02 December 2020Nyheter

Irans president: Fornærmelser av Muhammed kan føre til vold og blodbad

Irans president advarer mot at fornærmelser av profeten Muhammed kan bli møtt med vold og blodbad. Et institutt i Egypt vil kriminalisere antimuslimske handlinger.

Hassan Rouhani tok opp Frankrikes forsvar av retten til å trykke karikaturer av Muhammed i en TV-sendt tale onsdag. Franske myndigheter forsvarer denne retten etter at en historielærer som hadde vist karikaturene, fikk hodet skåret av i Paris tidligere i høst.

– Å fornærme profeten er ikke en prestasjon, det er umoralsk. Det er å oppmuntre til vold. Det kommer som en overraskelse at dette kommer fra dem som hevder de står opp for kultur og demokrati. At de på en måte, selv utilsiktet, oppmuntrer til vold og blodbad, sier Rouhani.

Han ber vesten forstå at «å fornærme profeten er å fornærme alle muslimer».

Samtidig ber det religiøse instituttet al-Azhar i Egypt verdenssamfunnet kriminalisere antimuslimske handlinger i kjølvannet av den nye karikaturstriden.

Instituttet, som er det viktigste læringssenteret for sunniislam, ber også om forbud mot diskriminering av muslimer.

Ved en seremoni for å feire profeten Muhammeds fødsel ba instituttets storimam Ahmed al-Tayab også om at muslimer i vestlige land må integrere seg på fredelig vis, og ikke bli provosert av hatefull rasisme.

Det har vært en rekke demonstrasjoner mot Frankrike i den muslimske verden de siste dagene, blant annet som følge av at satiremagasinet Charlie Hebdo har publisert karikaturer av profeten Muhammed.

Frankrikes president Emmanuel Macron har i strenge ordelag forsvart sekulære verdier og retten til å kritisere religion gjennom karikaturtegninger etter lærerdrapet. Det har ført til sterke reaksjoner fra flere muslimske land.

(©NTB)

LES OGSÅ:

Utdanningsforbundet frykter at lærere ikke lenger skal tørre å utfordre

Tyrkia varsler rettslige og diplimatiske reaksjoner etter Erdogan-karikatur på forsiden av Charlie Hebdo

Macron forsvarte Mohammed-karikaturer – Frankrike i hardt vær i den muslimske verden

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter