Nyheter

Prest: – Bedre å ha sex før ekteskapet enn å gifte seg for tidlig

– Har du lyst til å ha sex, så ha sex. Har du lyst til å flytte sammen, så flytt sammen og ikke gift deg for det. Det mener jeg er innafor god moral, og noe vi kan finne belegg for i Bibelen, sier sokneprest Gisle Sørhus.

– Samlivsbrudd er noe av mest stressende et menneske kan oppleve. Der gjør samfunnet lite for å forebygge. Den viktigste tingen man kan gjøre for å begrense samlivsbrudd, er stort sett å vente med å gifte seg, sier Gisle Sørhus, sokneprest i Sveio, i en podkast i regi av St. Jakob kirke i Bergen tidligere denne måneden.

Han mener den ideelle alderen for å gifte seg er fra man er 30 år og utover, «når personlighet og andre store livsvalg er på plass».

– Det er mange som har giftet seg yngre enn det og fått det til å fungere. Men å vente er i utgangspunktet bedre, sier han.

Soknepresten mener det både er urimelig og unødvendig å vente med sex før ekteskapet. Han snakker også varmt om samboerskap på veien til ekteskapet.

– Det er helt greit å si: Har du lyst til å ha sex, så ha sex altså. Har du lyst til å flytte sammen, så flytt sammen og ikke gift deg for det. Det mener jeg er innafor god moral, og noe vi kan finne belegg for i Bibelen.

LES OGSÅ: Kreasjonister gir ut lærebok: – Evolusjon springer ut fra et ateistisk verdensbilde

Imot kristen tradisjon

– Går ikke din mening om samlivsetikk på akkord med en viktig kristen forståelse om å bli ett i samlivet?

– Jo, absolutt. Jeg går imot en del tradisjonelle kristne tankesett. Men jeg mener rett og slett det er lite hensiktsmessig teologi. Det blir så lite hjelp til livsmestring å si at «du må vente til du gifter deg», sier Sørhus til Vårt Land.

Svært få aktive kristne venter med sex før de gifter seg, rundt 10-15 prosent, om vi skal tro undersøkelsen «Guds grep. Kristendom, sex og samliv» fra 2012. Sørhus mener kristne må innse at svært få venter med sex, og at det derfor ikke er bærekraftig å forkynne et konservativt syn på ekteskap og sex.

– Sex er ikke så farlig som kirka skal ha det til å være, sier han.

Bedre for barn

– Hvorfor er det verre at folk skiller seg enn at de bryter et ekteskapsliknende forhold?

– Jeg synes det er et konstruert spørsmål. Vi vet alle vet at ekteskap er noe mer enn samboerskap. Ekteskap knytter relasjonen mye tettere enn samboerskap, og det er en mye mer offentlig handling, svarer Sørhus.

Han poengterer også at det faller seg mer naturlig å få barn i ekteskap enn samboerskap, som ofte er de som rammes hardest i en skilsmisse. Skal rammen for barna være gode, bør de voksne være i en posisjon der de er i stand til å ta modne beslutninger, mener han.

– Har man en plikt til å leve ut lystene sine for å være tro mot seg selv?

– Nei, på ingen måte. Man har et ansvar for alt man gjør i livet. Det er aldri slik at omstendighetene gjør at man ikke har noe valg. Men lystene er sterke i oss, så å fordømme lystene på generelt grunnlag, som man gjør hvis man sier «vent», er feil.

LES OGSÅ: Har du fått med deg Vårt Lands samlivsspalte? Her kan du lese alle svarene fra ekspertpanelet

Lar seg ikke begrense av alder

Alexis Lundh leder arbeidet HeltFri.net, som arbeider for å fremme tradisjonell kristen seksualetikk. Han deler Sørdals ønske om å forebygge ekteskapsbrudd, men er uenig i hvordan det best bør gjøres:

– Skilsmisse er noe av det mest traumatiske man kan oppleve i livet sitt, og er en skrekkelig smerte for mange, sier han.

Likevel er han kritisk til å vente til 30-årene før begynner å bygge et ekteskap.

– Da har en mye mer bagasje i livet, som tas med inn i et ekteskap. Og i veldig mange tilfeller er bagasjen mye av grunnen til at ting går galt.

– Synes du ikke at resonnementet til Sørhus gir mening, at man bør vente med ekteskap for å forebygge ekteskapsbrudd?

– Ut ifra kulturen og samfunnet, så skjønner jeg at mange tenker som ham, men ikke ut fra at han er prest. Det ville vært mer hensiktsmessig om kirka snakka mer om forventinger til ekteskapet og var ærligere om skuffelser. Da er jeg ganske sikker på at flere ekteskap kunne blitt berget, sier han.

Å være klar for ekteskapet lar seg ikke begrense av alder, ifølge Lundh.

– Når rusen av forelskelse og alt det sukkersøte legger seg og livet krever sitt, er ekteskapet noe som skal bygges sammen. Det er utfordrende for alle, sier han.

LES MER FRA VÅRT LAND:

Hillsong-ledelsen lot seg grille av sine egne: – Viktig å ha en brutal ærlighet internt

Soknepresten advarte konfirmanter mot homofili, abort og kjønnsskifte. Slik svarer han på kritikken

Domprost: Den norske kirke legitimerer kvinnediskriminering

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Håkon Vatnar Olsen

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter