Nyheter

Zabré Sarata (17): – De drepte lærere. Alle måtte flykte

«En humanitær krise uten sidestykke», «kraftig forverret» og «akutt». Slik beskriver FN den pågående krisen i Mali, Niger og Burkina Faso.

– Skolen min ble stengt på grunn av alle angrepene. De drepte lærere og helsearbeidere. Alle måtte flykte, forteller 17 år gamle Zabré Sarata til Flyktninghjelpen.

Den norske organisasjonen har intervjuet Sarata i Kaya i Burkina Faso. Hun er en av nesten én million mennesker som har blitt drevet på flukt internt i landet, vekk fra hjemstedet sitt Nagraogo.

– Bestefaren min ofret alt for at jeg skulle gå på skolen, og se hva som har skjedd nå. Det gjør meg veldig trist, sier 17-åringen.

Stadig flere skoleangrep

Islamistiske grupper med tilknytning til IS og Al Quada begynte å angripe skoler i Burkina Faso i 2017 for å vise sin motstand mot vestlig utdanning, og mot at barna lærer fransk på skolen istedenfor å lære Koranen, ifølge en rapport fra Human Rights Watch. Det har blitt flere og flere angrep hvert år siden.

Det ble rapportert om nitti angrep rettet mot skoler i Burkina Faso, og nabolandene Mali og Niger første halvår i år, inkludert brannstiftelser, plyndring, bortføring, trusler og drap på lærere.

En skole i Mali ble påtent av en væpnet gruppe som tok seg inn på skolens område og avfyrte skudd mens det pågikk undervisning. Det er an av flere tusen skoler som står tomme for barn i sentrale Sahel etter voldelige angrep.

En skole i Mali ble påtent av en væpnet gruppe som tok seg inn på skolens område og avfyrte skudd mens det pågikk undervisning. Det er en av flere tusen skoler som står tomme for barn i sentrale Sahel etter voldelige angrep. (Foto: Flyktninghjelpen).

Likevel er dette bare en liten del av konfliktene som preger sentrale Sahel, nordvest i Afrika.

Flere væpnede grupper har fått fotfeste i regionen. Store militære operasjoner bidrar til at konfliktnivået øker. I tillegg har det blusset opp konflikter mellom ulike folkegrupper flere steder. Noen av konfliktene kan spores tilbake til borgerkrigen i Mali i 2012, men mye tyder på at flere islamistiske grupper opererer på egenhånd, uavhengig av tidligere kriger. Det er ikke bare islamistiske grupper som driver barn ute av skolen. Konfliktnivået generelt i regionen har gjort at skoler blir angrepet fra flere hold, og ikke er trygge, slik at mange foreldre velger å holde barna hjemme.

LES OGSÅ: Koronakrisen: De som hadde det vanskelig har fått det verre

– Fra vondt til verre

Sammenlagt bidrar de ulike konfliktene i Sahel til en dyp sikkerhetspolitisk og humanitær krise. FN beskriver den pågående krisen som «kraftig forverret», «akutt» og «en humanitær krise uten sidestykke».

Kari Eliassen er leder for Flyktninghjelpens påvirkningsarbeid på regionskontoret i Vest-Afrika, og holder til i Dakar i Senegal. Hun deler FNs beskrivelse av situasjonen.

– Det er to år siden vi åpnet for regionskontor her, og i den tiden har mye gått fra vondt til verre. Sentrale Sahel står nå i en voldsom, humanitær krise som er kraftig underfinansiert. Responsen fra resten av verden kommer for sent og er for liten, sier Eliassen til Vårt Land.

Hun opplever at det har vært vanskelig å få oppmerksomhet rundt akkurat denne krisen.

– Så langt har det vært sikkerhetspolitiske svar med flere soldater og flere militære styrker som løsningene, men ikke tilstrekkelig fokus på beskyttelse og humanitær respons.

LES OGSÅ: Tar kampen mot tynne argumenter: – Å tro på Gud er ikke som å tro på julenissen

2,3 millioner barn har beskyttelsesbehov

Behovet for beskyttelse av sivile, og særlig barn og kvinner, er i høyeste grad til stede. Ifølge FN har 2,3 millioner barn behov for beskyttelse i Burkina Faso, Mali og Niger i 2020. Det er dobbelt så mange som i 2019.

Antall mennesker på flukt har økt fra 70.000 til 1,4 millioner i området.

40.000 skoler i de tre landene har vært stengt på grunn av koronarestriksjoner, noe som har forhindret nesten 13 millioner barn å gå på skole. Problemet er imidlertid større enn koronapandemien. 4.127 skoler i de tre landene er stengt hele skoleåret 2019–2020 på grunn av konflikt og trusler fra islamske grupper. Det er en økning fra 2.423 skoler i 2018–2019.

Når barn ikke er på skolen er det høyere risiko for at de blir rekruttert til væpnede grupper, utsatt for seksuell og kjønnsbasert vold, barnearbeid, barneekteskap og andre former for utnytting.

– Slik situasjonen er, tror jeg covid-19 er det siste mange bekymrer seg for. Det er en vag trussel som kommer langt ned på listen, fordi man ikke har tilgang til vann, mat eller husly. For Sahel er det en utfordring at alt handler om koronapandemien globalt, for det setter krisen her i skyggen. Covid er en ekstra utfordring som kompliserer krisen, men konflikt er hovedårsaken til at barn ikke går på skole og at folk dør.

Konferanse om krisen

Tirsdag 20. oktober arrangerer FN en ministerkonferanse i samarbeid med Danmark, Tyskland og EU om den kraftig forverrede situasjonen i Burkina Faso, Niger og Mali. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide deltar fra Norge.

Flyktninghjelpen håper konferansen setter den humanitære krisen og beskyttelse av sivile i sentrum av verdens respons på krisen.

– Den norske regjeringen kan sørge for at det diskuteres hvordan man best mulig kan beskytte sivile. Vi anerkjenner at det finnes sikkerhetspolitiske løsninger på konfliktene, men akkurat nå er dette en akutt humanitær og menneskelig krise.

LES OGSÅ: Samlivspanelet: Det er Gud som ødelegger ekteskapet mitt

Klimatrussel

Selv hvis konfliktnivået går ned, og den sikkerhetspolitiske situasjonen bedrer seg, går sentrale Sahel en vanskelig fremtid i møte. FN sier regionens største problemer er konflikter, menneskerettighetsbrudd, svake myndigheter, diskriminering og konsekvensene av klimaendringer.

Land som Mali, Niger og Burkina Faso er særlig utsatt for klimaendringer. Ifølge FN kan regionen bli 3-5 grader varmere innen 2050. Det vil gjøre det vanskeligere å dyrke mat i et område som allerede i dag er mye preget av både tørke og flom. Mange av de mindre, interne konfliktene som pågår i regionen i dag skyldes at mye av landbruksjorda allerede er svekket.

LES OGSÅ:

Norge spisser innsatsen i Sahel

Over fem millioner trues av sult i Sahel-regionen

Forsker ber Norge sende soldater til Mali

---

Sahel:

  • Sahelbeltet i Afrika ligger sør for Sahara og strekker seg gjennom hele kontinentet fra vest til øst.
  • Sahel går gjennom Senegal, Mauritania, Mali, Burkina Faso, Algeria, Niger, Nigeria, Kamerun, Den sentralafrikanske republikk, Tsjad, Sudan, Sør-Sudan, Eritrea og Etopia.
  • Med sentrale Sahel, omtalt i denne artikkelen, menes Burkina Faso, Mali og Niger. Ofte regnes også nordlige Nigeria med i sentrale Sahel.
  • Sentrale Sahel er rammet av en omfattende humanitær og sikkerhetspolitisk krise, som skyldes flere konflikter i regionen.

---

Les mer om mer disse temaene:

Elisabeth Bergskaug

Elisabeth Bergskaug

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter