Nyheter

Nonnekloster i karantene

Hele Lunden kloster er i karantene etter at en av søstrene har fått påvist covid-19-smitte etter Polen-besøk.

En av søstrene på Lunden kloster i Oslo ankom Norge fra Polen mandag siste uke, og fikk noen dager senere påvist covid-19. Mens hun er isolert, er resten av kommuniteten i karantene.

– Hun var ikke syk i Polen, og var i helt fin formen da hun landet. På torsdag begynte hun å føle seg dårlig. Hun var allerede i karantene, men da satte vi henne straks i isolasjon.

Det sier Sr. Anne-Lise Strøm, som er priorinne ved Lunden kloster. Hun forteller at ytterligere to ved klosteret har vært i nærkontakt med den smittede.

– De to er friske, men vi tar dette på alvor. De skal teste seg for smitte i dag og i morgen, så da har vi resultatet om et par dager. I mellomtiden holder de seg også isolert.

– Innså ikke alvoret

I dag skriver NRK at mer enn 50 personer som har ankommet fra Polen, har testet positivt på teststasjonene på de to flyplassene Torp og Gardermoen den siste uken. Kommuneoverlege Ole Henrik Augestad forteller at han frykter store mørketall.

Den smittede søsteren ved Lunden kloster fikk påvist smitte først på lørdag.

– Man kan spørre seg hvorfor hun dro til Polen når smitten er så høy, men hun dro dit i sommer, da smitten var betydelig lavere. Hennes to foreldre på over 90 år trengte hjelp, forteller Strøm

– Hun kunne blitt værende i Polen?

– Jeg vurderte det som at hun trengte hvile, og at vi trengte henne her hjemme. Det burde jeg ikke gjort. Jeg innså ikke alvoret i det. Hadde jeg visst bedre hadde jeg nok bedt henne om å bli i Polen, erkjenner priorinnen.

Strøm forteller videre at klosteret helt siden mars har vært opptatt av håndvask og bruk av munnbind, og at de nå har strammet betydelig til. Alle ved klosteret har avlyst alle sine legetimer og behandlinger. De som har vært innom klosteret den siste uken, skal også ha blitt varslet.

– Mens vi alle er i karantene, har vi har lagt om hele rutinen. Vi har ingen felles gudstjeneste, og vi har sluttet å synge tidebønner. Vi har tatt dette på alvor helt siden mars, med håndvask og munnbind.

LES OGSÅ:

---

Fakta:

---

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter