KRF-TOPP:

KrF-topp Lunde: Nytt parti er venstreside-parti

KrF-toppen Erik Lunde, som selv sto på rød side før retningsvalget – advarer det nye partiet Sentrum mot å splitte opp stemmene. Han får støtte fra tidligere KrF-leder Kjell Magne Bondevik.

I NRKs Politisk Kvarter onsdag morgen, gikk Lunde tydelig i rette med Sentrums frontprofil Geir Lippestad og planene han og tidligere KrF-ere har for et nytt parti:

– Jeg tror dette kan svekke sentrum litt: At man splitter stemmene på flere partier. Det er partier rundt sentrum som kjemper mot sperregrensen. KrF har en klar og tydelig plan for hvordan vi skal klare dette i 2021, sa Lunde.

Sentralstyremedlemmet og statssekretæren Lunde var den første fra KrFs sentrale ledelse som gikk i åpen debatt det nye partiinitiativet. Selv sto han på rød side før KrFs retningsvalg høsten 2018, men sluttet rekkene etterpå. Partileder Kjell Ingolf Ropstad har vært taus, bortsett fra en Facebook-status om å slutte opp om KrF.

Lunde får derimot støtte fra tidligere statsminister og KrF-leder Kjell Magne Bondevik. I et svar på en Twitter-melding fra Vårt Lands politiske redaktør Berit Aalborg, skriver Bondevik:

– Jeg vil advare regjeringen om, og de må tenke grundig gjennom, at en eskorte for å beskytte skipsfarten kan føre til en eskalering, sier den tidligere statsministeren.
Tidligere statsminister og KrF-leder Kjell Magne Bondevik, er ikke enig i dannelsen av det nye partiet Sentrum. 

Lunde stempler Sentrum som «venstresideparti»

Mens eks-Ap-byråden Lippestad karakteriserer det nye partiet som et sentrumsparti, plasserer Lunde det klart til venstre i politikken:

– Jeg representerer et reelt sentrumsparti. Hans plattform skal bygge på sosialistisk og sosialdemokratisk tankegods. Det er vel og bra. Men med all respekt og melde er ikke dette sentrumsideologier. Dette er ideologier som plasserer partiet tydelig på venstresiden, sa Lunde da han duellerte med Lippestad.

KrF-toppen sa han hadde merket seg kritiske røster mot det nye partiet fra folk i SV og MDG. De har i følge Lunde advart i sosiale medier mot at fremstøtet vil svekke kampen for miljø og sosial rettferdighet.

– Hverken Lippestad eller meg kan drømme om flertall, vi må alle kompromisse for å få til politikk.

Tidligere KrF-profiler – og vestlandspolitiker fra MDG

Det var tirsdag kveld nyheten om det nye partiet sprakk. Tidligere KrF-ere som fylkesprofilene Dag Sele og Irene Solli har sluttet seg til. Også tidligere stortingsrådgiver og landsstyremedlem Kristin Walstad står bak initiativet. De har også med seg presten Tom Sverre Tomren, som er tidligere MDG-politiker fra Hordaland.

I tillegg er tidligere Trøndelag KrF-topp Odd Anders With med på Sentrum-laget. Det er også tidligere ordfører for KrF i Selje kommune, Stein Robert Osdal. Sentrum henter også støttespillere, som tidligere har vært sentrale i KrFs partiapparat – det gjelder både Dag Fedøy og Gunnhild Sørås, ifølge NRK.

Partiet Sentrum har fortsatt bare et styre og er ikke partiregistrert. For å kunne være landsomfattende parti trengs det 5000 underskrifter. Det vil gjenstå en stor, organisatorisk jobb for å kunne stille lister over hele landet.

Overraskelse i Aps rekker – «synd» sier partisekretæren

I Ap mottas nyheten om det nye partiet med overraskelse:

– Det er meget overraskende og synd at Geir Lippestad ikke finner plass i Arbeiderpartiet og arbeiderbevegelsen, sier Aps partisekretær Kjersti Stenseng til VG.

Lippestad har vært medlem av Ap helt til den nye partidannelsen. Han var byråd i Oslo frem til 2017 og bystyremedlem frem til fjorårets lokalvalg.

– Vi vet foreløpig lite om hva de prøver på, men det kan se ut som om det er krefter i KrF som opplever at det mer konservative og smale KrF vi se i dag, ikke er deres parti.

KrF-Grøvan: Tror ikke på stor konkurranse

KrFs parlamentariske leder, Hans Fredrik Grøvan, tror ikke det nye partiet blir noen stor konkurrent:

– Jeg opplever at mange av sakene de vil arbeide for, allerede er saker KrF har i sitt program, sier Grøvan til Fædrelandsvennen.

– KrF er i dag et kristendemokratisk sentrumsparti og har vist gjennom sin regjeringsdeltakelse at vi har tatt regjeringen mer mot sentrum. Jeg frykter ikke at dette nye partiet vil svekke KrF, fremholder han.

LES OGSÅ:

• Dette sier Hareide og Ropstad om den nye konkurrenten

 Berit Aalborg om det nye partiet: Kan vippe KrF under sperra

Starter nytt parti med kristen sentrumsprofil

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter