Nyheter

Frp gjør byks på fersk gallup – Siv Jensen jakter på mer

Siv Jensens Frp reiser seg med kraftfremgang på 3,6 prosentpoeng. En Moria-effekt, tror valgforsker.

For på Norstats septembergallup for Vårt Land går Ap på en ny smell og får lave 22,6 prosent. Men etter triste tall under 10 prosent sist, er Frp denne månedenes ubestridte vinner.

Oppslutningen på 13,3 prosent er partiets beste i hele koronaperioden. Frp er nær nivået etter at partiet sa takk og farvel til Solberg-regjeringen.

– Gode målinger er alltid hyggelig, og jeg tror vi vil se en tendens der Frps tall går opp, sier partileder Siv Jensen til Vårt Land.

 

Frps vekst styrker blå mot de rødgrønne

Høyre synker med over prosenten, men ligger fortsatt over valgresultatet på 25 prosent i 2017. Selv om det kan gå mot borgerlig basketak om statsbudsjettet i høst, gjør Frps vekst blå side sterkere i mandatkampen.

KrF er nemlig over sperregrensen – med 4,1 prosent. Skulle også Venstre reise seg og vinne utjevningsmandater, er løpet for Solberg-regjeringen ikke kjørt. Norstats septembertall gir ikke Ap, SV og Sp noe flertall alene og både MDG og Rødt synker.

Berit Aalborg kommenterer: – Kampen om regjeringsmakt neste høst kan bli en thriller

Valgforsker om veksten: «Leirene i Hellas aktualiserer»

Frps fremgang er den statistisk sikre på gallupen. Hovedgrunnen til at Frp styrker seg, er at partiet nå mobiliserer tilbake store grupper usikre velgere fra 2017-valget.

– Slik er dette en god måling for Frp. Man kan spekulere i hva det skyldes, men diskusjonen om flyktningleirene i Hellas aktualiserer den flyktningpolitikken som er viktig for Frp. Det kan være et utslag, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning.

Slik forklarer Frp-Jensen vinnersakene

Partileder Siv Jensen var i går på velgermøter i Buskerud. Underveis gir hun Vårt Land sin tolkning av fremgangen:

– Jeg tror den skyldes systematisk arbeid med saker folk er opptatt av. Kampen mot grensehandelsavgifter er blant dem som er veldig synlig nå. Skal vi beholde arbeidsplasser som er skapt i varehandel mot Sverige, må avgiftene ned, sier hun.

Hun trekker også frem kamp for den enkelte i pleie- og omsorgssektoren og innsats i en ytringsfrihetsdebatt «der andre vingler».

– Vi viker ikke på å holde ytringsfriheten i hevd. Det handler også om Moria-debatt og kvoteflyktninger. Deler av regjeringen vil heller kutte på andre ting enn å kutte ute, sier Jensen.

 

Høstslag om budsjettet kan gi mer Frp-blest

På senhøsten blir det styrkeprøve mellom Solberg-partnerne og Frp om partiets støtte til statsbudsjettet. Valgforsker Bergh mener det kan gi Frp ytterligere oppmerksomhet blant velgerne:

– For et parti som har ligget i skyggen av regjeringen i koronasituasjonen, gir det Frp muligheter til å flytte fokuset over på sine kjernefelt, sier han.

Rappe tilbake fra Sp? Jensen forklarer hvordan

Men om Frp styrker seg, har fortsatt flere titusen fra forrige valg tilflukt hos Senterpartiet. På denne målingen er det anslagsvis 30.000.

– Hvordan vil du kjempe disse tilbake?

– Først og fremst ved å gi Frp tydelige gjennomslag for saker som betyr noe for folk. Så vil det handle om å synliggjøre Sp. For selv om noen av Sps saker møter sympati i Frp, så deltar partiet på rødgrønn side i et norgesmesterskap i skjerpelse av skatter og avgifter, svarer Siv Jensen.

 

Ap faller på nytt – enda flere usikre

Blant flere av septembermålingene gir også Vårt Lands gallup Ap stygge tall: Tilbakegangen på 1,4 prosentpoeng sender Ap til 22,6 prosent, den dårligste noteringen siden oktober i fjor. Partiet ligger nå nær fem prosent under forrige valg.

Bakgrunnstallene er illevarslende: Bare 57 prosent fra forrige valg er lojale og ville stemt Ap på nytt. Og i kampen mellom blokkene lekker Ap nå velgere til Høyre, på feil side av «streken».

– Situasjonen er dramatisk for partiet, som har hatt mye negativ oppmerksomhet. Men det at de mister velgere som setter seg på gjerdet, er den gode nyheten her. De kan vinnes tilbake, sier valgforsker Bergh.

Aps allierte i Sp og SV ligger omtrent på stedet hvil. Men både Rødt og Miljøpartiet De Grønne (MDG) – som kan sikre den rødgrønne trioen makt – synker. KrF er for andre gang på tre måneder over sperregrensen – Venstre stabilt under.

LES OGSÅ:

To store lokallag vil heller ha Lossius enn Grøvan på topp

Ap får abort-oppgjør i fanget - press fra venstresiden om mer selvbestemmelse

Venstre-topper ordknappe om Født Fri-gransking

Ett år til stortingsvalget: Så dramatisk kan KrFs kamp mot sperregrensen bli

---

Fakta:

---

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter