Nyheter

117 millioner flere barn kan havne under fattigdomsgrensen på grunn av covid-19

De siste 30 årene er verdens barnefattigdom halvert. Nå frykter Unicef og Verdensbanken en stor økning i antall barn som lever i ekstrem fattigdom.

356 millioner barn, ett av seks barn i verden, levde i ekstrem fattigdom før koronapandemien, ifølge en analyse lagt fram av Verdensbanken tirsdag. Det vil si at de lever i familier med en inntekt på under to dollar dagen.

To tredjedeler av ekstremt fattige barn bor i Afrika sør for Sahara, mens 18 prosent bor i Sør-Asia.

841 millioner barn lever under fattigdomsgrensen på 3,2 dollar dagen, og 1,3 milliarder barn lever på under 5,5 dollar om dagen, ifølge den samme analysen.

Tilbakesteg

Unicef og Redd Barna anslår nå at så mange som 117 millioner flere barn kan falle ned i fattigdom i 2020.

– Vi har halvert verdens barnefattigdom de siste 30 årene. Dette er første gang vi tar et stort steg tilbake. Det er veldig alvorlig. Vi er bekymret ikke bare for barna det gjelder, men neste generasjon også, sier generalsekretær i Unicef Norge, Camillia Viken, til Vårt Land.

LES OGSÅ: Koronakrisen: De som hadde det vanskelig har fått det verre

– Har ikke lenger inntekt

Koronapandemien trekkes fram som hovedårsak til økningen i antall fattige barn. Unicef frykter at den økonomiske krisen som følger pandemien og stans i viktig arbeid for å bekjempe barnefattigdom vil føre millioner av nye mennesker ut i ekstrem fattigdom.

– Det er så mye som har stoppet opp. Foreldre har mistet både formelle og uformelle arbeidsplasser, og har ikke lenger inntekt. Da kan det blir veldig lite penger til mat for familier som allerede har lite penger fra før, sier Viken.

LES OGSÅ: Zabré Sarata (17): – De drepte lærere. Alle måtte flykte

– Øk kontantoverføringer

Når økonomiske kriser rammer hele verden samtidig, er det mange land som kutter i økonomisk støtte til fattige land og fattige barnefamilier. Konsekvensene av slike kutt pleier å vare lenger enn selve den økonomiske krisen, sier Viken i Unicef Norge.

– Historien viser at økonomiske kriser ikke bare rammer barn og familier verst, men også at kuttene vedvarer. Derfor er det nå avgjørende at myndighetene i alle land øker kontantoverføringene til fattige familier. Det vet vi har veldig god effekt familienes tilgang til mat, helse, ernæring og skolegang, som igjen kan hindre for eksempel tvangsekteskap og overgrep mot barn, og vil gi positive effekter også for neste generasjon, sier hun.

LES OGSÅ:

Samlivspanelet: Det er Gud som ødelegger ekteskapet mitt

Barnesoldater og flyktningbarn som vokser opp med krig, har store traumer

Analyse: Nei, korona rammer ikke blindt

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Elisabeth Bergskaug

Elisabeth Bergskaug

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter