Nyheter

Skei Grande i ny bok: Hun og Siv Jensen protesterte kraftig mot Erna Solbergs abortplan

Da Erna Solberg la hemmelig løp om å forhandle med KrF om abortloven, protesterte Trine Skei Grande og Siv Jensen kraftig. Men statsministeren overkjørte dem.

I biografien Oppreist avslører Grande drama på toppen i Solberg-regjeringen den høsten da Knut Arild Hareide drev sin retningskamp for å få KrF til å samarbeide til Ap og Sp.

I kapittelet «Hareides prosess», som Vårt Land har fått tilgang til, forteller Venstres eks-leder at Hareide flere ganger snakket om å følge Venstres vei inn i Solbergs regjering med Frp. Hun mener det skjedde da han skrev bok om å gjøre det stikk motsatte.

LES OGSÅ: Åpnet «Norges dyreste matbutikk»

Frp-Jensen: «Vi kan ikke la KrF herse med oss»

For første gang bretter Trine Skei Grande, som en av Solberg-regjeringens topper, ut strid på bakrommet etter at den tidligere KrF-lederen startet retningskampen høsten 2018. Både i Hareides bok, fra «røde» kampfeller og i innlegg på fylkesårsmøter ble Solbergs regjering da omtalt i svært kritiske ordelag.

Regjeringen holdt «stort sett pusten denne høsten», ifølge Grande: «Siv var den eneste som mente at vi burde ta igjen. Vi kan ikke la KrF herse med oss på denne måten, mente hun. I ettertid kan det tenkes at hun hadde rett».

Hør Vårt Lands podcast «God Bless America»: Hva ville Jesus stemt?

Toppmøte Solbergs abortplan for KrF møtte varsko

Men en kveld tidlig i KrFs interne strid inviterte Solberg Frp og Venstre til statsministerboligen. Der satt Høyres ledertrio. Grande hadde med seg en nestleder og partiets generalsekretær. Siv Jensen hadde med seg Sylvi Listhaug.

Solberg slapp planen sin om å åpne for å forhandle med KrF om abortloven. Hun ville utad si at hun var klar til å diskutere forbud mot fosterreduksjon – tvillingabort – og paragraf 2 c i abortloven. Grande forteller:

«Siv og jeg var enige om at hun ikke kunne gjøre det som statsminister, og fikk støtte fra våre egne. Faktisk var også Sylvi klar på at å endre på abortloven kom til å bli veldig krevende, selv om hun hadde brukt mye tid i valgkampen på å fiske stemmer på KrFs hjemmebane i de kristne miljøene».

Grande: Solbergs kontor «rigget et stramt medieløp» mot KrF

Toppene i Venstre og Frp ga Solberg kraftige advarsler. Det ville se «veldig truende ut rent politisk» og nok «til å samle et 8. mars-tog» mot regjeringen. Det ville også «tegne bildet av oss som en gammeldags regjering».

Solberg fikk ingen fullmakt, men kjørte løpet sitt og trosset sine nære regjeringsmakkere. Grande skriver rett ut at Statsministerens kontor tok regi og etterpå «rigget et stramt medieløp».

I dager som fulgte var «hærfører» Kjell Ingolf Ropstad ute med krav om svar fra Høyre og Ap om endringer i abortloven – noe Erna Solberg kort etter var villig til å gi, i et VG-intervju.

I Hareides leir vakte fremstøtene, og det de mente var Høyres regi, kraftige reaksjoner.

Mener Hareide var klar – lettere hvis Venstre gikk først

I retningskampen var Hareide hard mot Frp. Men i boken tegner Grande et bilde av en Hareide som tidvis var svært klar for å regjere med Siv Jensens parti. Også etter stortingsvalget i 2017. Grande skriver: «Bare dere går inn først, så blir det mye lettere for oss å følge etter», sa han til meg på gata utenfor statsministerboligen noen dager etter at vi hadde vedtatt å innlede forhandlinger med Høyre og Frp».

Hun forteller at de snakket sammen flere ganger etterpå også. Grande hevder at noen av samtalene på tomannshånd må ha skjedd mens Hareide skrev oppbruddsboken «Det som betyr noe».

– Når du skriver en bok der et av hovedpoengene er å snakke ned verdisettet til partier du har samarbeidet med i flere år, og tegner et bilde av et land som beveger seg i helt gal retning, bruker du jo nødvendigvis litt tid på det, skriver Grande.

«Jeg klarte aldri å lure ham til å ta et glass rødvin»

Da KrF og Venstre forhandlet med Frp og Høyre høsten 2013, var Hareide «helt klar på at dersom Venstre ville gå i regjering, så skulle KrF bli med». Han hadde til da «så godt som aldri stått til venstre for meg i noen konkret sak», skriver hun.

Helt fra Hareide ble KrF-leder i 2011 var samarbeidet godt.

– Vi spiste ofte middag sammen hjemme hos meg, men jeg klarte aldri å lure ham til å ta et glass rødvin. Det er det nok bare dronning Sonja som har klart, skriver Grande.

Han ble omtalt som «mannen i hennes liv». Men Grande mener Venstre under borgerlige stridigheter oftest måtte brøyte vei for KrF: «Vi måtte alltid ta støyten og true med å kaste regjeringa i budsjettforhandlinger. KrF var som regel klare til å gi seg lenge før vi var fornøyd».

Venstre-moro: T-skjorter med støtte til Team Grøvan

Grande fikk en halvtimes varsel før Hareide i talen til landsstyret i september 2018 gikk ut med sitt veivalg.

– Det var en SMS som la samarbeidet vi hadde bygd opp over mange år, i grus. Det kom som lyn fra klar himmel, skriver Grande.

Høsten var «dypt og varig skadelig for hele prosjektet på borgerlig side». Da KrFs Hans Fredrik Grøvan presenterte sitt uavhengige alternativ, fleipet noen i Venstre med at vi burde trykke opp T-skjorter med «Team Grøvan» i gul skrift.

Ble utslitt – følte Venstre «heiet på de feil folka i KrF»

Utslitt derpå. Da Hareide tapte, var Grande «utslitt». Før Ropstads fløy vant, følte Grande at Venstre «heiet på de feil folka i KrF».

– De som ville kaste regjeringa vi satt i, var egentlig de KrF-erne vi følte vi hadde mest til felles med. De som ville samarbeide med oss, var de som var mest opptatt av saker der vi stod lengst fra hverandre, det som ofte kalles verdispørsmål, skriver hun.

LES OGSÅ:

IMDi med endelig konklusjon: Født Fri får ikke statsstøtte for andre halvdel av 2020

• Grandes oppgjør med KrF: Ikke slik at noen har moral og andre ikke

Anklager om «svik» og abortoppgjør i bokdrama om KrFs skjebnehøst

---

GRANDE-BIOGRAFI

  • Trine Skei Grande er klar med biografi om sitt politiske liv førstkommende fredag. Den er skrevet sammen med rådgiver Karl Arthur Giverholt.
  • Grande gikk av som Venstres leder i september, etter å ha ledet partiet siden april 2010. Da etterfulgte hun Lars Sponheim.
  • Grande har vært sentral medarkitekt for det borgerlige samarbeidet etter den ikke-sosialistiske seieren i 2013.
  • Frem til neste høst er Grande menig stortingsrepresentant. Hun er 50 år og kommer fra Overhalla i Trøndelag.
  • Da Venstre gikk inn i Solberg-regjeringen i 2018, ble Grande kulturminister. Hun ble regjeringens kunnskapsminister da Frp brøt ut i januar. Hun trakk seg 11. mars i år.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter