Nyheter

Franske myndigheter: Det ble utstedt fatwa mot lærer som ble halshogd

Faren til en elev samt en kjent militant islamist oppfordret til drap på læreren som ble halshogd ved Paris fredag, opplyser Frankrikes innenriksminister.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

– De utstedte tilsynelatende en fatwa mot læreren, sier innenriksminister Gérald Darmanin til radiokanalen Europe 1

De to, faren til en elev og kjent militant islamist, er blant elleve personer som er pågrepet etter drapet.

En fatwa er en form for religiøs veiledning, som vanligvis kommer fra religiøst lærde. Fatwaer omtaler ofte hverdagslige situasjoner der det kan oppstå tvil om religiøs atferd.

I enkelte kretser er imidlertid fatwaer ofte forbundet med en dødsdom over en person som har begått en syndig handling. Da kan fatwaen gi enhver person rett til å ta livet av vedkommende, på samme måte som man kunne bli lyst fredløs i førkristen tid i Norge.

LES OGSÅ: Vil ha forbud mot karikaturer av Muhammed

Viste fram Muhammed-karikaturer

Den 47 år gamle læreren Samuel Paty hadde tidligere i oktober vist fram Muhammed-karikaturer fra tidsskriftet Charlie Hebdo i en time om ytringsfrihet.

En 18-åring med tsjetsjensk bakgrunn er utpekt som gjerningsmann. Han ble drept av politifolk som rykket ut etter å ha fått melding om det brutale drapet i Conflans-Sainte-Honorine i Yveline nordvest for Paris.

Mandag gjennomfører fransk politi razziaer i hjemmene til en rekke militante islamister, i forbindelse med terroretterforskningen.

LES MER:

---

Fatwa

  • En fatwa er en form for religiøs veiledning, som vanligvis kommer fra religiøst lærde. Fatwaer omtaler ofte hverdagslige situasjoner der det kan oppstå tvil om religiøs atferd.
  • I enkelte kretser er imidlertid fatwaer ofte forbundet med en dødsdom over en person som har begått en syndig handling. Da kan fatwaen gi enhver person rett til å ta livet av vedkommende, på samme måte som man kunne bli lyst fredløs i førkristen tid i Norge.

---

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter