Nyheter

Rødt: Stortinget må ha kontroll over Norges aktiviteter i Sikkerhetsrådet

Rødt fremmer fredag flere forslag som tar sikte på å øke Stortingets kontroll med hva regjeringen gjør når Norge fra årsskiftet trer inn i FNs sikkerhetsråd.

NTB har fått innsyn i forslaget. Der står det blant annet:

«Når Norge nå går inn i FNs sikkerhetsråd, er det avgjørende at det skjer på et fundament av åpenhet. Det er ikke bare viktig for at Stortinget skal kunne utøve sin kontrollfunksjon over regjeringens politikk, men også for å sikre den nødvendige tillit til og forankring av norsk politikk om de spørsmål som i aller størst grad angår det norske folk: fred og sikkerhet i en usikker verden.»

Partiet foreslår derfor å innføre en midlertidig ordning etter modell av Europautvalget, der Stortinget konsulteres og orienteres om saker som er viktige for Norge.

– Hemmeligholdet om utenriks og forsvar har økt under denne regjeringen. Mer åpenhet og demokrati skaper tillit og forankring, og det trenger Norge i Sikkerhetsrådet de neste årene, sier partileder Bjørnar Moxnes.

Det foreslås også at regjeringen en gang i halvåret redegjør i Stortinget om sentrale saker som Sikkerhetsrådet har eller skal behandle.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter