Nyheter

Forskere advarer mot å la terror dominere undervisning om islam

Forskere ved NTNU i Trondheim advarer mot å bruke mye tid på vold og terror når man skal undervise om islam i skolen.

Et portrett av Samuel Paty vises frem av franskmenn som samlet seg i byen Lille på søndag. Her minnes de historielæreren som ble brutalt drept nær Paris etter at han hadde vist fram Muhammad-karikaturer i en skoletime for å diskutere ytringsfrihet.

– Man bør spørre seg, hvor mange timer man har til å undervise om islam i løpet av et år, og hvor mange av dem det er rimelig å vie til terror, sier førsteamanuensis Camilla Stabel Jørgensen ved institutt for lærerutdanning på NTNU, til Klassekampen.

Hun peker på at forskning viser at å bruke dagsaktuelle hendelser i undervisningen om islam kan gi et skjevt bilde av religionen.

LES OGSÅ: Kunnskapsminster Guri Melby mener norske lærere står fritt til å vise Muhammed-karikaturer

Får støtte: – Unngå bare det negative

Eli-Anne Vongraven Eriksen, spesialist på islam ved lærerutdanningen på NTNU, er enig.

– Det betyr ikke at man ikke skal bruke denne typen hendelser i undervisningen, men man må unngå at elevene bare sitter igjen med det negative, sier Eriksen.

Hun sier det ikke finnes noe enkelt ja- eller nei-svar på om det er riktig å vise Muhammed-karikaturer i undervisningen.

– Det er ikke nødvendigvis sånn at man må vise bildene for å få en fruktbar undervisning om karikaturstriden, sier Eriksen.

Jørgensen sier hun tror ikke det oppleves som farlig å vise slike bilder, «de aller, aller fleste steder i Norge».

LES MER:

• Jon Peder Egenæs i Amnesty: «Den franske læreren utførte i mine øyne skolens viktigste oppdrag»

– Angrepet i Frankrike er så bestialsk. Dessverre fyrer det også opp muslimfiendtlighet

Kilde: Fire elever pågrepet etter lærerdrapet i Frankrike

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter