Nyheter

Nobelprisen i litteratur til Louise Glück

Nobelprisen i litteratur tildeles i år Louise Glück. Ifølge Svenska akademien får hun prisen for sin «unmistakable poetic voice that with austere beauty makes individual existence universal.»

Louise Glück ble født 22. april 1943 i New York i USA. Hun er førsteamanuensis ved Yale University.

Hun studerte poesi ved Columbia University, men droppet ut grunnet angstlidelse. Utga sin første diktsamling («Firstborn») i 1968.

Nå bor hun i Cambridge, Massachusetts i USA.  Hun har primært skrevet poesi og saksprosa, og har utgitt en rekke diktsamlinger.

Hun er allerede tildelt en lang rekke priser, deriblant var hun USAs poet laureate i 2003–04. Tildelt Nobels litteraturpris i 2020.

År med skandaler

For første gang siden 2017 var det en nobelprisutdeling i litteratur slik man kjenner den. I fjor ble det delt ut hele to priser, til polske Olga Tokarczuk og østerrikske Peter Handke for henholdsvis 2018 og 2019.

Den doble utdelingen skyldtes at det i 2018 ikke ble utdelt pris på grunn av skandalene tilknyttet Svenska Akademien. I forbindelse med metoo-kampanjen sto 18 kvinner frem i den svenske avisa Dagens Nyheter og fortalte om opplevelser av overgrep og seksuell trakassering av Jean-Claude Arnault.

Han er gift med poeten Katarina Frostenson, som på daværende tidspunkt var et høytstående medlem i Svenska Akademien. Foruten voldtektsanklagene Arnault siden ble dømt for, ble det også kjent at han hadde lekket navn på nobelprisvinnere. At akademiet i tillegg hadde gitt ham penger til kulturinstitusjonen hans, siden gjort kjent i boken Klubben (2018), gjorde at 2018 ble et annus horribilis for det tidligere høyt respekterte litterære selskapet.

Foruten skandalene som omsvermet Svenska Akademien, trakk flere av medlemmene seg, deriblant lederen Sara Danius.

Saken utvides.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter