Nyheter

Fredsprisen til WHO, Greta Thunberg eller journalistorganisasjon?

Mange tror Verdens helseorganisasjon (WHO) får årets Nobels fredspris. Fredsforsker løfter fram journalistorganisasjonen Committee to Protect Journalists.

Da fristen for å nominere kandidater til Nobels fredspris 2020 gikk ut 31. januar, var 318 kandidater registrert – 211 personer og 107 organisasjoner.

I tillegg har nobelkomiteens medlemmer mulighet til å nominere egne kandidater fram til komiteens første møte, som fant sted i februar.

Fredag klokken 11 blir årets prisvinner annonsert på Det Norske Nobelinstitutt.

Du blir ikke rik hvis du setter penger på at Verdens helseorganisasjon (WHO) får Nobels fredspris i år. FN-organisasjonen er klar fredsprisfavoritt hos spillselskapene.

Organisasjonen har spilt en nøkkelrolle i den globale kampen mot koronaviruset og er blitt en politisk skyteskive for USAs president Donald Trump.

To kvinner blant favorittene

På favorittlistene ligger også den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg og New Zealands statsminister Jacinda Ardern høyt.

En av Arderns første grep som statsminister var å gjenopprette en ministerpost for nedrustning og våpenkontroll. Hun har også gitt oppmerksomhet til utfordringen med sikkerhetspolitisk avskrekking med kjernefysiske våpen.

Norges Fredsråd har Ardern på sin topp 5-liste.

Tror ikke på WHO i år

En som årlig setter opp en egen liste, er Henrik Urdal, direktør ved fredsforskningsinstituttet Prio. Han mener 2020 er et åpent år:

– Dette er et år hvor vi ikke har så mange åpenbare kandidater som vi har hatt de siste årene. Det betyr at vi kan få en fredspris som gis for «lang og tro tjeneste», sier Urdal til NTB.

Om WHOs favorittstempel sier Urdal at to ting: Koronapandemien rammet verden for alvor etter at nominasjonsfristen var ute – og at det uansett er for stor usikkerhet knyttet til WHOs rolle i håndteringen av pandemien til å gi organisasjonen en pris allerede nå.

– Men jeg tror fort det bli aktuelt til neste år, sier han.

Journalistorganisasjon og giftoffer

På Urdals egen liste, er det både organisasjoner og personer:

1. Komiteen for å beskytte journalister (CPJ).

2. Alaa Salah – og Forces for Freedom and Change (FFC) i Sudan.

3. Russeren Aleksej Navalnyj – som behandles for forgifting i Tyskland – og antikorrupsjonsstiftelsen.

4. De kinesiske aktivistene Ilham Tohti og Nathan Law Kwun-chung.

5. Ungdomsaktivistene Hajer Sharief fra Libya og Ilwad Elman fra Somalia.

Tildekke overgrep

Prio-sjefen mener en fredspris til Committee to Protect Journalists vil sende et signal til verden om hvor viktig det er med journalistikk og ytringsfrihet.

– I krig og konflikt er det ofte vanskelig å få fram det som er virkeligheten. Du har parter som bruker propaganda aktivt, og som har en interesse av å forsøke å forstyrre omverdenens forståelse av det som skjer, blant annet fordi man ønsker å tildekke egne overgrep, sier han, og legger til:.

– Det dreier seg om at også de samfunnene som vi lever i, som ikke nødvendigvis er konfliktsamfunn, er sårbare for at maktpersoner systematisk misinformerer. Det at man har troverdige kilder til informasjon, er viktig for stabilitet også i demokratisk høyt utviklede land.

Journalist fikk prisen for 1935

Når man ser på listen over fredsprisvinnere, må man helt tilbake til 1935 for å finne en fra pressen. Da fikk den tyske journalisten Carl von Ossietzky prisen.

Ossietzky var fredsarbeider og journalist. Ved Adolf Hitlers maktovertagelse i 1933 kom Ossietzky i konsentrasjonsleir. Her fikk han tuberkulose og ble i 1936 overført til sykehus, hvor han levde resten av livet under politioppsyn. Ossietzky døde i 1938.

Lager en kortliste

Varsleren Edward Snowden er blitt foreslått i flere år. I år er han foreslått av representanter fra venstrepartiet Die Linke i Tyskland, sammen med WikiLeaks grunnleggeren Julian Assange og Chelsea Manning, etterretningsoffiseren som bidro med å lekke hemmelige dokumenter.

Nobelkomiteen vurderer alle innkomne nominasjoner før det lages en kortliste med de mest interessante og verdige kandidatene. Det er Nobelkomiteens faste konsulenter, sammen med et utvalg norske og utenlandske eksperter, som går gjennom kortlisten.

Klokken 11 fredag vet vi hvem som kom øverst på den listen.

LES MER OM FREDSPRISEN:

Afrikas fredspris-tiår

Prisvinneren som sviktet – FN ber Aung San Suu Kyi bruke sin moralske autoritet

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter