Nyheter

Amnesty: Soldater drepte minst tolv fredelige demonstranter i Nigeria

De siste ukene har nigerianere over hele landet protestert mot brutal politivold. Tirsdag oppstod nye sammenstøt mellom politi og demonstranter. FN og EU er bekymret.

De siste ukene har nigerianere over hele landet protestert mot brutal politivold. De landsomfattende demonstrasjonene mot den forhatte politienheten Special Anti-Robbery Squad (Sars) begynte 8. september og har siden da vokst dramatisk.

Det råder nå portforbud i Lagos, landets største by, og flere andre nigerianske regioner. Fra før er det rapportert om 18 dødsfall knyttet til opptøyene i Nigeria.

Amnesty: Minst 12 drept

Tirsdag oppstod nye sammenstøt mellom politiet og demonstranter i Lagos, noe som skjedde etter at myndighetene i Lagos hadde innført portforbud. Portforbudet ble innført i kjølvannet av at en politistasjon var brent ned og to personer skutt og drept av politiet.

Amnesty International sier den nigerianske hæren og politiet nå har drept minst tolv fredelige demonstranter på to steder i byen Lagos. Også organisasjonen Human Rights Watch bekrefter at det har blitt skutt mot demonstranter.

– Bevis samlet inn fra øyevitner, videobilder og sykehusrapporter bekrefter at mellom klokka 18.45 og klokka 21 åpnet det nigerianske militæret ild mot tusenvis av mennesker som på fredelig vis hadde samlet seg og oppfordret til godt styresett og en slutt på brutalitet fra politiets side, sier Amnesty i en uttalelse onsdag kveld.

Guvernøren i Nigerias største by Lagos har avvist at noen ble drept, men sier minst 25 personer ble såret da sikkerhetsstyrken skjøt mot demonstrantene tirsdag kveld. Hæren benekter å ha skutt noen.

Demonstranter løper fra politiets tåregass, etter en demontasjon i Nigerias største by, Lagos. Foto: AP Photo/Sunday Alamba/NTB

Skudd i mørket

Demonstranten Paul Sunday var på åstedet ved den velstående forstaden Lekki, hvor det ble skutt mot demonstranter. Han forteller at mennene som skjøt, hadde masker og hærens uniformer.

– De angrep oss bakfra og forfra. De kom i 19-tiden da det var mørkt overalt, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Ifølge flere vitner skal soldater skal ha ankommet demonstrasjonen i 19-tiden tirsdag kveld. De begynte straks å skyte mot demonstrantene, ifølge et øyevitne BBC har snakket med.

– De skjøt, og de beveget seg rett mot oss. Det var kaos. Én ble truffet like ved siden av meg, og han døde på stedet, sier vitnet.

Fire vitner har fortalt nyhetsbyrået Reuters at soldater avfyrte skudd. Et øyevitne sa at han så soldater fjerne lik.

Demonstranten Alister snakker med nyhetsbyrået AP. Han hevder broren hans ble skutt og drept under demonstrasjonene i Lagos' forstad Leikki. Foto: AP/Sunday Alamba/NTB

– Den tøffeste natten

Lagos-guvernør Babajide Sanwo-Olu skrev følgende på Twitter onsdag:

– Dette er den tøffeste natten i våre liv, og styrker utenfor vår direkte kontroll har gått inn for å skrive et mørkt kapittel i vår historie. Jeg anerkjenner at ansvaret ligger på mitt bord, og jeg vil jobbe med føderale myndigheter for å komme til bunns i denne uheldige hendelsen.

Han la også ut bilder av at han besøkte sykehus der sårede var innlagt. Sanwo-Olu har kunngjort at Lagos vil markere hendelsen ved å flagge på halv stang, og alle offentlige aktiviteter utenom de mest nødvendige vil bli avbrutt i tre dager.

Fredlige demonstranter med flagg og bannere har i flere uker tatt til gatene i Lagos. Foto: AP Photo/Sunday Alamba/NTB

Bekymring fra internasjonale aktører

Både FN, EU og Den afrikanske union (AU) er bekymret for den stadig økende volden og situasjonen for den nigerianske befolkningen.

FNs generalsekretær António Guterres ber myndighetene om å etterforske skytingen av demonstranter og holde gjerningspersonene ansvarlig.

– Generalsekretæren anmoder sikkerhetsstyrkene om å utvise maksimal tilbakeholdenhet, samtidig som han ber demonstrantene om å gjennomføre protester på fredelig vis og avstå fra vold, heter det fra FN-sjefen.

FNs generalsekretær Antonio Guterres er bekymret. Foto: NTB/AP Photo/Bebeto Matthews.

Også Den afrikanske union (AU) fordømmer volden Lagos. Moussa Faki Mahamat i AU ber alle parter prioritere dialog, avvise voldsbruk og respektere menneskerettighetene og rettsstaten.

I tillegg har EU kommet med en fordømmelse av situasjonen.

– Det er urovekkende å høre at flere mennesker er drept og såret under den pågående protesten mot politiets spesialstyrker i Nigeria, sier EUs utenrikssjef Josep Borrell.

Også den amerikanske presidentkandidaten Joe Biden oppfordrer Nigerias president og militære til å avslutte den voldelige undertrykkelsen av demonstranter i Nigeria.

– USA må stå sammen med nigerianere som demonstrerer fredelig for politireform og en slutt på korrupsjon i deres demokrati. Jeg oppfordrer myndighetene til å holde en god dialog med sivilsamfunnet for å møte disse klagemålene og jobbe sammen for et mer rettferdig og inkluderende Nigeria, sier Biden i en uttalelse.

LES OGSÅ: 

Krisen i Sahel rammer barna hardt 

De kjemper ikke for folk og fedreland – de tar betalt for å drepe. Nå rykker leiesoldatene inn i Kaukasus

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Eira Lie Jor

Eira Lie Jor er vaktsjef i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter