Nyheter

Salg av vannkraftselskap frigjør penger til ren energi i u-land

Vannkraftselskapet SN Power har vært et flaggskip for Norfund. Nå vil Norfund bruke pengene fra salget til å investere i nye fornybarprosjekter i utviklingsland.

Vannkraftverket i Mulungushi i Zambia er et av mange prosjekter som Norfund-eide SN Power har bygget.

– Dette er en stor dag for Norfund, sa Tellef Thorleifsson, administrerende direktør i Norfund på pressekonferansen fredag morgen.

Med salget av SN Power som startet som vannkraftprosjekter i utviklingsland fra 2002 og ble eget selskap i 2013, mobiliserer Norfund milliarder til investeringer som skal skape jobber i utviklingsland, var budskapet fra Norfund, statens investeringsfond for næringsutvikling i utviklingsland.

– En merkedag for Scatec

Konsernsjef i Scatec Solar, Raymond Carlsen, sa at dagen er er en merkedag for Scatec Solar. Selskapet som har drevet mest med solenergi, skal heretter hete Scatec, siden det nå også skal drive med vann, vind og batterier.

– At vi vil betale 10,9 milliarder kroner for SN Power, betyr at vi mener selskapet har betydelige prosjekter som produserer kraft med lange kontrakter. Dette er en pipeline som vi ser med interesserte øyne på. Slår man dette sammen med oss, blir dette et ekstremt slagkraftig selskap, sa Carlsen på pressekonferansen.

Oslo 20201016. 
Det statlige utviklingsselskapet Norfund og Tellef Thorleifsson th. skal selge alle sine aksjer i vannkraftselskapet SN Power og Raymond Karslen.
Foto: Terje Pedersen / NTB
Fredag morgen presenterte Raymond Carlsen (til venstre), konsernsjef i Scatec Solar, og Tellef Thorleifsson, administrerende direktør i Norfund avtalen de har gjort om at Scatec Solar kjøper Norfunds vannkraftselskap SN Power. Foto: Terje Pedersen /NTB

Ønsker å selge seg ut raskere

Tellef Thorleifsson overtok som administrerende direktør for Norfund for to år siden, og satte da i gang en strategiprosess. Der var et av delmålene at Norfund skulle satse mer på å resirkulere kapitalen, og trekke seg ut av prosjekter der Norfunds eierskap ikke lenger var avgjørende for å holde prosjekter gående.

– Vår rolle er å gå inn tidlig, der privat kapital er vanskelig å få inn. I prosjekter der private aktører kan overta, skal vi etter hvert prøve å komme oss ut. Samtidig har interessen for fornybar energi økt. Det har gjort det mulig å selge seg ut til gode betingelser, sa Thorleifsson.

Han sa at Norfund trenger kapitalen inn i nye prosjekter for fornybar energi som kan skape vekst i utviklingsland

– Den frigjorte kapitalen vil vi reinvestere og gjør at vi kan utnytte muligheter vi tidligere måtte si nei til, sa Thorleifsson.

Norfund investerer på fire områder:

• ren energi

• finansinstitusjoner

• grønn infrastruktur

• direkte i bedrifter og fond

– Å investere i ren energi i utviklingsland er vinn-vinn. Vi reduserer lokal forurensing og CO2-utslipp. 600 millioner mennesker i Afrika har ikke tilgang til strøm, og antallet øker på grunn av covid 19. Verdensbanken anslår at det bør investeres 900 milliarder dollar innen vind og sol for å opprettholde IEAs mål om å ikke øke utslippene. Det er betydelige beløp, sa Thorleifsson.

Vannkraftverket Rwimi i Uganda er et av prosjektene som Norfund har gitt lån til. Nå selger Norfund sitt vannkraftselskap SN Power til solenergiselskapet Scatec Solar.
Vannkraftverket Rwimi i Uganda er et av prosjektene som Norfund har gitt lån til. Nå selger Norfund sitt vannkraftselskap SN Power til solenergiselskapet Scatec Solar. Foto: SN Power

Norsk vannkraftkompetanse til utviklingsland

SN Powers forhistorie startet da Norfund og Statkraft fra 2002 gikk sammen om å bruke ledig komptanse i Norge på vannkraft til å bygge ut vannkraft i land i Sør-Amerika, Asia og Afrika. For tre år siden trakk Statkraft seg ut av SN Power.

Scatec Solar har hatt samarbeid med Norfund fra før, og kommer til å fortsette å holde kontakten. Dagens Næringsliv skriver at Scatec Solar er en «yndling i aksjemarkedet». Selskapets aksjekurs har steget med 76 prosent så langt i år.

– Viser at fornybar energi kan lønne seg i krevende markeder

Miljøstiftelsen Zero synes det er en stor nyhet at Scatec Solar kjøper SN Power fra Norfund.

– De fantastiske resultatene teamet i SN Power og Norfund har oppnådd, med en årlig avkastning på 19 prosent, viser at investeringer i fornybar energi kan ha høy lønnsomhet også i krevende markeder. Nå er det svært viktig at staten fortsetter en forutsigbar satsing på Norfund, slik at det kan skapes nye store suksesshistorier i norsk fornybarbistand, sier Dagfrid Forberg, nestleder i Zero.

Hun understreker at norske investeringer i fornybar energi i utviklingsland har stor klimaeffekt og bidrar sterkt til å hjelpe mennesker ut av fattigdom.

– Den norske fornybar-klyngen vokser videre, og det er fantastisk å se Scatec Solar ta posisjonen som et bredt fornybarselskap i enda større skala, sier Forberg.

LES MER:

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter