Nyheter

Kutt i støtte til Kristelig studieforbund

– Det går utover lederkurs for ungdom, norskkurs for innvandrere, bibelseminarer og opplæring av kor og band for å nevne noe, sier daglig leder Hege Fossum.

Når en ny lov om voksenopplæring trer i kraft 1. januar 2021, flyttes ansvaret for ti av landets 14 studieforbund fra Kunnskapsdepartementet til Kulturdepartementet. I forslaget til statsbudsjett for 2021 er derfor tilskudd til studieforbund for første gang delt mellom Kunnskapsdepartementet og Kulturdepartementet.

Mens de fire forbundene som blir igjen i Kunnskapsdepartementet får økt støtten med over 4,7 millioner kroner neste år, får de ti forbundene som er flyttet til Kulturdepartementet redusert støtten med over 5,5 millioner. Hvis forslaget til statsbudsjett blir vedtatt, taper disse ti forbundene penger på skiftet av departement.

– Rammer bibelseminarer

Et av studieforbundene som blir rammet av kuttet, er Kristelig studieforbund (K-stud).

– Vi er skuffet over at det kuttes i bevilgningen til de studieforbundene som skal over til Kulturdepartementet. Det er frivillig sektors opplæring som rammes, med lederkurs for ungdom, norskkurs for innvandrere, bibelseminarer og opplæring av kor og band for å nevne noe, sier Hege Fossum, daglig leder i K-stud, i en pressemelding.

Hun mener det er brudd på de politiske signalene om at ingen studieforbund skal tape på delingen.

– Vi får tilbakemelding om at disse midlene hjelper til å nå flere deltakere på kurs lokalt, innvandrerkvinner får anledning til å lære norsk som gir dem mulighet for å skaffe seg jobb og til å hjelpe barna med lekser. Bevilgningene har også betydning for trosopplæring for voksne i mange organisasjoner og menigheter, og for å kunne bevare den kristne kulturarven. Tilskuddet er viktig for at kvaliteten på opplæringen skal være god, sier Fossum.

K-stud vil jobbe for å hindre at budsjettkuttet blir realisert.

Frykter konsekvenser for utsatte grupper

Voksenopplæringsforbundet (Vofo), studieforbundenes interesseorganisasjon, forventet ikke at noen av forbundene skulle tape på den nye delingen mellom Kulturdepartementet og Kunnskapsdepartementet.

– Vi er skuffet over at vi ser en nedgang i støtten til opplæring i frivillige organisasjoner, sier generalsekretær Rune Foshaug i en pressemelding.

Vofo frykter at kuttene særlig for konsekvenser for læringstilbudet til utsatte grupper med ekstra behov for tilrettelegging.

LES OGSÅ:

En banankasse med brev forteller en helt spesiell krigshistorie

Ropstad: – Vi skal være det ledende sentrumspartiet

---

Studieforbundene:

  • Et studieforbund er en ideell organisasjon som har voksenopplæring som hovedformål, og som består av to eller flere medlemsorganisasjoner.
  • Det finnes per i dag 14 godkjente studieforbund i Norge. Samtlige er medlemmer i Voksenopplæringsforbundet (Vofo).
  • De 14 studieforbundene har til sammen 475 medlemsorganisasjoner.

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter