Nyheter

Store demonstrasjoner mot Macron i mange land

Titusenvis av muslimer i en rekke land demonstrerte fredag mot Frankrike og president Emmanuel Macrons forsvar av karikaturtegninger av profeten Muhammed.

Supporters of Islamist parties carry an effigy of French President Emmanuel Macron during a protest after Friday prayers in Dhaka, Bangladesh, Friday, Oct. 30, 2020. Thousands of Muslims and activists marched through streets and rallied across Bangladesh’s capital on Friday against the French president’s support of secular laws that deem caricatures of the Prophet Muhammad as protected under freedom of speech. (AP Photo/Mahmud Hossain Opu)

Fra Bangladesh, Pakistan og India, til Libanon, Palestina og Tyrkia var det demonstrasjoner og markeringer, og flere steder kom det til sammenstøt med sikkerhetsstyrker.

I Dhaka i Bangladesh marsjerte opptil 40.000 gjennom gatene, og mange samlet seg også utenfor moskeer for å gi uttrykk for sin misnøyde med Macrons uttalelser.

– Frankrike krenker verdens to milliarder muslimer. President Macron må belage forbrytelsen sin, sa Gazi Ataur Rahman, en a lederne i partiet Islami Andolan i Bangladesh.

Sammenstøt i Pakistan

I Pakistans nest største by Karachi deltok rundt 10.000 mennesker i en marsj, som egentlig var en markering av Mawlid, profeten Muhammeds fødselsdag, men der det ble ropt slagord mot Frankrike og Macron.

I Islamabad kom det til sammenstøt mellom rundt 2.000 demonstranter som kastet stein mot politiet og forsøkte å marsjere til den franske ambassaden. De ble møtt med tåregass og køller, og flere ble skadd.

Supporters of religious group take part in a rally against French President Emmanuel Macron and republishing of caricatures of the Prophet Muhammad they deem blasphemous, in Lahore, Pakistan, Friday, Oct. 30, 2020. Muslims have been calling for both protests and a boycott of French goods in response to France's stance on caricatures of Islam's most revered prophet. (AP Photo/K.M. Chaudary)

Demonstranter i Lahore i Pakistan protesterer mot det de mener er blasfemiske karikaturer av den muslimske profeten. Foto: K.M. Chaudary / AP / NTB.

Demonstrantene ropte blant annet slagord som «Halshogg de blasfemiske» og hengte en figur som skulle forestille Macron i et tau ned fra en bru og satte fyr på den.

Også i Lahore demonstrerte rundt 2.000 som ropte slagord mot Frankrike, tråkket på franske flagg og oppfordret til boikott av franske produkter.

Også i Afghanistan var det protester, blant annet i Herat der tusenvis av demonstranter ropte «Død over Frankrike, Død over Macron!".

Supporters of the Muslims Students Organization burn a representation of a French national flag and defaced images of French President Emmanuel Macron during a protest against the president and against the publishing of caricatures of the Prophet Muhammad they deem blasphemous in Karachi, Pakistan, Friday, Oct. 30, 2020. Muslims have been calling for both protests and a boycott of French goods in response to France's stance on caricatures of Islam's most revered prophet. (AP Photo/Fareed Khan)

Demonstranter i den pakistanske byen Karachi brenner det franske flagget og bilder av Frankrikes president Emmanuel Macron fredag. Foto: Fareed Khan, AP / NTB.

Tåregass

I Libanons hovedstad Beirut forsøkte noen hundre demonstranter å marsjere mot Palais des Pins, hvor den franske ambassadøren bor, men ble stanset av politi. Noen av demonstrantene kastet stein, og politiet svarte med tåregass.

«Frankrike er i krise som følge av Macron», lød teksten på en av demonstrantenes plakater.

I Jerusalem samlet hundrevis av palestinere seg utenfor al-Aqsa-moskeen og ropte:

– Vi ofrer våre sjeler og vårt blod for vår profet Muhammed.

Også i Hebron på den okkuperte Vestbredden ble det protestert mot Macron, og det kom til sammenstøt mellom demonstranter og israelske soldater.

Supporters of several Islamist parties protest after Friday prayers in Dhaka, Bangladesh, Friday, Oct. 30, 2020. Thousands of Muslims and activists marched through streets and rallied across Bangladesh’s capital on Friday against the French president’s support of secular laws that deem caricatures of the Prophet Muhammad as protected under freedom of speech. (AP Photo/Mahmud Hossain Opu)

Tilhengere av flere islamistpartier stilte opp til demonstrasjonene mot Frankrike i Dhaka i Bangladesh. Foto: Mahmud Hossain Opu / AP / NTB.

Karikaturer

Forholdet mellom Frankrike og en rekke muslimske land er forverret i kjølvannet av drapet på historielæreren Samuel Paty, som hadde vist karikaturer av profeten Muhammed mens han underviste om ytringsfrihet.

President Recep Tayyip Erdogan i Tyrkia er blant verdenslederne som har vært krassest mot Macron, som har forsvart karikaturene på ytringsfrihetsgrunnlag. Erdogan er provosert over det han anser som franske myndigheters antimuslimske holdninger.

Karikaturene ble nylig publisert på nytt av det franske satiriske magasinet Charlie Hebdo for å markere at rettssaken etter det dødelige angrepet i 2015 hadde begynt. Mange muslimer anser bilder av profeten som blasfemisk.

Franske myndigheter mener de er rammet av en rekke av angrep fra islamistiske ekstremister. Senest torsdag skjedde et knivangrep i Nice, hvor tre personer ble drept, som etterforskes som terror.

LES OGSÅ:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter