Nyheter

Kristen pakistaner slipper dødsstraff for blasfemi

En domstol i Pakistan frikjenner en kristen mann som var dømt til døden for blasfemi, i en sjelden kjennelse som blir hyllet som «dristig» av pakistansk jurist.

Sawan Masih, en gatefeier fra den østlige metropolen Lahore, ble mandag frikjent etter å ha sittet seks år i fengsel i påvente av sin egen dødsstraff. Det bekrefter en talsperson for rettsvesenet i Lahore.

Kristne Masih var dømt til døden ved henging etter at en muslimsk venn anklaget ham for å ha fornærmet profeten Mohammed i en samtale dem imellom.

100 hus i brann

Anklagene utløste i sin tid voldsomme opptøyer i Lahore, hvor mer enn hundre kristne hjem ble stukket i brann.

– Jeg må si at dette er en «dristig» avgjørelse fra ankedomstolen i Lahore, sier leder Joseph Francis ved et senter som gir juridisk assistanse til kristne i blasfemi-rettssaker.

Dette er den andre rettssaken hvor en kristen har blitt frifunnet etter å ha blitt siktet for blasfemi i Punjab-provinsen.

Minst tolv andre ankesaker mot kristne som er anklaget for blasfemi, venter på at saken deres skal komme opp, opplyser Francis.

Mottar trusler

Landets lover krever ikke at det fremlegges bevis når blasfemianklager behandles i retten, og ifølge religiøse minoriteter blir de ofte truet med slike beskyldninger.

Pakistanske domstoler vegrer seg for å føre bevis i de sakene som havner i retten, i frykt for at prosedyrene i seg selv vil bli stemplet som blasfemiske.

For Masih som snart settes fri, venter likevel en ny tilværelse. Familien har gått i dekning på grunn av de mange truslene de har fått som følge av blasfemi-saken.

LES MER:

* Vårt Land: «Pakistansk blasfemilov angår også Norge»

* Kashmir: Atommakter trapper opp grensestrid

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter