Nyheter

George Pell tilbake i Vatikanet – motstander beskyldes for komplott

Med 400 dager bak seg i fengsel, er kardinal Pell nå tilbake i Vatikanet. Samtidig skriver italienske aviser at en annen kardinal sendte penger til Australia for å bestikke vitner.

Mandag møttes George Pell og pave Frans i en privat audiens. Pell kom tilbake til Roma for knappe to uker siden. Dette er første gang han setter føttene sine på europeisk jord etter han i 2017 forlot Roma for å møte i australsk rett, anklaget for overgrep mot mindreårige.

Saken mot den 79 år gamle kardinalen har rystet Den katolske kirke.

Pell ble i 2018 dømt for overgrep mot to gutter på 1990-tallet mens han var biskop i Melbourne. Straffeutmålingen ble seks års fengsel. Men saken ble anket til høyesterett, og i april i år ble han frikjent på alle de fem tiltalepunktene som gjaldt seksuelle overgrep mot de to guttene.

Da han ble løslatt hadde han sonet 400 dager i fengsel.

Besøker Vatikanet etter rivalens avgang

Pell kom tilbake til Roma bare en knapp uke etter at den mektige kardinal Angelo Becciu ble bedt av Pave Frans om å tre tilbake fra sine poster. Becciu beholdt tittelen, men mistet alle privilegier.

Han anklages for å være ansvarlig for en rekke tvilsomme økonomiske prioriteringer, blant annet knyttet til eiendomsinvesteringer og pengeoverføringer til egen familie. Men nå melder også den italienske avisen l'Espresso at han har overført 700.000 euro av Vatikanets midler til Australia. Dette var gaver fra troende. En tidligere medarbeider av Becciu sier til avisen at pengene skulle gå til å bestikke vitner og fyre opp en mediekampanje mot Pell.

Becciu har gjennom sin advokat avvist anklagene. Men George Pells forsvarsadvokat Robert Richter sier til The Guardian at han forventer at australske myndigheter etterforsker beskyldningene.

– Dette er bekymringsverdige anklager som krever at pengeoverføringer blir grundig undersøkt, sier advokaten.

Spekulasjoner om komplott

Becciu og kardinal Pell har rykte for å ha vært svært uenige når det gjaldt økonomiske reformer i Vatikanet.

Og like før kardinal Pell returnerte, da det var klart at Becciu var skjøvet ut i kulden, sa Pell selv, ifølge CNA, at paven måtte takkes:

– Den hellige far (paven red.anm.) ble valgt for å rydde opp i Vatikanets økonomi. Han spiller en lang turnering, og må takkes for og gratuleres med siste utvikling, skrev Pell i en uttalelse til CNA.

Vatikanisten Marco Polito sier ifølge tyske Domradio at han regner det som «litt for eventyrlig» at hele prosessen mot Pell skulle være et komplott.

– Det handler om virkelige problemer, og om forskjellige personligheter som kolliderer, sier Polito.

LES OGSÅ:

Pell frikjent i høyesterett

Norske katolikker mener bevisene mot kardinal Pell var for svake

– Pells sak reiser viktige spørsmål om hvor mange beviser man trenger for å kjenne noen skyldig i en overgrepssak

---

George Pell

  • Australske George Pell er en katolsk prest og kirkeleder født i 1941.
  • I 2003 ble han utnevnt til kardinal, og etter valget av pave Frans ble han en av de mest betrodde i Vatikaet, som leder for Vatikanets finansdepartement fra 2014 til juni 2017.
  • Tidligere var han biskop i Sydney og Melbourne.
  • I desember 2018 ble Pell kjent skyldig i voldtekt og andre overgrep mot to 13-årige gutter på 1990-tallet. Dommen ble offentliggjort i slutten av februar, og Pell fikk straffeutmålingen på seks års fengsel 13. mars.
  • I april 202 ble Pell frikjent av australsk høyesterett.
  • Pell var medlem av kardinalrådet fra 2013 og leder for Vatikanets finansdepartement fra 2014 til juni 2017.

---

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter