Nyheter

Raja avviste Rehman

Tekstmeldinger viser at da daglig leder Shabana Rehman i Født fri tok kontakt med kulturminister Abid Raja (V), ble hun avvist og sendt til statsrådskollegaen.

Oslo  20180601.
Daglig leder Shabana Rehman Gaarder inviterte til historisk åpningsmarkering for stiftelsen Født fri. Blant deltakerne på åpningseremonien var kulturminister Trine Skei Grande og stortingsrepresentant Abid Raja.
Foto: Tore Meek / NTB

Tekstmeldinger viser at da daglig leder Shabana Rehman i Født fri tok kontakt med kulturminister Abid Raja (V), ble hun avvist og sendt til statsrådskollegaen.

– Jeg er her uansett om du vil ta en prat, skrev daglig leder Shabana Rehman i en tekstmelding til kulturminister Abid Raja da Født fri-saken ble kjent i Vårt Land.

– Jeg kan ikke gå inn i noen spørsmål vedrørende dette, skriver Raja i en tekstmelding til Rehman.

Samtidig minner kulturministeren Rehman om at all skriftlig korrespondanse med Født fri og daglig leder blir synlig i den offentlige postjournalen.

Stiftelsen Født fri ble etablert etter at Shabana Rehman ble kontaktet av Venstres Abid Raja senhøsten 2017. Til VG forteller hun hvordan stiftelsen kom i stand:

– Jeg ble oppringt av Abid Raja, som da var stortingsrepresentant. Han sa at regjeringen skulle bevilge midler til en organisasjon som skulle fremme innvandrerkvinners kamp mot sosial kontroll, og at han ville ha meg med.

Raja erkjenner i VG at han tok initiativet.

Etter telefonsamtalen er Vårt Land kjent med at Shabana Rehman og flere andre ble invitert til stortingskontoret til Raja. Bare noen uker etter var Født fri på statsbudsjettet og fikk sin første millionbevilgning.

«Si fra om du ønsker et møte»

Sist mandag ble det kjent at regjeringen vil kutte støtten til stiftelsen etter at en revisjonsrapport viste manglende økonomistyring og at deler av støtten kan ha blitt brukt til private formål.

Nå viser en utveksling tekstmeldinger, som er journalført i Kulturdepartementets postjournal, at Rehman tok kontakt med Raja da Vårt Land i slutten av august fortalte om varsel mot Født fri og granskning av Født fri.

Rehman skriver:

«Hei Abid. Ser at Vårt Land har et negativt oppslag om Født fri. Si fra om du ønsker et møte. Ellers håndterer både, styret, regnskap og IMDI saken. Jeg er her uansett om du vil ta en prat.»

Raja sendte Rehman videre

Kulturministeren i Solberg-regjeringen har ikke noen åpen dør for kvinnen han kontaktet for tre år siden og ba om å etablere en organisasjon:

«Hei Shabana. Født Fri er ikke mitt konstitusjonelle ansvar. Dere ligger under KD og IMDI. Jeg kan ikke gå inn i noen spørsmål vedrørende dette. Jeg må derfor de dere holde kontakt med IMDI/KD. Og jeg må journalføre denne og alle andre henvendelser som kommer om Født Fri i offentlig journal, i tråd med offentlighetsloven. Med hilsen Abid R.»

KD er Kunnskapsdepartementet, som ledes av Guri Melby (V), og som har ansvaret for integreringspolitikken til regjeringen. IMDI er IMDi er Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, som deler ut de årlige bevilgningene til organisasjoner som får statsstøtte.

«Ditt navn knyttes opp mot saken i mediene»

Rehman tar svaret til etterretning – og minner om at Rajas navn «knyttes opp mot saken i mediene»:

«Takk for svar. Det er jeg klar over og det er derfor du ikke er blitt kontaktet i forbindelse med granskningssaken. Vi går selvsagt tjenestevei her. Min henvendelse nå handlet ene og alene om at ditt navn knyttes opp mot saken i mediene og jeg er tilgjengelig om det skulle være noen spørsmål fra ditt departement i forbindelse med. Alt godt, Shabana.», var ordlyden.

LES MER OM FØDT FRI:

• Født fri fekk 100.000 på forskot

• Født fri mister statsstøtten etter gransking: – Svært alvorlig, sier statssekretær

• Venstre-topper ordknappe om Født fri-gransking

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter