Nyheter

Frykter uro etter valget

Nasjonalgarden er aktivert, våpen er utsolgt og butikker setter opp barrikader foran vinduene. Dette er også USA-valg i 2020.

A laborer paints a boarded up window at the Beverly Wilshire Hotel, Friday, Oct. 30, 2020, in Beverly Hills, Calif. Retailers, including Nordstrom, Tiffany and Saks Fifth Avenue, are boarding up their windows and planning to add extra security personnel in some of their locations ahead of the contentious presidential election on Tuesday. (AP Photo/Chris Pizzello)

Aldri før har amerikanere kjøpt så mange våpen: 17 millioner så langt i 2020.

Hoteller, kafeer og butikker i flere byer i USA spikret igjen vinduer i frykt for voldelige demonstrasjoner.

Butikkjeden Walmart fjernet våpen og ammunisjon fra hyllene sine allerede forrige uke.

I tillegg har myndighetene i USAs hovedstad forsterket gjerdene rundt Det hvite hus.

Etterforskere som overvåker ytre høyre, forteller om en kraftig økning i prat om borgerkrig på online-forum hvor høyreekstreme samles, skriver Washington Post.

• Følg Vårt Lands reportere gjennom valgnatten og onsdag morgen i vår direkteblogg. 

Har grunn til å frykte uro

Folk i USA har en reell frykt for vold, demonstrasjoner og opptøyer, enten seieren går til Trump eller Biden.

Det har de grunn til, mener Hilmar Mjelde. Han er forsker ved Norce.

– Det er mye politisk angst og aggressivitet i USA nå. Begge partene vil bestride et knepent nederlag, og mange vil ikke akseptere et knepent nederlag, skriver han i en epost til Vårt Land.

Hilmar Mjelde mener både både militante venstreaktivister som antifa og høyreradikale borgervernsgrupper raskt vil ta til gatene.

– Det kan fort bli voldelig, noe som har allerede skjedd både i sommer og i høst, sier han.

Demokratisk forvitring

Amerikanere er også bekymret for hva som vil skje med landet, og med neste generasjon, viser en nasjonal spørreundersøkelse. Velgere, både til høyre og venstre, sier de er urolige for demokratiet, og at de er mer bekymret for landet enn for seg selv.

Hilmar Mjelde mener USA har vist tegn til «demokratisk forvitring» i mange år.

– Det er ekstraordinært at landet et nå har en president som ikke står opp for demokratiet, sier han og legger til at demokratiforskere frykter USA beveger seg i retning av øst-europeiske land som Polen og Ungarn.

LES OGSÅ: Amerikanerne stresser seg faktisk syke av presidentvalget. Og det er ikke sikkert det blir bedre etterpå, heller

– Vi følger med på deg, saTrump

Donald Trump hjelper heller ikke til. På et valgmøte i Scranton, Pennsylvania mandag, antydet han at han fryktet det vil forekomme valgjuks i den viktige vippestaten. Trump understreket at advokatene hans settes på saken så fort valglokalene stenger.

– De har skapt en veldig farlig situasjon her, og da mener jeg fysisk farlig. De har gjort en veldig, veldig dårlig ting for denne staten, sa Trump før han henvendte seg direkte til guvernør Tom Wolf, skriver NTB.

– Vær så snill, ikke juks, for vi følger alle med på deg. Vi følger alle med på deg, guvernør.

Hilmar Mjelde mener Donald Trump helt klart har «antidemokratiske impulser», men han mangler viljen og en plan for å forbli ved makten.

– Men han kan forsøke, fordi han er så forfengelig. Han er livredd for å fremstå som en taper, sier Mjelde.

Forskeren mener dagens situasjon er ekstraordinær.

– Trumps forgjengere strakk også makten sin, men man betvilte ikke at de hadde demokratisk sinnelag. Et demokrati forutsetter at aktørene opptrer i god tro. Det kan vi ikke vite sikkert i Trumps tilfelle, framholder Mjelde.

- Hva tror du må skje for at Trump vinner nok en gang - hvilke velgergrupper skal vi se opp for?

- En økt oppslutning fra hvit arbeiderklasse i Midtvesten og latinere i Florida kan gi Trump fire nye år.

Unntakstilstand i Oregon

Over 3600 soldater er aktive i 16 delstater på valgdagen. Det skriver Military Times. Nasjonalgarden er satt i beredskap for å hjelpe til ved valgurnene og være klar i tilfelle uro etter valget, skriver avisen.

Guvernøren i Oregon, Kate Brown, har erklært unntakstilstand mellom 17.00 mandag og 17.00 onsdag i forbindelse med valget og satt nasjonalgarden i beredskap. Hun frykter politisk vold etter valget, og vil også påse at alle får stemt i dag.

– Jeg skal være helt tydelig. Å skremme noen fra å stemme og politisk vold vil ikke bli tolerert. Ikke fra venstre, ikke fra høyre, erklærte hun. Og sa:

– Dette er et valg som ikke minner om noe annet i vår levetid.

Charlie Baker, guvernør i Massachusetts har beordret 1000 medlemmer av nasjonalgarden å være standby i tilfelle uro etter valget.

Nasjonalgarden utgjør en betydelig del av USAs militære reservestyrker og styres av hver enkelt delstat, med mindre de kalles inn til føderal tjeneste. Nasjonalgarden kan sammenlignes med Sivilforsvaret eller Heimevernet i Norge.

Hvit makt-leder arrestert

For noen dager siden arresterte FBI og det føderale politiet en selverklært leder av en hvit makt-gruppe kalt «The Base» i Michigan. Han er sikta for å drive en «hat-leir» i staten. Tidligere i høst ble kidnappingsplaner mot Michicgan-guvernøren Gretchen Whitmer avslørt. Wolverine Watchmen skulle bortføre henne på grunn av koronatiltakene i delstaten. 12 personer er arrestert i saken.

Pandemien og våpen

Det rekordhøye våpensalget startet i vår, på grunn av pandemien, så i sommer da landet var preget av sosial uro og demonstrasjoner etter politidrap på afroamerikanere. Og i september ble rekorden satt i våpensalg i USA – noen sinne. Det er mange som kjøper våpen for første gang, og flere afroamerikanere og folk som identifiserer seg som liberale. Det er uvanlig.

LES OGSÅ:

Her er Vårt Lands quiz med USA-spesial mens du venter på hvem som blir den neste presidenten

Dette er velgerne som må vinnes

– Den stille majoriteten vil reise seg som en tsunami

Hva ville Jesus stemt? Hør Vårt Lands podkast-serie om de amerikanske kristen-velgerne

---

Fakta:

---

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter