Nyheter

Stortingsflertallet forbyr søskenbarnekteskap

Et flertall i Stortingets justiskomité gikk torsdag inn for å forby søskenbarnekteskap, skriver VG.

Et flertall i Stortingets justiskomité gikk torsdag inn for å forby søskenbarnekteskap, skriver VG. Aps Siri Gåsemyr Staalesen kaller det er en viktig seier.

– Dette har vært en viktig kampsak for Arbeiderpartiet og et stort gjennombrudd for kvinners frihet og rett til å velge hvem de skal leve med. Når det i tillegg er stort flertall for å bekjempe tvangslemlestelse og tvangsekteskap, så kan vi feire en stor likestillingspolitiske seier, som vil gi mye større frihet for kvinner, spesielt innvandrerkvinner, sier hun til VG.

Tvangsekteskap og kjønnslemlestelse

Flertallet i komiteen gikk også inn for å lovfeste at foreldre skal avverge kjønnslemlestelse og tvangsekteskap, ifølge avisen.

Frps representant i komiteen, Per-Willy Amundsen, kaller det to seire, og peker på at partiet har snakket om å forby søskenbarnekteskap siden starten av 2000-tallet.

– Den andre seieren er at en tilnærmet samlet komité, utenom SV, går inn for avvergingsplikt for kjønnslemlestelse og tvangsekteskap. Det betyr at foreldre kan straffes hvis de ikke stanser kjønnslemlestelse og tvangsekteskap, sier han til VG.

Tydelig advarsel

Tilbake i 2017 ble det klart at en avgjørelse rundt søskenbarnekteskap-forbud ble utsatt. Da skrev Vårt Land at begrunnelsen var at man ventet på et forskningsprosjekt fra FHI, som skulle kartlegge sammenhengen mellom ulike sykdommer og foreldrenes slektskap.

Barne- og familiedepartementet var i 2017 ute med en advarsel angående søskenbarnekteskap:

«Det er ikke forbudt å inngå ekteskap mellom søskenbarn (fetter og kusine), men det er viktig å være oppmerksom på at dersom foreldrene er i slekt er det høyere risiko for å få barn med sykdom og medfødte misdannelser, dødfødsel, spedbarnsdød og forkortet levealder.», skrev de i dokumentet «Vilkår for å inngå ekteskap».

Tall fra FHI tilbake i 2014, viste at det er få etniske nordmenn som gifter seg med sitt søskenbarn, men at det er vanligere i deler av minoritetsbefolkningen.

FHI-studien fra 2014 viste blant annet at blant barn med pakistanske foreldre, hvor barna ble født i Norge mellom 1967 og 2010, har så mange som 41 prosent søskenbarnforeldre. Det tilsvarer 7357 barn fra den perioden.

LES OGSÅ: 

Ber Horne innføre forbud mot søskenbarnekteskap

Anklager Høyre for ekteskapskontroll

Høyre-komite vil forby ekteskap mellom søskenbarn

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Eira Lie Jor

Eira Lie Jor er vaktsjef i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter