TYDELIG MELDING:

«De skamløse jentene» ønsker ikke å assosieres med Født Fri

– Vi har ikke vært involvert i eller en del av Født Fris organisasjon og virksomhet, skriver Nancy Herz, Sofia Srour og Amina Bile i en uttalelse.

De tre samfunnsdebattantene som kalles «De skamløse jentene», uttaler seg til Vårt Land etter sakene om Født fri i Vårt Land, stiftelsen som Shabana Rehman leder.

Nancy Herz, Sofia Srour og Amina Bile ønsker ikke å assosieres med stiftelsen Født Fri, som etter en rekke varsler og granskning har mistet statsstøtten.

Les hele uttalelsen nederst i saken.

Oslo  20180131.
Bevegelsen "De skamløse jentene" fikk Brosteinprisen onsdag. Det er Kirkens Bymisjon som står bak og Nancy Herz er en av de tre som fikk prisen. I bakgrunnen Sofia Srour som også er med i bevegelsen.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Nancy Herz er en av «de skamløse jentene». I bakgrunnen Sofia Srour, som også er en del av prosjektet. Foto: NTB/Ole Berg-Rusten

Var til stede da Født fri fikk sine første millioner

Sofia Srour og Nancy Herz var til stede da organisasjonen ble lost inn på statsbudsjettet under budsjettforhandlingene i 2017, og ble avbildet sammen med blant andre Abid Raja, Trine Skei Grande og Shabana Rehman på Stortinget.

«På dette tidspunktet var det uklart fra organisasjon kom til å bli, hvem som skulle lede den, hvordan de skulle jobbe og hva formålsparagrafen er. Vi feiret at det ble gitt støtte til kampen mot negativ sosial kontroll!» skriver de i uttalelsen.

Etter hvert ble det tydelig at de var uenige med stiftelsen om fremgangsmåte og fremstilling av temaet, og det ble aldri noe samarbeid.

– Vi var uenige med stiftelsen om fremgangsmåte og fremstilling i kampen mot negativ sosial kontroll, skriver Nancy Herz, Sofia Srour og Amina Bile i uttalelsen.

De ønsker ikke å utdype dette nå.

Varsel og gransking

Vårt Land har i lengre tid undersøkt forholdene rundt organisasjonen Født fri. Etter samtaler med en rekke kilder med nær kjennskap til stiftelsens arbeid, har en rekke kritiske punkter blitt fremmet. I august ble det levert inn et varsel mot Shabana Rehman og stiftelsen.

Dette førte til en granskning fra Imdi (Integrerings- og mengfoldsdirektoratet) og en påfølgende granskingsrapport fra konsulentselskapet EY. Den avdekket en rekke alvorlige forhold og uregelmessigheter i stiftelsens arbeid og økonomi. Tidligere denne uken ble det kjent at Født Fri mister statsstøtten som følge av granskningen.

Shabana Rehman selv har uttalt at hun mener rapporten er full av feil og får delvis støtte av økonomiprofessor Petter Gottschalk i Vårt Land onsdag.

I rapporten konkluderes det blant annet med at stiftelsen ikke har brukt pengene i tråd med formålet sitt, at de ikke har god økonomistyring og at de kan ha brukt midler til private formål.

Hele uttalelsen til Nancy Herz, Sofia Srour og Amina Bile:

Det stormer rundt Født Fri i disse dager. Dette er en trist situasjon for saken, og alle de der ute som i lang tid har kjempet mot negativ sosial kontroll og som ikke har fått en krone i støtte. I forbindelse med mediadekningen ser vi at begrepet «Skamløs» brukes om ulike konstellasjoner av mennesker i ulike medier. Vi ønsker å avklare at vi som er kjent som «De skamløse jentene» i media og forfatterne bak boka «Skamløs» (Nancy Herz, Sofia Srour og Amina Bile) ikke har vært involvert i eller en del av Født Fris organisasjon og virksomhet. Vi har heller ikke inngått noen form for samarbeid med organisasjonen.

Vi forstår at misforståelsen kommer fra at to av oss (Sofia Srour og Nancy Herz) var til stede da organisasjonen mottok midler i 2017, og at vi er avbildet sammen med blant andre Abid Raja, Trine Skei Grande og Shabana Rehman på Stortinget i forbindelse med dette. På dette tidspunktet var det uklart fra organisasjon kom til å bli, hvem som skulle lede den, hvordan de skulle jobbe og hva formålsparagrafen er. Vi feiret at det ble gitt støtte til kampen mot negativ sosial kontroll!

Da organisasjonen fikk midler i 2017 var det et ønske om å få til et samarbeid, men på grunn av at vi ønsket å vente på denne typen avklaringer, og fordi det etter hvert ble tydelig at vi var uenige med stiftelsen om fremgangsmåte og fremstilling av temaet ble det aldri noe samarbeid. Da organisasjonen ble offisielt stiftet rundt mai/juni 2018 var vi ikke med, og vi har ikke hatt noen form for kontakt med organisasjonen siden.

LES MER OM FØDT FRI-BRÅKET:

• Slik gikk Født Fri fra løs idé til budsjettvinner – på fire uker

• Født Fri: Stiftelsestilsynet åpner tilsyn. Skal undersøke kontrollrutinene til styret

• Shabana Rehman sier rapporten er full av feil

---

Fakta:

---

Torgeir Holljen Thon

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter