Nyheter

KrF-lederen kan havne i skvis – tvinges til å velge enten Lossius eller Grøvan

Kjell Ingolf Ropstad kan bli tvunget til å felle dommen: Om kvinneprofilen Jorunn Gleditsch Lossius eller parlamentarisk topp, Hans Fredrik Grøvan, skal få stortingsplass.

Stortingsnominasjonen i Agder KrF går mot strid – men dramaet kan også bli stort etter valgnatten:

KrFs leder kan personlig bli den som sender Lossius eller veteranen Grøvan til reservelaget. Utad vil det handle om kvinne på vei frem i rikspolitikken – eller mannlig topprofil som vil fortsette. Utfallet kan skape sterke reaksjoner i ulike leire.

Fortellingen om dramaet er spesiell – heng med:

Ropstad skal nemlig toppe begge listene i hjemfylket Agder – i gamle Vest-Agder og Aust-Agder. Kommer KrF over sperregrensen valgnatten, får Ropstad trolig mandat begge steder. Da er valglovens paragraf 11-9 klar: Det er han selv som må velge hvor han skal være stortingsmann fra.

Dramastart: Da Grøvan omstemte seg

Situasjonen ville ikke vært vanskelig om løpet ble slik mange trodde før sommeren: At Lossius – i dag på Tinget som Ropstad-vara – ville bli en opplagt nummer to på begge de to Agder-listene. Hun ville dermed få fortsette på Stortinget.

Men det var før veteranen Grøvan (68 år) ombestemte seg – og var klar til kamp om ny periode.

Sterke krefter i vestfylket ønsker ham nå på andreplassen etter Ropstad. Et grep da er å gjøre som før og ha én listevariant for Vest-Agder, med Grøvan bak Ropstad. Pluss én designet for Aust-Agder, med Lossius (40 år) bak partilederen.

Slik kan Ropstad havne i skvisen

Det er modellen med to lister som sender Ropstad i skvisen: Velge om han fortsetter som stortingsmann fra «hjemfylket» Aust-Agder og dermed i praksis stopper videre stortingsliv for en av KrFs få profilerte kvinner i riksmanesjen. Eller ta over mandatet i det gamle vestfylket. Det kan sende Lossius til Stortinget, men Grøvan blir uten fast plass.

I et Vårt Land-intervju for tre uker siden avviste Grøvan ikke muligheten for en kampvotering om andreplassen etter Ropstad. Vinner han, vil KrF-listen i Agder toppes av to menn. Utsiktene til dette har alt skapt reaksjoner fra KrFs kvinneorganisasjon i fylket.

KrF-kvinne: «Det er nok av menn» i partiet

Men også drama om Ropstad kan bli tvunget til å velge, skaper uro i kvinnebevegelsen:

– Det er en situasjon vi fort kan komme i. For Ropstad vil den bli vanskelig. Han står overfor å måtte velge bort en av de få, kvinnelige profilene i partiet. Det er nok av menn i KrF og vi kan kanskje risikere en stortingsgruppe der Olaug Bollestad er eneste kvinne, sier Celina Hagen i Agder KrF kvinner.

Først og fremst plasserer hun ansvaret hos fylkeslaget selv:

– Det bør ta et valg om det skal være en kvinne på plassen bak Ropstad. Og hvis det skulle bli to ulike lister fra fylket, bør Ropstad i forkant avklare hvor han vil bli representert fra. Velgerne må vite hvem de stemmer på: Kan de oppleve at to menn velges fra Agder KrF eller om Ropstad vil sikre en kvinne, spør Hagen.

Valgforsker: Avklare i forkant

Valgforsker Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo konstaterer at det i Agder kan oppstå en spesiell situasjon:

– Utad kan det se noe rart ut om Ropstad til slutt ikke lar seg representere fra hjemfylket. Men dette er noe han bør avklare i forkant, slik at partiet ikke blir overrasket etterpå.

Nominasjonskomiteen i Agder KrF har nå dilemmaet i fanget. Lokallagene må fremme sine ønsker innen 30. september. Komitéleder Andreas Brovig opplyser at målet er å presentere listeforslag «rundt 10. november».

– Vi holder tett frem til da. Målet mitt er et enstemmig listeforslag. Nå ligger saken hos lokallagene og vi har ikke konkludert om vi skal ha ulike eller like lister i de to valgkretsene.

Vest-Agder åsted for brutale listekamper

Nominasjonsrunder i Agder KrF har flere ganger endt brutalt. Før valget i 1989 beseiret Jon Lilletun daværende finanspolitisk talsmann Harald Synnes i kampvotering. Nettopp Grøvan utfordret før 2013-valget daværende KrF-nestleder Dagrun Eriksen – og vant.

LES OGSÅ:

Ny kamp hos KrFs ungdommer om siste ord til kvinnen om abort

KrF-Grøvan snudde og tar likevel gjenvalg. Nå avslører han hvorfor

KrF-Ulstein rett i klinsj med Høyres bistandskutt

---

LISTESTRID

  • Nominasjonsløpet i Agder seiler opp som en av KrFs heftigste personthrillere foran stortingsvalget neste år.
  • Det sammenslåtte fylket har fortsatt to valgkretser: Vest-Agder og Aust-Agder. Vest-Agder regnes sammen med Rogaland som sikre fylker der KrF kaprer mandat selv om partiet havner under sperregrensen.
  • Derfor ble det i vinter avklart at Ropstad, hjemmehørende i gamle Aust-Agder også skulle toppe listen fra valgdistriktet i vest.
  • Gallupsnittet for KrF ligger fortsatt under sperregrensen. Men valgeksperter anser at sjansen til å komme over grensen er klart innen rekkevidde om partiet får sine usikre velgere ned fra gjerdet.
  • Ropstads mandat i dag er et utjevningsmandat. Også fra Vest-Agder ble det et ekstra utjevningsmandat ved forrige valg.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter