Nyheter

Ungdomspolitikere provoseres av Den norske kirkes Moria-budskap

«Skjerp deg, Erna!» sto det på et banner i Ila kirke i Oslo. Nestledere i KrFU og Unge Høyre synes Den norske kirke går for langt i Moria-saken.

– Skal Erna gå rundt å skjerpe seg på generelt grunnlag? Det er et veldig spissformulert og samtidig utydelig budskap. Jeg ble kraftig provosert og trist da jeg så banneret. Er jeg ikke velkommen i kirken fordi jeg støtter dagens regjering, spør Eline Kunzendorf, organisatorisk nestleder i KrFU og teologistudent.

Da hun nylig kom til Ila kirke i Oslo ble hun møtt av et banner med teksten «Skjerp deg, Erna!». Fra kirketårnet i en annen Oslo-kirke, Paulus, hang banneret: «50 er ikke nok. Evakuer Moria nå!».

– Kirken er et hellig rom. Å henge opp den type polariserende og nedsettende budskap er ikke greit, sier Kunzendorf.

Hun refser lokalmenigheter i Den norske kirke for å gjøre meningsrommet smalere for kirkens medlemmer.

Slik så banneret på Paulus kirke ut: 

Advarer mot politisering

Akkurat som Eline Kunzendorf går Daniel Skjevik-Aasberg jevnlig i Den norske kirke. Han er avtroppende 1. nestleder i Unge Høyre. Når han kommer til gudstjeneste og finner politiske bannere, blir han provosert:

– Det verste er egentlig ikke all politikken kirken finner på å mene noe om, men hvor dårlige de er på det. For hvert Moria-banner en kirke henger opp, blir det én asylsøker mindre fra Moria som Frp vil ta imot, sier Skjevik-Aasberg og viser til at Frp går frem på nyere meningsmålinger.

– Jeg vet ikke om kirken selv er klar over hvor kontraproduktivt deres bidrag til debatten er, sier han.

Skjevik-Aasberg mener at Den norske kirke bør si ifra og kan kritisere, men mener kirken må passe seg for å gå for langt.

– Kirken er ikke et politisk parti eller en lobbyorganisasjon på venstresiden. Det finnes allerede, og heter Agenda og Manifest, sier han.

Polarisering

Preses og sjefsbiskop Olav Fykse-Tveit svarer på utfordringen fra de to ungdomspolitikerne. Han mener ingen bør bli overrasket over at menigheter engasjerer seg i skjebnen til Moria-flyktningene, gitt den norske kirkes tidligere utspill i saken. Men han kommer Kunzendorf og Skjevik-Aasberg i møte på ett punkt:

– Jeg er enig i at polarisering ikke tjener debatten. Språket «Skjerp deg, Erna» egner seg ikke hvis målet er en god og saklig diskusjon om det store ansvaret regjeringen har. Da er «50 er ikke nok» som mange andre har brukt mer treffende, skriver han i en epost til Vårt Land

Godkjent av biskopen

Oslos biskop Kari Veiteberg forteller at banneret Paulus-kirke, som ble hengt opp etter initiativ fra menighetsrådet, er godkjent av henne.

– Det er spennende at nestledere til ungdomspartiene som sitter i regjeringen som reiser en debatt om hvor grensene for kirkens politiske ytringsrom går. Hva er politikk?

Veiteberg minner om at kirken alltid har tatt stilling i etiske spørsmål:

– Nå er medmennesker rammet av en akutt humanitær krise. Vi må si ifra. Kirken sier ifra og framstår som en av de røstene som er utålmodige. Nå er det bare å handle, sier hun, og stiller spørsmål ved om ungdomspartitoppene har forankret budskapet i moderpartiene.

– Jeg tar til etterretning at ungdomspartiene synes det synes det er her grensen for politiske ytringer går, sier hun.

Er kirkegjenger

Skjevik-Aasberg i Unge Høyre mener kirken går for langt når den kommer med politiske løsninger:

– Kirken skal være forsiktig med å peke på konkrete virkemidler, rett og slett fordi kirken ikke er eksperter eller politikere.

Han mener at kirken bør vokte etikken.

– Kari Veiteberg lurer på om du har forankret utspillet i Høyre, har du det?

– Jeg sier først og fremst dette fordi jeg går i kirken til Kari Veiteberg og blir provosert av at kirken går i retning av å være et politisk parti. Det må Kari Veiteberg forstå, forklarer Skjevik-Aasberg.

Les også:

• Kari Veiteberg: Vår tale bør vere fred, fred og nei, nei til atomvåpen! Nei. Utropstegn! Ferdig snakka.

Mer enn 250 teologer stiller miljøkrav til regjeringen

---

Fakta:

---

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen er tidligere journalist i Vårt Land, og jobbet med et bredt stoffområde innen religion, etikk og politikk.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter