Nyheter

Russerne fikk Trump valgt – hva fikk de igjen?

Russland påvirket presidentvalget i 2016 for å hjelpe Donald Trump til Det hvite hus. Med Trumps fire år snart omme, hva har russerne fått?

«Putin, ut ifra alt jeg har sett, har ingen respekt for denne personen».

Det sa Donald Trump om Hillary Clinton i deres siste presidentdebatt i 2016. Ikke lenge etter ble Trump valgt til president, og resten er, som man sier, historie. Men hvordan ser den historien ut?

Vi kan begynne med det Clinton svarte: «Det er fordi han heller vil ha en dukke som USAs president».

At Putin foretrakk Trump som president, har blitt fastslått av alle de store, amerikanske etterretningsbyråene, som sier at Russland påvirket valget ved bruk av blant annet statsstyrt hacking. Hva har de fått igjen for det?

Det enkle svaret, ifølge USA-ekspert Eirik Bergesen:

– Kaos. Gunstig kaos.

Kaos

Trumps presidentskap har åpenbart gagnet Russland, mener Bergesen. Han er politisk kommentator, er tidligere diplomat og har jobbet i utenriksministerens sekretariat og på Den norske ambassaden i Washington D. C.

– Putin ønsker å gjøre Russland «great again», og det enkleste for han på vei mot dette målet har vært å skape mest mulig kaos i USA og delegitimere det amerikanske demokratiet.

Bergesen mener Putin har funnet et utradisjonelt verktøy for dette: Den amerikanske presidenten.

– Trump sår tvilen selv. Han er skeptisk til vitenskap, skeptisk til media, og han er positivt innstilt til Russland.

Krim. Det drøyeste, synlige utenrikspolitiske grepet Putin har gjort de siste årene er annekteringen av Krim-halvvøya i 2014. Daværende president Barack Obama svarte med sanksjoner og fordømmelse og frøs Russland ut av G8-samarbeidet.

Trump har ved flere anledninger tatt til orde for å ta Russland inn i varmen igjen, men det vil ikke de andre G7-landene. Han har også antydet at det er greit for ham hvis Russland beholder Krim, og har gjentatt et av Putins poenger: «Folket på Krim, fra det jeg har hørt, vil heller være med Russland enn der de var».

– Uttalelsen går imot alt det som USA har stått for tidligere og det deres allierte står for, sier Bergesen.

Splid i Nato

Nato, som har Russland som sin fiende og USA som sikkerhetsgarantist, står i fare. Hvis Trump gjør alvor av det han tidligere har antydet – å trekke USA ut – vil det være en kjempeseier for Putin.

– Å varsle at USA kan trekke seg fra Nato har vært et viktig forhandlingskort for Trump, men innen sikkerhetspolitikk gjør det land usikre, forklarer Bergesen.

Trumps press har imidlertid ført til at flere land har jobbet hardere for å nå målet om å bruke 2 prosent av sitt bruttonasjonalprodukt på forsvaret, noe som har blitt anerkjent av generalsekretær Jens Stoltenberg.

– Russland liker ikke styrkingen av Nato, men de applauderer splittelsen internt i Nato og G7, sier Bergesen.

Omdømme

Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver John Bolton sa torsdag at han trodde Nato stod i fare hvis Trump vinner presidentvalget, og at Trump har gjort «mye skade på omdømme til USA som en venn og som en alliert». Dette er NTNU-professor og internasjonal politikkekspert Jo Jakobsen enig i. Han trekker fram hvordan Trumps trusler om utrekking av amerikanske tropper fra Syria i 2019, har gagnet russerne og slitt USAs renommé.

– Gjennom Syria-konflikten har russerne vist at de står med sine allierte på enn annen måte enn USA. Der USA vingler, virker det som Russland er de man kan stole på. Men USA har mye å gå på som alliert og er mye mektigere enn Russland.

– Burde Russland håpe på fire nye år?

- Fire nye år med Trump vil nok forsterke disse trekkene ganske kraftig. Så for russerne vil det være veldig gunstig.

HØR VÅRT LANDS PODCAST:

LES OGSÅ:

---

Russisk påvirkning

  • Senatets etterretningskomité rapport om russisk innblanding i 2016 viser blant annet at:
  • Før Trump var valgt, hadde hans valgkampsjef kontakt med den russiske etterretningsmannen Konstantin Kiliminik, og Trump forsøkte å få informasjon fra Wikileaks om Clintons e-poster som utenriksminister.
  • Russerne tilbød Trumps sønn Donald Trump Jr. og svigersønn Jared Kushner kompromitterende informasjon om Clinton, som «var en del av en bredere påvirknings­operasjon».
  • Et samlet amerikansk etterretningskorps mener Putin påvirket 2016-valget med mål om å underminere tilliten til demokratiske prosesser og minske Clinton vinnersjanser. En av midlene var omfattende hacking.

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter