«GOD BLESS AMERICA»

Bli bedre kjent med de katolske velgerne

I denne ukens episode av Vårt Lands podkast God Bless America møter man den katolske velgeren Scott Richert. Han er kritisk både til Trump og Biden.

Hør episode 2 av «God bless America»:

– Verken av kandidatene, eller de politiske partiene, demokratene eller republikanerne, reflekterer virkelig læren til Den katolske kirke i sosiale og moralske saker, sier katolikken Scott Richert i den nyeste episoden av Vårt Lands nye podkast God Bless America – USA-valget sett fra Vårt Land. Richert styrer Our Sunday Visitor, som er verdens største engelskspråklige katolske forlag.

Podkasten, som ledes av religionsjournalist Ruth Einervoll Nilsen og USA-kommentator og -journalist Une Bratberg, tar for seg forskjellige kristne velgergrupper i USA i ukene fram mot presidentvalget. Ukens episode handler om katolikker.

51 millioner katolikker 

Med 51 millioner medlemmer i USA, utgjør katolikker den aller største kristne velgergruppen. Men i motsetning til evangelikale kristne, som var temaet i første episode, tilhører katolikkene i mye mindre grad én politisk retning.

USA-ekspert Hilde Løvdal Stephens har forsket på religiøse velgere, og sier at katolikker ikke finnes som en velgergruppe, og kontrasterer dem med protestantiske trossamfunn.

– I protestantismen har lekfolket mye mer makt, og det er snakk om at enhver kan lese Bibelen. Er man misfornøyd, starter man sin egen kirke og så er man sin egen pave. Men i den katolske tradisjonen, er det viktig å være en del av kirken. Sakramentene er mye mer viktig, og det å tolke Bibelen i felleskap. Det har beholdt forskjellige politiske grupperinger, forklarer Løvdal Stephens i ukens episode.

– Hver kandidat motstrider også læren sterkt

Ifølge podkast-gjesten Richert, er det ikke lett å bli klok på om man som katolikk skal stemme på Joe Biden, som selv er katolsk og som ofte snakker om å hjelpe sårbare grupper, eller Donald Trump, som til tross for å ha skilt familier fra hverandre ved landets sørlige grense, står for en abortrestriktiv politikk.

– Hvert parti og hver kandidat representerer en del av hva kirken lærer bort. Men hver kandidat motstrider også læren sterkt.

LES OGSÅ:

• Del 2 av «Den amerikanske kristenvelgeren»: Katolikkene

• Del 1 av «Den amerikanske kristenvelgeren»: De evangelikale

Ukens episode av God Bless America finner du på alle store strømmingsplattformer, inkludert Itunes og Spotify, og ikke minst i spilleren under: 

---

God Bless America

  • En podkast i regi av Vårt Land som skal ta for seg ulike amerikanske, kristne velgergrupper.
  • Første episode ble sluppet lørdag 3. oktober, nye episoder følger hver mandag fra og med 12. oktober.
  • Podkasten vil være tilgjengelig på alle store strømmingsplattformer, inkludert Itunes og Spotify.
  • Podkastansvarlig i Vårt Land er Sondre Bjørdal og programlederne er Vårt Land-journalistene Ruth Einervoll Nilsen og Une Bratberg.
  • Prosjektet er støttet av Fritt Ord.

---

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter