MØTTE REKTOR:

NLA-studenter vil ikke ha Til Helhets styreleder som studentprest – nå har de møtt rektor

I dag møtte NLA-studenter rektor Sigbjørn Reidar Sødal for å diskutere ansettelsen av Jens Fredrik Brenne som midlertidig studentprest. Der klarte de ikke å bli enige.

Etter at NLA Høgskolen i Oslo i forrige uke ansatte Jens Fredrik Brenne som midlertidig studentprest, har en rekke studenter varslet sin motstand. Studentene Marthe Lilletun Langeland og Hedda Brita Beata Widahl har kalt ansettelsen «problematisk» fordi Brenne er styreleder i det kristne nettverket Til Helhet, en organisasjon som hevder at seksuell legning kan forandres.

På onsdag stod ansettelsen på dagsorden i et møte mellom en rekke studentrepresentanter og rektor Sigbjørn Reidar Sigdal. Til stede var leder av studentrådet, Elias Killi, studentparlamentets leder Marte Haugen, og Marthe Lilletun Langeland. Der klarte ikke partene å komme til enighet.

– Vi er ytterst uenige i denne saken, og det ble egentlig ikke fattet noen ny beslutning på møtet, sier Haugen til Vårt Land.

Den midlertidige ansettelsen av Jens Fredrik Brenne som studentprest i NLA Høgskolen i Oslo, har skapt reaksjoner blant studentene. Da han i NRKs Debatten ble spurt hva som var problemet med homofilt samliv, svarte han «Gud liker det ikke, for å si det sånn». Øyeblikket har blitt en internett-meme siden den gang. Foto: Skjermdump fra NRK
Den midlertidige ansettelsen av Jens Fredrik Brenne som studentprest i NLA Høgskolen i Oslo, har skapt reaksjoner blant studentene. Da han i NRKs Debatten ble spurt hva som var problemet med homofilt samliv, svarte han «Gud liker det ikke, for å si det sånn». Øyeblikket har blitt en internett-meme siden den gang. Foto: Skjermdump fra NRK

– Skulle sett at Brenne aldri ble ansatt

På møtet uttrykte studentrepresentantene til rektor at de helst skulle sett at Brenne aldri ble ansatt, med tanke på «alt som skjedde» rundt ham i fjor. Brenne fikk mye oppmerksomhet gjennom sine uttalelser i VGs dokumentarserie Homoterapi i fjor høst, og den påfølgende debatten som fulgte. Da han i NRKs Debatten ble spurt hva som var problemet med homofilt samliv, svarte han blant annet:

– Gud liker det ikke, for å si det sånn.

Som studentprest skal Brenne ha ansvar for kapellsamlinger, og være tilgjengelig for samtale og sjelesorg. Han presiserer at begrepet «homoterapi» er et skjellsord og stigma, og noe som han ikke holder på med. Brenne mener ulike aktører og medier har skapt en karikatur av ham og hans teologiske standpunkter om samlivsetikk.

Ifølge Haugen presiserte studentrepresentantene på møtet at reaksjonene mot ansettelsen ikke går på Brenne som person.

– Vi var veldig klare på at det handler om holdningene hans, og hvordan det blir oppfattet at NLA ansatte ham, sier hun.

NLA Høgskolen Staffeldtsgate

Rektor: «Jeg prøver etter beste evne»

Sigdal ønsker ikke å kommentere møtet inngående, men skriver følgende i en tekstmelding til Vårt Land:

«Som øverste leder for NLA har jeg ansvar for alle ansatte og alle studenter ved høgskolen. Jeg prøver etter beste evne å respektere både menneskene, inngåtte avtaler, og alle andre forpliktelser som følger med dette lederansvaret.»

Student Haugen sier at til tross for at de to partene var uenige, følte studentene seg likevel hørt av rektoren. Hun synes det er viktig at han forstår hvorfor studentene reagerer som de har gjort. Både ledelsen og studentene skal ha ønsket å fortsette dialogen.

Studentene usikre på veien fremover

– Nå som rektor har gjentatt sin posisjon, vil dere vurdere andre midler?

– Vi får se. Jeg er spent på hvordan Brenne vil takle denne situasjonen. Han har fått et klart inntrykk av hva flere studenter mener. Hvordan studenter vil oppleve ham som samtalepartner, er det primært studentrådet i Oslo som kommer til å få oppleve, svarer Haugen.

LES MER:

* To NLA-ansatte sa opp jobben i protest

* Sterke reaksjoner etter foredrag om «homoterapi»

* Til Helhet-leder får fortsette som fengselsprest

---

Til Helhet

  • Et tverrkirkelig kontaktforum for seksualitet og tro.
  • Formålet deres er blant annet å «formidle tro på at endring i seksuell orientering er mulig» og å «formidle tro på at en kan leve et meningsfullt liv i seksuell avholdenhet uansett seksuell orientering».
  • Medlemmer: Norsk Luthersk Misjonssamband, Normisjon, Indremisjonsforbundet og Ungdom i Oppdrag.

---

---

NLA Høgskolen

  • NLA Høgskolen (NLA) er en privat høyskole med studietilbud i Bergen, Oslo og Kristiansand. NLA tilbyr studier innen blant annet medier, lærerutdanning, teologi og kunstfag. Høyskolen har i overkant av 2000 studenter.
  • Høyskolen eies av Den Evangelisk Lutherske Frikirke, Det Norske Misjonsselskap, Norsk Luthersk Misjonssamband, Normisjon, Indremisjonsforbundet, Søndagsskolen Norge og Norges Kristelige Student- og skoleungdomslag.
  • NLA ble akkreditert som høyskole i 2006. Det betyr at de selv kan opprette studietilbud på bachelornivå. Dersom de skal opprette mastergrad- og ph.d.-studier, må de søke NOKUT om akkreditering av studietilbudet.

---

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter