Nyheter

Kjendisadvokater bistår om norske IS-barn. Statsministeren avviser å hente flere

Statsminister Erna Solberg ser ingen grunn til ny handling overfor barn og norske kvinner med IS-kobling i syriske leire. Avviser befatning med nytt advokat-fremstøt.

I følge VG bistår nå folkerettsekspert Mads Harlem og advokat Nils Christian Nordhus organisasjonen Redd Barna med juridisk grunnlag for å hjelpe flere norske kvinner og barn i Syria. Opplysningene fikk Frp-leder Siv Jensen til å reagere under andre dag av Stortingets trontaledebatt.

– Har regjeringen noen befatning med dette? spurte Jensen statsminister Erna Solberg og ville vite hvordan regjeringen stiller seg til å hente hjem flere av IS-kvinnene.

– Vi har ikke tenkt å gjøre noe ekstraordinært, og det er ikke slik at vi kan hente barn uten foreldre samtykke. Og det er ikke slik at vi er i en situasjon som tilsvarer den vi hadde tidligere, svarte Solberg.

Striden om IS-kvinnen førte Frp ut av regjering

Nettopp hjemhentingen av en IS-kvinne og hennes barn var saken som førte Frp ut av regjering i protest i januar. Og som opposisjonsparti har Frp flere ganger krevd å få opplysninger på bordet om helsetilstanden til kvinnen som ble hentet hjem.

Tre norske kvinner og tre barn har sittet i den enorme al-Hol-leiren siden januar. Mange tidligere IS-medlemmer flyttes til andre leirer. Norske hjelpeorganisasjoner, FN og de kurdiske selvstyremyndighetene har flere ganger det siste året bedt Norge hente barna hjem.

Solberg: Ingen i leire har bedt om hjelp

Og ifølge VG bistår nå Harlem og Nordhus Redd Barna for å hjelpe norske kvinner og barn i Syria. Det gjorde de også før IS-kvinnen ble hentet hjem.

Solberg gjorde det klart at regjeringen ikke har noen befatning med forsøk på å få flere av dem til Norge.

– Utgangspunktet vårt er at ingen som er norske statsborgere i Al-hol-leiren har bedt om hjelp. Så vidt vi kjenner til, har de ikke noe ønske om å komme tilbake til Norge, sa statsministeren.

Statsministeren: «Barna må få være barn»

Fra Stortingets talerstol ba Frps leder igjen statsministeren om svar på hva som egentlig har skjedd med IS-kvinnen og barna som ble hentet hjem. Jensen bemerket at fra regjeringen er det helt stille.

Men Solberg går ikke med på å gi opplysninger om helsetilstand eller andre forhold rundt kvinnen og barna. Statsministeren viste til tydelige svar hun har gitt om dette før:

– Disse barna må få være barn – og ikke identifiseres – for å kunne leve et normalt liv slik som norske barn. Det mener jeg fortsatt, sa hun.

Var kontant mot Jensens krav

Solberg poengterte at barn ikke kan dømmes for sine foreldres handlinger og avviste kontant en ny runde om helsetilstanden. Slike forhold tilhører privatlivet.

– Dette er private opplysninger som jeg hverken har om representanten Jensen – eller om barn som er hentet tilbake fra Al-hol til Norge, svarte hun kontant.

Redd Barna: «Barna lever i en uholdbar situasjon»

Solberg opplyste at den hjemhentede IS-kvinnen fortsatt sitter i varetekt, i påvente av rettssak. Men fra Redd Barna øker utålmodigheten med en løsning for kvinner og barn i de syriske leirene.

– Vårt utgangspunkt er at de norske barna lever i en uholdbar situasjon i de syriske leirene. Vi ønsker å kartlegge det juridiske ansvaret som norske myndigheter har overfor disse barna, sier direktør for politikk og kommunikasjon i Redd Barna, Gunvor Knag Fylkesnes, til VG.

Hun mener kvinnenes barn har rett på bistand fra norske myndigheter. Barna kan dessuten ha krav på hjelp, selv om mødrene ikke har bedt UD som bistand.

LES OGSÅ:

• KrF-profil med hardt oppgjør med venstresiden. Frykter kamp mot kristne verdier

• Barskt budsjettvarsel fra Frp-Jensen - press for full bistandsgjennomgang

Slik vil Sentrum skape det nye partiet - bryr seg ikke om andre senkes under sperregrensen

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter