ble opprettet av norske immigranter.

Dette er kirkene i USA som ligger tettest på Den norske kirke. Og som sammen med kirkesamfunn som United Methodist Church, American Baptist Churches USA og de presbyterianske og episkopale kirkene kategoriseres som «mainline protestant» i USA.

Går du tettere inn på plakaten i hagen til Keels og Bernie, ser du at flagget består av ulike tekster, og slagord som «Black lives matter», «science is real», «no human is illegal»

.

Her får du fortløpende siste nytt om valget

Det har vært fire mørke år

Går du tettere inn på plakaten i hagen til Keels og Bernie, ser du at flagget består av ulike tekster, og slagord som «Black lives matter», «science is real», «no human is illegal».

De stemmer ikke på Donald Trump, og synes de siste fire årene har vært bekmørke.

– Det er definitivt noen konservative ideer og meninger jeg kunne ha tenkt å ha på et skilt i hagen, eller trykt på en t-skjorte, men jeg fant ikke noe som var moderat nok, forteller hun.

Ingenting slagord passer godt nok

Keels kommer med følgende eksempel: Hun er tilhenger av en godt utdannet politistyrke og støtter rimelige restriksjoner på abort. Hun sier hun tror på Guds godhet, de ti bud og Guds kjærlighet til alle gjennom Jesus Kristus.

– Problemet er at jeg finner ikke skilt, plakater eller t-skjorter som formidler dette, som ikke samtidig er rasistiske, kvinnediskriminerende, bakstreverske eller elitistiske, sier hun som et bilde på hvor polarisert samfunnet er.

• Her kan du høre Vårt Land-podkasten «God bless America» og episoden med Keels og Bernie Jorn:

Ved kjøkkenbordet hjemme

I Vårt Lands podkast om den amerikanske kristenvelgeren, møter vi Bernie og Keels Jorn ved kjøkkenbordet hjemme i Florida. Vi snakket med dem tidlig en morgen i oktober, Keels holder telefonen for ektefellen. Bernie er lam fra halsen og ned, etter en stupeulykke som 17-åring.

Begge synes det er skremmende at politikken og troen har fått så steile fronter og strenge «regler» i USA. De frykter også at USA nå lar være å ta ansvar for dem som trenger hjelp i verden. Da har de hovedsakelig tre saker de tenker på: fredsforsoning, fattigdom og miljøet.

– For meg er vår plass i verden noe av det jeg er mest opptatt av. Det har vært for mye Amerika først, sier Keels.

Bernie er enig:

– Vi har glemt at vi er en del av et globalt samfunn, vi har et ansvar i verden, ikke bare for oss selv.

Sykehupresten mener valget er siste sjanse:

– Vi taper hvis vi ikke vil være en del av denne verden.

Legen Keels og pastor Bernie Jorn hjemme på kjøkkenet. Du kan høre mer om dem i Vårt Lands podkast God Save America. Foto: Privat

En sjelden blå måne

Keels Jorn trekker fram den «blå månen» som var synlig på Thanksgiving 31.oktober. Når det en sjelden gang er to fullmåner i en måned, kalles det en blå måne. At det har vært en blå måne på Halloween har ikke skjedd siden 1941. Sier du «Once in a blue moon» betyr det at noe er sjelden og uvanlig.

– Det slo meg plutselig at forhåpentligvis er ikke en politisk moderat, hvit forstadskvinne, som stemmer, er kristen, tror på vitenskap, bryr seg om folk og landets økonomi så sjelden som en blå måne.

Hvis du synes det blir litt mye amerikansk valg, har vi plukket ut et tre saker som ikke handler om Biden, Trump eller USA:

• Emil André Erstad har lese boka til Hadia Tajik: – La meg starte ved å vere heilt open og ærleg: Eg er fascinert av Hadia Tajik. Djupt fascinert, nesten sånn at det er litt i overkant

Christin Oldebråten hoppet av karrierekarusellen. Hun tjener mindre, men føler seg mye rikere enn før

• Bjørn Eidsvåg mener paradiset er oppskrytt. – Smerten og sorgen mangler. Det er menneskelig å leve med de følelsene også

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter