Nyheter

Ropstad: – KrF er det kristendemokratiske sentrumspartiet som trekker politikken mot sentrum

Tirsdag kveld sprakk nyheten om at en rekke tidligere KrF-politikere er med på å starte det nye partiet «Sentrum»

Tidligere Ap-byråd og kjendisadvokat Geir Lippestad blir frontfigur for det nye partiet «Sentrum», skriver flere medier tirsdag kveld.

Med seg på laget får han en rekke tidligere KrFere, blant dem John Harald Bondevik, Irene Solli og Kristin Walstad. Flere av disse tilhørte den «røde» siden i KrF, som tapte retningsvalget for to år siden.

Ropstad vil ikke kommentere

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad ledet den blå fløyen i partiet til seier i det samme retningsvalget. Han er spent på den nye konkurrenten partiet han får.

Ropstad ville i 22-tiden overfor Vårt Land ennå ikke kommentere partistiftelsen.Han skriver imidlertid en lengre post på sin Facebook-profil, hvor det står:

«KrF er det kristendemokratiske sentrumspartiet som trekker politikken mot sentrum. Vi kjemper hver dag for å styrke familiene, stå opp for sårbare barn og for våre eldre. Vi får ikke til alt vi kjemper for, men av det vi har fått til er en kraftfull satsing på klima og fattigdomsbekjempelse og at Norge tar imot rekordmange kvoteflyktninger hvert år. Vi har fått til mye, men mye gjenstår. Vi kjemper videre hver dag».

Etter det Vårt Land erfarer kom det ikke uventet på KrF-apparat at det ved en anledning kunne komme forsøk på partistiftelse fra personer som hadde forlatt partiet. Akkurat nå merker man seg at det ikke er noen profilert tidligere KrF-er som fronter det nye partiet.

Hareide holder seg til KrF

Mannen som gikk tapende ut av retningsvalget, samferdselsminister og tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide, skriver torsdag kveld at han holder seg til KrF:

«For to år siden tok jeg til orde for å lede KrF inn i et samarbeid med Ap og Sp. Etter en dyptgripende prosess i paritet gikk det ikke den veien. Jeg gikk av som partileder. To år senere er jeg fortsatt en del av KrF-laget og samferdselsminister. Det betyr at jeg fortsatt har tro på prosjektet», skriver han og avslutter med:

«Kristendemokratiet ser nettopp på forskjellighet og mangfold som positivt og velkomment. Mitt ønske er at de kreftene som vil jobbe for de kristendemokratiske verdiene skal stå samlet. Og jeg mener sentrumspartiet KrF er det beste alternativet. Politikken er full av dilemmaer. Men skal vi få til konkrete politiske resultater må vi dyrke kompromissene og bygge broer. Ikke murer».

Noen tidligere KrFere, MDGere og Ap-tillitsvalgte ønsker å starte et nytt parti. De ønsker å kjempe for mange av de...

Posted by Knut Arild Hareide on  Tuesday, September 29, 2020

Hva er Sentrum?

Partiet Sentrum skal «ta kristne og religiøse verdier på alvor» og styre etter FNs bærekraftsmål. I deres politiske plattform, som NRK har fått tilgang til, heter det:

«Sentrum er et blokkuavhengig sentrumsparti. Vi legger FNs bærekraftsmål og menneskerettserklæringen til grunn for utforming av all politikk. Vi henter inspirasjon fra fellestrekkene i sosialdemokratisk, kristendemokratisk og kristensosialistisk tenkning».

Som hovedsaker trekker de i sin politiske plattform fram klima og miljø, fellesskap og sosial rettferdighet og mangfold og likeverd.

Under punktet om «mangfold og likeverd» skriver de blant annet:

«Diskriminering basert på religion er en global trend. Tros- og livssynsfriheten er under press, også i Norge. Politikken som føres må sørge for at enkeltmennesker og grupper behandles som likeverdige. Vi vil verne om trosfriheten. Livssynsåpenhet og religionsdialog spiller en viktig rolle i samfunnet».

Les mer om mer disse temaene:

Eira Lie Jor

Eira Lie Jor

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter