I statsbudsjettet onsdag settes det av 180 millioner kroner til fritidskortet – men det er bare til forsøkskommuner. Partileder Kjell Ingolf Ropstad bekrefter nå overfor Vårt Land at løftet om et kort til alle barn ikke lar seg innføre før stortingsvalget neste år.
– Jeg har jo et håp om at skal kunne få innført kortet fra 2022, sier han.
Statsbudsjettet som presenteres onsdag, er Solberg-regjeringens siste før valget. De kommer også med ett budsjett for 2022, måneden etter valgdagen. Men da kan andre være på vei til å overta regjeringskontorer og budsjettstyring.
Regjeringsprogrammet: Kort til «alle barn fra 6 til 18 år»
Nettopp fritidskortet var sammen med økt barnetrygd og stor bistandssatsing, et av de nye gjennomslagene da KrF januar 2019 gikk inn i Solberg-regjeringen. Utad har partiet hyppig markert seg med løftet om fritidskort for barn.
I regjeringsprogrammet forhandlet KrF nemlig «et fritidskort for alle barn fra 6 til fylte 18 år som kan benyttes til å dekke deltakeravgift på fritidsaktiviteter». Kortet skulle motvirke at barn i familier med dårlig økonomi ikke fikk delta i fritidstilbud – og skulle være et ubyråkratisk grep mot sosial fattigdom.

Ropstad og Lunde briljerte med sine fotballferdigheter tidligere i år. Foto: NTB
Var fattig-grep – ble til forsøksprosjekt
Men i fjorårets budsjett – og i det som kommer – handler det fortsatt om bevilgninger til forsøkskommuner. I høst vil det trolig dreie seg om rundt 30 av landets 356 kommuner. Summen på 180 millioner meldte NTB om nylig. For 2020 ble det satt av 20 millioner kroner til prosjektet, og ni kommuner ble valgt ut som prøvekommuner første året.
Ropstad opplyser at innføringen av kortet fortsatt handler om forsøk og utprøving av ulike tekniske modeller.
– Målet er at vi skal ha klart en nasjonal, digital ordning til neste høst. Men foreløpig er den ikke klar.
Ropstad: «Det var ambisiøst»
– Så det blir ikke noe fritidskort til alle barn – slik det står i regjeringsplattformen – til neste valg?
– Nei, det er litt for tidlig å si hvor mange kommuner som vil ha tilbudet da. Men fritidskortet vil være godt i gang. Og forhåpentligvis kan vi «rulle» det ut nasjonalt året etterpå.
– Var det å love kortet til «alle barn» å ta for hardt i?
– Vi visste jo at det var ambisiøst. Vi hadde stor tro på at vi skulle la alle barn kunne få det. Men da vi så den tekniske utfordringen «på bakken», ble det viktigere å prøve det ut først enn å breie ordningen ut med mulighet for at den ble mislykket.

Treerbanden Ropstad, Solberg og Sanner. Foto: NTB
KrF-sjefen fornøyd med seiersrekke
Foran det siste statsbudsjettet før valget mener Ropstad selv at svært mye av KrFs gjennomslag er innfridd. Utenom de fremste satsingene vektlegger han også helheten i en distriktspolitikk, bedret med KrF innenfor regjeringen:
– Det vil komme tydelige seire i budsjettet. Barnetrygden har vært viktig sak for oss, og den kommer vi tilbake til onsdag. Bistand og klima er også viktige felt. Den ferske gigantsatsingen på karbonfangst og lagring, CCS, er i tillegg til elbilsatsingen store løft.
Se Vårt Lands store oversikt før statsbudsjettet for 2021 legges fram:
LES OGSÅ:
• Valgforsker med brutal analyse: Partiet Sentrum har liten sjanse
• Slik vil Sentrum skape det nye partiet - bryr seg ikke om andre senkes under sperregrensen
• KrF-topp advarer nytt parti mot å splitte stemmer – får støtte fra Kjell Magne Bondevik
• Berit Aalborg om det nye partiet: Kan vippe KrF under sperra
---
PENGER OG LØFTER
- Kommende onsdag legger Solberg-regjeringen frem statsbudsjettet for 2021.
- Budsjettet skal også innfri løfter i Granavolden-plattformen – fra alle partnerne.
- KrF fikk en rekke gjennomslag da partiet gikk inn i flertallsregjeringen – også satsinger som koster store summer. Blant de dyreste løftene er økt barnetrygd.
- Men nå er Frp ute av regjeringen og fristilt fra regjeringsprogrammet. Selv om regjeringen har lovet også å følge Frps seire opp.
---