Nyheter

Sudan normaliserer forholdet til Israel og fjernes fra USAs terrorliste

Sudan normaliserer forholdet til Israel, ifølge Trump-regjeringen, som sier flere arabiske land vil gjøre det samme. Sudan fjernes også fra USAs terrorliste.

President Donald Trump speaks while on a phone call with leaders of Sudan and Israel in the Oval Office of the White House, Friday, Oct. 23, 2020, in Washington. (AP Photo/Alex Brandon)

Sudan er så langt det tredje arabiske landet som i år normaliserer forholdet sitt til Israel, etter De forente arabiske emirater og Bahrain.

– Sudan og Israel har blitt enige om å normalisere forholdet seg imellom. Enda et stort steg mot fredsbygging i Midtøsten når nok et land slutter seg til Abraham-avtalen, skriver Trump-medarbeider Judd Deere på Twitter.

– En ny verden

Ifølge Trump står fem andre arabiske land klare til å normalisere forholdene sine og slutte fred med Israel. Han forventer at ett av disse vil bli Saudi-Arabia.

– Vi har minst fem andre som venter på å bli med, sa Trump i en telefonsamtale med lederne i Israel og Sudan fredag.

– Dette er en ny verden, sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu, ifølge nyhetsbyrået AP.

– Vi samarbeider med alle. Vi bygger en bedre framtid for oss alle, understreket statsministeren.

De arabiske landenes anerkjennelse av Israel er en stor utenrikspolitisk seier for Donald Trump, kort tid før presidentvalget 3. november.

Utviklingen er også positiv for Benjamin Netanyahu, som står tiltalt for svindel, tillitsbrudd og for å ha mottatt bestikkelser. Den siste tiden har det vært avholdt ukentlige protester i Israel der titusenvis har uttrykt sin misnøye med statsministeren.

Fordømmes av palestinerne

Kunngjøringen er ikke overraskende blitt møtt med sinne fra palestinerne.

– Veien mot full og rettferdig fred må være forankret i folkeretten på en måte som fører til slutten på Israels okkupasjon av palestinsk territorium, understreker det palestinske presidentskapet i en uttalelse.

– Avtalen er i strid med avgjørelsene på de arabiske toppmøtene, så vell som arabiske fredsinitiativ godtatt på arabiske og islamske toppmøter, og FNs sikkerhetsråds resolusjon 1515, heter det videre.
Islamist-bevegelsen Hamas, som styrer Gazastripen, mener avtalen en trussel for palestinere.

– Avtalen skader det palestinske folket og deres sak. Den er til og med til skade for Sudans nasjonale interesser, sier gruppen i en uttalelse.

– Den eneste som tjener på dette, er Netanyahu, legger Hamas til.
Egypt, som etablerte diplomatiske bånd med Israel i 1980, er på sin side positiv til avtalen.

– Jeg setter stor pris på ethvert forsøk som tar sikte på å oppnå stabilitet og fred i regionen, tvitrer Egypts president Abdel Fattah al-Sisi.

Strykes fra terrorliste

Kunngjøringen om normalisering kom rett etter at Trump erklærte at Sudan fjernes fra amerikanernes liste over land som støtter terrorisme.

Dette skjer etter at Sudan har overført 335 millioner dollar, drøye tre milliarder kroner, til en konto med midler til amerikanske terrorofre og familiene deres.

Trump tvitret mandag at Sudan ville bli fjernet fra listen så snart overføringen fant sted.

– Denne dagen markerer et monumentalt framskritt i det bilaterale forholdet mellom USA og Sudan, og en omdreining for Sudan, sier Trumps pressesekretær Kayleigh McEnany.

Avgjørelsen må nå formaliseres i Kongressen.

Sudan var inkludert på terrorlista fordi Sudans tidligere leder Omar al-Bashir på 1990-tallet tillot al-Qaida, og terrorgruppas leder Osama bin Laden, å oppholde seg landet. Sudan har vært på den amerikanske terrorlista siden 1993.

Al-Bashir ble styrtet i fjor etter store demonstrasjoner.

(©NTB)

• LES MER:

Historisk fredsavtale i Sudan undertegnet

Rivaler i Sør-Sudan danner regjering

---

Fakta:

---

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter