– Jeg kan si at den siste tidens kvinneprestdebatt har vært krevende i Bjørgvin. Kvinnelige prester reagerer sterkt på det som har skjedd. Flere har fått flashbacks og grått. Man ønsker virkelig ikke å ha det slik.
Det sa Kjersti Boge, prest og kirkerådsmedlem fra Bjørgvin bispedømme, under kirkerådsmøtet torsdag.
Torsdag og fredag hadde det nåværende Kirkerådet i Den norske kirke sitt siste møte. Flere høringssaker stod på sakslisten, blant dem høring om hva som kan kreves av kvalifikasjoner til vigslede stillinger i Den norske kirke (se fakta). Det var under denne saken at saksordfører Kjersti Boge benyttet anledningen til å ta opp spørsmålet om samarbeid med kvinneprester:
– Dette er et av mines siste kirkeråd, og jeg vil gjerne sikre at denne saken blir fulgt opp. At det blir tatt med videre, og lagt en plan for hvordan det kan sikres fremover.
LES MER: Biskoper med klar melding: 'Ikke mulig for en mannlig prest å nekte samarbeid med kvinner'
Ikke bare nattverd
Boge foreslo å legge til et punkt i kvalifikasjonskravene til prester i Den norske kirke, om vilje til å samarbeide med kolleger, uansett kjønn. Forslaget til Boge er inspirert av Svenska kyrkans kvalifikasjonskrav og lyder slik: (Som prest kan tilsettes person som) «vil arbeide for kirkens oppdrag sammen med andre vigslede i alle gjøremål, uansett kjønn».
Hun understreker til Vårt Land etter møtet at det ikke handler om at en ikke kan ha en mening om at det er galt å være kvinnelig prest.
– Det burde ikke være opp til enhver kvinnelig prest å si at nå synes jeg det er vanskelig, før det er et arbeidsmiljøproblem. Kirken og kirkeledelsen bør sette krav til sine ansatte som kan fremme arbeidsmiljøet, sier Boge.
I utgangspunktet var ikke et slikt punkt nevnt i saksdokumentene til denne konkrete saken, men Boge synes det etter den siste tidens debatt om kvinneprestmotstand, er rett tidspunkt å ta opp spørsmålet:
– Skal det gå fem år til neste gang disse kravene skal revideres, lar vi toget gå nå om vi ikke snakker om det.
Hennes erfaring er at de som ikke ønsker å dele nattverdsfellesskap med kvinnelige prester, ikke bare nøyer seg med det:
– Erfaringen er at det følger med mye mer enn det, og det har flere av oss kvinner opplevd. Det er steder nå der man sitter med ganske få prester som har fått forandre spillereglene for samarbeid mellom prester, uten å ha forhørt seg med kvinnene som blir berørt av dette.
Preses: – Viktig informasjon
Preses Olav Fykse Tveit syntes Boges forslag og informasjon er viktig:
– Jeg kommer til å dele det du forteller med Bispemøtet. Dette er viktig for oss å drøfte videre.
Samtidig understrekte han og kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum at Kirkerådet denne gangen ikke kunne ta stilling til forslaget da det allerede foreligger en utredning på bordet – uten dette punktet – som skal sendes ut på høring.
Boge forstår den vurderingen, men understreker fortsatt hvor viktig det er at ikke saken glemmes:
– Det er bra at vi vil ha en bredere forståelse rundt dette, men da må ikke saken legges død. Vi kan ikke tenke at når vi nå sender saksdokumentene ut på høring uten dette punktet, så er vi ferdig med revisjon av kvalifikasjonskrav. For dette handler nettopp om kvalifikasjonskrav.
Enden på visa for denne gang ble at Kjersti Boge sender sitt forslag videre til administrasjonen i Kirkerådet slik at de kan lage et eget forslag på temaet, utenom den utredningen som allerede ligger på bordet – og som det ble vedtatt å sende videre ut på høring.
LES FLERE SAKER I DEBATTEN OM KVINNERS PRESTETJENESTE:
• Mikael Bruun: – Jeg har aldri tatt til orde for en omkamp om hvorvidt kvinner skal få være prester
• «Det vi er vitne til i dag i kvinneprestdebatten, er både sårende og hårreisende for mange»
• Domprost Stig Lægdene: «Den norske kirke legitimerer kvinnediskriminering»
---
Dette er saken
- Kirkerådet ba i januar 2019 direktøren om å nedsette et utvalg for å gjennomgå kvalifikasjonskrav for vigslede stillinger i Den norske kirke. Kirkerådet fastsatte samtidig et mandat for utvalget.
- Utvalget leverte sin utredning til direktøren 26. juni 2020. Utredningen inneholder en rekke forslag til endringer i kvalifikasjonskravene og prosedyrer for godkjenning.
- Den sendes derfor på høring til berørte instanser. Kirkerådet tar sikte på å fremme forslag til endringer i de berørte regelverk på Kirkemøtet i 2021.
---