Nyheter

Begravelsesbyrå: – De første 20 får gratis gravferd

Åpningstilbudet til et begravelsesbyrå har fått hoder til å snu. – I vår bransje skal vi være forsiktige. Dette er veldig fremmed, sier Gunnar Hammersmark, bransjedirektør i Virke Gravferd.

I forbindelse med åpningen av en ny filial i Kongsvinger, har Alléen Begravelsesbyrå kommet med et utradisjonelt tilbud: De skal gi gratis gravferder for de 20 første som dør innen 11. oktober. NRK omtalte saken først.

– Dette er en dristig måte å markedsføre et nytt tilbud på. Hele spørsmålet er hvordan publikum vil oppleve et sånt type tilbud, sier bransjedirektør i Virke Gravferd Gunnar Hammersmark til Vårt Land.

Virke er bransjeorganisasjonen for begravelsesbyråer i Norge.

Aldri sett noe liknende før

På byråets hjemmesider står det i fet skrift: «Frem t.o.m. 11. oktober tilbyr vi gratis gravferd!». Hammersmark sier han aldri har sett et liknende tilbud før.

– Hva synes du om det personlig?

Jeg synes ikke noe om det. Personlig liker jeg ikke sånn type markedsføring, sier Hammersmark.

– Hva reagerer du på?

– Det å skulle tilby en gratis gravferd på den måten. I vår bransje skal vi markedsføre på en forsiktig måte. Dette er veldig fremmed, forklarer Hammersmark.

Byrået: – Trenger ikke være negativt

Daglig leder i Alléen begravelsesbyrå, Frank Wikne, mener tilbudet ikke trenger å være noe negativt selv om det oppleves fremmed.

– Vi forholder oss til akkurat de samme retningslinjene som alle andre. Det skal være trygt og verdig. Det vi ønsket å gjøre med dette er å sette fokus på de høye kostnadene i Norge.

– Du mener andre begravelsesbyråer tar for mye betalt?

– Veldig mange gjør det. Jeg sier ikke de gjør en dårlig jobb, men ja, veldig mange gjør det.

Vekket reaksjoner

Tilbudet har vekket sterke reaksjoner, blant annet fra et konkurrerende begravelsesbyrå Grønlund, som har arbeidet i Kongsvinger i snart 30 år.

– Dette er vel egentlig litt på kanten både etisk og markedsføringsmessig, sier en av lederne i Grønlund, Ottar Skaslien til NRK.

På sine hjemmesider skriver byrået at de kommer med tilbudet fordi de ønsker å presentere seg selv og vise hva de kan tilby. Men de diskuterte tilbudet internt og med utenforstående før de bestemte seg for å lansere det.

– Hva overbeviste dere om å gå for tilbudet?

– Det vi ville oppnå er at folk ser de enorme forskjellene mellom oss og konkurrenter i Kongsvinger. Vi ønsket å vise pårørende at de kan få helt identiske tjenester til en mye lavere pris, sier Wikne.

– Har dere ikke fått noen negative tilbakemeldinger?

– Jeg ser på meldinger som kommer rundt omkring at de er både positive og negative. Men de pårørende er takknemlige fordi gravferder er dyrt i utgangspunktet.

I løpet av den første uken har to familier benyttet seg av tilbudet, ifølge Wikne.

– Er begrunnelsen deres rettferdiggjort når flere reagerer negativt på dette?

– Alle er ikke alltid enige med hverandre. Det vi ser på er at det her kommer de pårørende til gode, sier Wikne.

Men alt var ikke gratis

Nederst på sine hjemmesider opplyser byrået at til tross for gratistilbudet, kan det komme tilleggskostnader hvis man blant annet ønsker syning, dødsannonse, bårebil ved bisettelse, gravstein eller kremasjonsavgift.

– Er ikke dette litt misledende?

– Nei. Vi vil at man ser tydelig hva som er inkludert. Det er godt forklart, så det skal ikke være noen grunn til misforståelser, sier Wikne.

LES MER:

* Sommervikar om å holde begravelser: – Det sterkeste jeg har opplevd

* Stadig flere velger bort gravstein

* Korona har ført til at færre dør – krise for begravelsesbyråene

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter