Nyheter

Hyllet WHO-sjef i Oslo

Årets Brobyggerpris ble gitt til lederen for Verdens helseorganisasjon, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Fra en storskjerm i Oslo rettet han en pekefinger mot USA.

– Det vi vil ha fra USA er at de samarbeider med andre stormakter, at de forplikter seg til et genuint lederskap og sloss mot denne pandemien, sier Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektør i Verdens helseorganisasjon, til Vårt Land.

I en fullsatt speilsal på Grand Hotel i Oslo, gjennom en livesending fra Genève, mottok WHO-sjefen årets Brobyggerpris på tirsdag.

Prisen deles ut hvert år og forvaltes av 14. august-komiteen, som ledes av norsk-pakistaneren Aamir J. Sheikh. Prisen gis til mennesker som i løpet av det siste året har jobbet for å «skape broer mellom religioner og kulturer», og blant tidligere prisvinnere finner man navn som Barack Obama, Malala og Kong Harald.

Med statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie (H) i publikum, benyttet Tedros anledningen til å oppfordre USA om å innta en lederrolle i bekjempelsen av pandemien.

– Vi forventer at USA vil samarbeide, og spille sin lederskapsrolle, noe som kan hjelpe verden og på samme tid hjelpe USA, sa generaldirektøren til spørsmål fra Vårt Land.

Juryen mener Tedros' motiverer verden i koronakampen

Etiopieren Tedros Adhanom Ghebreyesus har i over et halvt år ledet det internasjonale samarbeidet mot bekjempelsen av koronaviruset. I juryens begrunnelse for prisvinneren står det at han «motiverer hele verden til å kjempe mot Covid-19 og Ebola via vitenskaplig og faktabasert arbeid. Arbeidet med å hindre spredning, gi hjelp til alle som er rammet og utvikle en vaksine som må gjøres tilgjengelig for alle er en grunnleggende solidarisk handling i tråd med WHO s formål».

Brobyggerprisen for 2020 tildeles generalsekretæren i Verdens Helseorganisasjon, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Erna Solberg i salen med Svein Mollekleiv.

Via en livesending fra Genève, kunne de fremmøtte høre på budskapet fra årets mottaker av Brobyggerprisen, lederen for Verdens Helseorganisasjon, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Hans budskap: «Solidaritet, solidaritet, solidaritet».

Årets jury bestod av leder Cecilia Brækhus, nestleder Svein Mollekleiv og jurymedlemmene Tore Opdal Hansen og Talat Butt.

Men han har ikke motivert Trump

Siden utbruddet av koronapandemien, har USAs president Donald Trump til stadighet kritisert WHO. Han mener blant annet at WHO ikke er uavhengig av Kina. Trumps misnøye mot organisasjonen kulminerte i at USA formelt trakk seg ut i juli.

Oppsigelsestiden til USA er på ett år, og dersom prosessen fullføres, mister WHO sin største økonomiske bidragsyter 6. juli neste år. I mellomtiden må USA innfri sine økonomiske forpliktelser, ifølge FN.

– Det viktigste er ikke den finansielle støtten fra USA, men det er faktisk lederskapet som USA kan innta, sier Tedros til Vårt Land.

Tetros kom med en historieleksjon til USA og Russland

På søndag ble det kjent at stormaktene USA, Kina og Russland dropper det internasjonale vaksinesamarbeidet COVAX, som ledes av WHO, samt organisasjonen GAVI og vaksinekoalisjonen CEPI. Målet med samarbeidet er å sikre rettferdig fordeling av koronavaksiner. Med dette som bakgrunn, serverte Tedros en historieleksjon fra Genève:

– Selv under Den kalde krigen, gikk stormaktene USA og Sovjet sammen for å utrydde kopper. Selv nå, kan det ikke være noen god grunn til å ikke samarbeide på den måten. Fordi dette er en felles fiende, forklarer Tedros.

Han mener mangelen på samarbeid styrker viruset.

– Delingen mellom de store maktene, skaper sprekker, som viruset utnytter. Dette er hvorfor viruset fortsetter å forplante seg, sier Tedros.

LES MER:

* Biskop Kvarme får brobyggerpris

* Norge med i vaksinesamarbeidet Covax

* Dag Inge Ulstein: «Ingen er trygge før alle er trygge»

---

Brobyggerprisen

  • En pris som deles ut av 14. augustkomiteen, en organisasjon som ble dannet i 2003 for å feire Pakistans nasjonaldag i Norge.
  • Komiteens brobyggerpris er en årlig tildeling til personlig heter som gjør et verdifullt ­arbeid for å bygge bro ­mellom mennesker, ­religioner og kulturer, og som samtidig bidrar med å minske avstanden mellom mennesker med ulik bakgrunn i det norske samfunnet og verden.
  • Tidligere har blant ­andre H.M. Kong Harald, Erna Solberg, Thorbjørn Jagland, Angelina Jolie og Malala Yusufzai mottatt prisen.
  • Årets Brobyggerpris ble delt ut 22. september i Speilsalen på Grand Hotell i Oslo. Lederen av 14. augustkomiteen er Aamir J. Sheikh, som også er sekretær i Brobyggerprisen jury.
  • Brobyggerprisen gikk i år til generaldirektøren i Verdens Helseorganisasjon, Tedros Adhanom Ghebreyesus, og friidrettsutøveren Ezinne Okparaebo.
  • Årets norskpakistaner-pris gikk til legene Zill-E-Huma Latif og Usman Mushtaq.
  • Årets hederpris gikk til Al-Noor-heltene Muhammed Rafiq og Mohammad Iqbal

---

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter