AP KREVER SVAR:

Ap-politiker stiller kunnskapsministeren til veggs om penger til Født fri

Siri Gåsemyr Stålesen (Ap) krever svar på hvordan Venstre kunne gi penger til en stiftelse som enda ikke fantes

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Reaksjonene fortsetter etter at stiftelsen Født fri trolig mister statsstøtten sin. En granskingsrapport, laget på vegne av IMDi, konkluderer med at offentlige midler ikke har blitt brukt slik de skal.

Nå vil opposisjonen ha svar fra Venstre, som tok initiativ til å støtte Født fri da den ble dannet høsten 2017. Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Siri Gåsemyr Staalesen, står nå bak et skriftlig spørsmål til kunnskapsminister Guri Melby (V).

Ap-politikeren reagerer på at ingen politikere har tatt grep om stiftelsen før nå – selv om departementet ble varslet om Født fri allerede våren 2018.

LES HISTORIEN: Slik gikk Født fri fra løs idé til budsjettvinner – på fire uker

Dette vil Ap-politikeren ha svar på:

I spørsmålet Gåsemyr Staalesen leverte til Stortinget 23. september, ligger det tre spørsmål:

«Var det viktigere for regjeringen å opprette stiftelsen og ha eierskap til Født fri, heller enn å få resultater i arbeidet mot sosial kontroll»

«Ser statsråden nå i ettertid at det var umusikalsk å kreve penger til en stiftelse som ikke var opprettet i statsbudsjettet»

«Hvorfor er ikke misligholdet tatt tak i før nå, i og med at departementet ble varslet av representant Kornmo våren 2018, og deretter lovte i Utrop 10. april 2018 å følge opp organisasjonen for å sikre at den drives i tråd med Stortingets forutsetninger?»

I vanlig saksgang på Stortinget har statsråden – her Guri Melby – seks virkedager på å svare.

VÅRT LANDS UNDERSØKELSER: – Tiden i stiftelsen brøt meg ned

– Var det en god vurdering?

Under forhandlingene om statsbudsjettet 2018 fikk Venstre ønsket om å gi penger til arbeid mot negativ sosial kontroll innfridd. Født fri ble til for å ta på seg oppgaven, og fikk bevilgningen før stiftelsen var registret i Stiftelsesregisteret.

Oslo  20171123.
Kvinnene bak den ferske stiftelsen «Født fri» feiret med kake på Stortinget torsdag etter å ha blitt tildelt 5 millioner kroner i budsjettavtalen. Shabana Rehman (t.v.) og partileder i Venstre, Trine Skei Grande (t.h.) skjærer kaken med skriften "Født fri" på. Feiringen fant sted på Abid Rajas (V) (i midten) kontor på Stortinget.
Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

– Jeg setter store spørsmålstegn ved om det var en god vurdering Venstre gjorde den gangen. Jeg har aldri hørt om at en stortingsgruppe har laget en interesseorganisasjon noen gang. Det er svært uvanlig. Særlig når det allerede finnes dyktige organisasjoner som jobber på feltet, sier Siri Gåsemyr Staalesen.

– Jeg vil gjerne vite om Venstre mener en ny organisasjon var nødvendig, og om de synes Født fri har innfridd formålet med opprettelsen, utdyper Ap-politikeren.

Kunnskapsdepartementet bekrefter at de har fått spørsmålet fra Stortinget, og vil svare Gåsemyr Staalesen der. I forkant skriver statssekretær Grunde Almeland (V) i en epost til Vårt Land:

«På generelt grunnlag vil jeg legge til at regjeringen prioriterer bekjempelsen av negativ sosial kontroll, blant annet igjennom en ny handlingsplan (...) som skal ta over for den eksisterende planen som går ut i år. Dette viktige arbeidet er ikke knyttet opp mot én organisasjon».

Grunde Almeland

Grunde Almeland (V) er statssekretær i Kunnskapsdepartementet.

Håper saken fører til gode rutiner

Gåsemyr Staalesen lurer på om Venstre undersøkte Født fri nærmere da de mottok en bekymringsmelding i 2018. Ifølge avisa Utrop skal de ha gitt denne videre til Kunnskapdepartementet.

– Våren 2018 sa statssekretær Kristin Holm Jensen (H) tydelig at de ville følge opp tildelingen etter varselet. Siden departementet åpenbart har vært klar over «rusk i maskineriet», forventer jeg at dette ble undersøkt den gangen, sier Ap-politikeren.

– Hva vil du ha ut av å stille spørsmålet? Er ikke dette etterpåklokskap? 

– Jeg håper det kan bidra til at vi sikrer at organisasjoner som får offentlige midler blir fulgt opp gjennom gode rutiner. Når engasjerte personer gjerne vil bidra for det de brenner for, er det bra at de får støtte til idéen sin. Det er det organisasjonslivet i Norge er tuftet på, sier Siri Gåsemyr Staalesen.

Statssekretær Grunde Almeland i Kunnskapsdepartementet legger til i eposten:

«Jeg er glad for at også Arbeiderpartiet ser hvor viktig en bred innsats mot negativ sosial kontroll er, og at de i sine alternative budsjett har vist støtte til de samme organisasjonene som regjeringen, riktignok med noe større summer».

LES MER OM FØDT FRI:

Professor: – Rapporten er full av feil

Venstre-topper er ordknappe om Født fri-gransking

«De skamløse jentene» ønsker ikke å assosieres med Født Fri

---

Fakta:

---

Ruth Einervoll Nilsen

Ruth Einervoll Nilsen

Ruth Einervoll Nilsen er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter