Nyheter

Sensur(r) i Amerika

Siden 2016 har Facebook og Twitter levd med beskyldninger om at de hjalp Donald Trump til Det hvite hus. I årets valgkamp har de forsøkt å ta et større «demokratisk ansvar». Republikanerne har et annet navn for det: «Sensur».

Republikanere i Senatet stevnet på fredag inn Twitter-sjef Jack Dorsey og Facebook-sjef Mark Zuckerberg for å vitne om sosiale mediers håndtering av politisk innhold. Hvorfor? På grunn av meldinger som det her:

«Du kan ikke fullføre denne handlingen».

Dette er Twitters siste grep i det de kaller en skjerpet kamp mot feilinformasjon. Mange republikanere ble møtt av denne meldingen da de nylig forsøkte å tvitre en nyhetssak fra New York Post som skal vise korrupsjon begått av Joe Biden og hans sønn Hunter. Ikke bare blir de forhindret fra å dele artikkelen på sine Twitter-profiler, Twitter har gjort det umulig for alle å sende nettartikkelen som en privat melding. De har også blokkert New York Posts konto.

Facebook har også minsket spredningen av artikkelen og merket den med at innholdet i artikkelen må faktasjekkes av en nøytral tredjepart.

I en pågående presidentvalgkamp er det utvilsomt av offentlig interesse å få vite om den ene presidentkandidaten er korrupt, så hvorfor forsøker Twitter og Facebook å stoppe spredningen av denne saken? Fordi de vil at president Donald Trump skal tape det nært forestående valget, antyder republikanerne.

Dette reagerer Facebook og Twitter på med Biden-artikkelen

Informasjonen i New York Post-artikkelen kommer fra det som skal være Hunter Bidens harddisk, som har blitt levert til New York Post av Trumps personlige advokat Rudy Giuliani. Dette er en mann som amerikanske etterretningstjenester har advart Trump om at blir brukt av russiske etterretningsagenter for å spre feilinformasjon ment til å ødelegge Joe Bidens sjanser til å bli president.

Twitter mener artikkelen bryter deres retningslinjer om hacket innhold fordi den inneholder flere private bilder, og Facebook viser til sidens retningslinjer knyttet til presidentvalget – at de skal bekjempe utenlandsk påvirkning, øke transparens og redusere feilinformasjon.

Nylig gikk flere enn femti tidligere amerikanske etterretningsagenter ut og sa at Hunter Biden-historien har «alle de klassiske kjennetegnene av en russisk informasjonsoperasjon». Dette snakker ikke republikanerne om. De mener det er amerikanere selv som bedriver feilinformasjon.

Slik har det altså blitt til at Facebook og Twitter har blitt kalt inn på teppet av Trumps støttespillere i 2020, mens det i stor grad var hans rivaler som gjorde det samme i 2016.

Erfaringer fra 2016-valget

Før 2016-valget mellom Trump og Hillary Clinton var nettgigantene interesserte i å bli kvitt et inntrykk av at de var partiske ovenfor liberale, skriver Politico. På den andre siden av valget, med Trump som seierherre, ble Facebook og Twitter, og Google, beskyldt for å ha tillatt spredning av feilinformasjon som i stor grad gikk utover Clinton – det Trump kaller «Fake News». Det ble også avdekket at Russland hadde påvirket USA-valget.

Men da Facebook-sjef Zuckerberg måtte vitne foran Senatet i 2018, var det demokratene som var mest interesserte i å spørre han ut om hvor raskt de hadde respondert på den russiske innblandingen. Republikaneren Ted Cruz fokuserte mer på Facebooks behandling av konservative medier.

Cruz: – At de ikke dekker Biden-saken er farlig

Nå, med nye rapporter fra amerikansk etterretning om at Russland har forsøkt å påvirke USA-valget nok en gang, fokuserer Cruz fortsatt heller på Facebook og Twitter.

– Jeg synes det er farlig tradisjonelle medier ikke dekker Biden-artikkelen, spesielt når du kombinerer det med nettgigantenes sensur... det som står på spill i dette valget handler fundamentalt om hvorvidt vi kommer til å bevare våre friheter og grunnlovsfestede rettigheter», sier han til Fox News.

Fox News er en konservativ avis eid av Rupert Murdochs mediekonsern News Corporation, som også eier Twitter-blokkerte New York Post.

Journalist: – Handler om to kamper

Presset på nettgigantene om å bekjempe feilinformasjon og utenlandsk innblanding i kjølvannet av 2016, har fått dem til å reagere. Twitters siste grep er deres hittil største tiltak mot spredning av informasjon fra et stort nyhetsmedium.

BBC-journalist Marianna Spring skriver at det nyeste kapittelet i nettgigantenes sensur handler om to kamper: «Sosiale mediers kamp mot feilinformasjon – særlig i forkant av det amerikanske valget» og kampen «mellom selskapene - særlig Twitter - og president Trump».

Tidligere har Twitter faktasjekket og skjult flere av Trumps tvitringer fordi de mener innholdet er skadelig eller falskt, noe som har gjort «Twitter-presidenten» rasende. Han har truet med å få Twitter lagt ned.

På lik linje med Ted Cruz, skriver journalist Spring at nettgigantenes nye tiltak vekker en rekke store spørsmål om hvor mye de skal eller skal gjøre. Den kommende senatshøringen er satt til 28. oktober – en uke før valget – og vil bli en anledning for republikanerne å stille spørsmål og for Zuckerberg og Dorsey å svare for seg.

---

Fakta:

---

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter