Nyheter

Ap får abort-oppgjør i fanget – press fra venstresiden om mer selvbestemmelse

Aps programkomité splittes om å vrake abortnemnder. Vårens landsmøte kan få reprise på strid om kvinnens selvbestemmelse.

Ifølge TV2 er Aps programkomité delt om fremtiden til abortnemndene som behandler senaborter. Et mindretall vil skrote nemndene – noe som i praksis gir kvinnen selvbestemmelse om abort frem til uke 18.

Den samme striden inntok Aps landsmøte våren 2019 og Jonas Gahr større måtte da legge sin partiledertyngde inn for å stoppe et opprør for 18-ukers abortgrense. Helsepolitisk talskvinne Ingvild Kjerkol var blant dem som presset på får å skrote abortnemndene.

Et kompromiss om kritisk gjennomgang «og eventuelt endre» dagens nemndsystem samlet da partiet.

Dissens om abort gir oppgjør – slik er frontene

Ifølge TV2 er komiteen delt:

• Et flertall vil utrede et alternativ til dagens nemndsystem for kvinner som ønsker abort mellom uke 12 og 18.

I praksis betyr dette at Aps flertall vil vurdere andre ordninger, men er åpne om form.

• Et mindretall vil avvikle nemndsystemet – og tar dissens. De vil «gi kvinner selv retten til å avbryte svangerskapet inntil lovens ramme på atten uker og sørge for et offentlig tilbud om samtale for kvinner som ønsker dette.»

Det betyr i praksis at kvinnen har selvbestemmelse frem til uke 18.

I fjor måtte Støre kjempe mot abortopprør

Det er partileder Støre selv som har vært leder for arbeidet med nytt Ap-program. Støre er klar tilhenger av dagens 12-ukers grense, men må nå se at det bygger opp til ny landsmøtestrid om abortgrensen.

I et intervju med Vårt Land etter forrige landsmøtedrama med splittende fronter, viste han til arbeidet med nytt stortingsprogram.

– Det var viktig å få landsmøtet til å slå ring om abortloven, uttalte han.

– I en programprosess er det jo lov å komme med ulike innspill, men de som gjør det må regne med at jeg vil møte dem med omtrent samme argumentasjon som i dag, sa Støre i april 2019.

Ap-lederen lovet at han ville kjempe igjen

Aps leder ga altså forhåndsvarsel om at han fortsatt vil kjempe for det han da kalte «en lov som fungerer godt, som samler, har lavt konfliktnivå og som gjør de riktige avveiningene».

Men problemet – som han understreket – var at Erna Solberg høsten i forveien hadde satt abortloven i spill med sitt frieri til blå side i KrF. Det hadde gjort situasjonen for mange i Ap ny.

Partier til venstre for Ap presser på

Aps programforslag skal ifølge TV2 ta til orde for omkamp om forbudet mot tvillingabort. Og utenfor Ap presser også andre partier på for å fjerne dagens nemndstruktur. Aps konkurrenter om røde velgere vil nemlig utvide dagens grense.

I SV spår mange at partiet kan gå mot et kompromiss om 18-ukers grense for fri abort, slik man har i Sverige. Men et mindretall i programkomiteen gikk i vår ut med ønsket om selvbestemt grense ved uke 22.

Nettopp det siste har partiet Rødt foreslått i sitt nye partiprogram, som Vårt Land omtalte i går. Kvinnen skal få obligatorisk legeoppfølging etter uke 18.

KrF sjokkert over abortforslaget fra Rødt

Internt i KrF frykter man det presset som nå bygger seg opp. Helsepolitisk talsmann, Geir Jørgen Bekkevold, reagerer sterkt på Rødts programutkast:

– Jeg undrer meg om Rødt i det hele tatt har ofret helsearbeiderne her en tanke? Forslaget om å flytte grensen for selvbestemt abort til uke 22, vil kunne sette helsearbeiderne våre i noen dypt etisk vanskelige situasjoner. I det ene øyeblikket jobber man for å gi livreddende behandling til et barn født i uke 23, og i det neste vil man måtte avslutte svangerskap som har kommet tilnærmet like langt.

LES MER OM POLITISKE ABORTSTRIDER:

• Rødt på maktjakt vil snu abortpolitikk: La kvinnen bestemme til uke 22

• KrFU vil sikre fosteret rettsvern - men stemte ned forslag om abortforbud i uke 16

• Analyse: Tiden tikker mot abort-endringer - flere partier på vei mot mer selvbestemmelse

---

Fakta:

---

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter