Nyheter

Ukraina vil ikke slippe inn jødiske pilegrimer

Over tusen jødiske pilegrimer står fast på grensen mellom Ukraina og Hviterussland etter at ukrainske myndigheter nektet å slippe dem inn grunnet smittefare.

1 av 2

Blant dem som har stått fast på grensen siden mandag, er 242 barn, opplyser ukrainske grensevakter. Hundrevis av politifolk er utplassert ved grensen for å hindre dem i å ta seg over.

Pilegrimene har klaget over at de må sove utendørs i kaldt vær og at de er sultne, men onsdag opplyste grensestyrken at de får mat og varme telt.

Pilegrimene tilhører en jødisk bevegelse kalt hasidisme, som har sitt utspring i den østlige delen av Europa. Hvert år drar titusener av bevegelsens tilhengere til den ukrainske byen Uman i forbindelse med det jødiske nyttåret. Der besøker de graven til Rebbe Nachman, som grunnla retningen breslover-hasidisme.

Gruppen som nå står fast på grensen, har reist av gårde selv om myndighetene i både Ukraina og Israel har bedt dem om å la være. I år feires jødisk nyttår 18. – 20. september.

LES MER:

• Frykter dårlig arbeidsmiljø hvis mannlige prester får reservere seg

• Reportasje: Krigsseilerbarna forteller

September: Nye rakettangrep mot Israel

Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskiy holder en tale ved Menorah-monumentet i Kiev, Ukraina i forbindelse med fjorårets besøk til Babi Yar hvor nazi-soldater skjøt tusenvis av jøder under 2. verdenskrig. Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter