Nyheter

Nazisme i politiet ryster Tyskland

- Rasisme og antisemittisme er en skam, sa statsminister Angela Merkel på en markering tirsdag. Dagen etter aksjonerte tysk politi mot kollegaer mistenkt for å spre høyreekstrem propaganda, inkludert hakekors og bilder av Adolf Hitler.

Over 200 tyske politifolk slo til mot kollegaer onsdag i en aksjon mot 34 politistasjoner og private hjem. Elleve politifolk er mistenkt i saken, og under aksjonen ble det fastslått at en rekke politifolk har spredt høyreekstrem propaganda i chat-grupper på internett.

– Dette er den verste og mest frastøtende formen for hatytring, sier Herbert Reul, som er innenriksminister i Tysklands mest folkerike delstat Nordrhein-Westfalen.

Manipulert bilde fra gasskammer

Et av de 126 bildene som var delt på WhatsApp forestiller en flyktning som er manipulert inn i et avnazistenes gasskamre under andre verdenskrig. Andre bilder viste hakekors, og en svart mann som blir skutt, ifølge New York Times.

Elleve politifolk er mistenkt i saken, til sammen 29 er suspendert. Nå risikerer de både disiplinærstraff og å bli tiltalt for oppfordring til hat.

Bekymret for ekstremisme i militæret

Tyske myndigheter er bekymret for det økende antallet høyreekstremister i forsvaret og politiet, som er avslørt de seneste årene. Myndighetene er også urolige for at organiserte grupper lagrer våpen og eksplosiver, for å forberede seg på væpnet kamp:

• På mandag ble hjemmet til en 40 år gammel soldat ransaket, i forbindelse med etterforskningen av et planlagt høyreekstremt terrorangrep.

• Minst 40 nye saker om mistenkt ekstremisme i tysk politi ble innrapportert på føderalt nivå og delstatsnivå i første halvdel av 2020, meldte det tyske nyhetsbyrået DPA i august. De fleste av sakene omhandler mistenkte høyreekstreme aktiviteter. I delstaten Hessen er 17 betjenter under etterforskning.

• I juli oppløste Tysklands forsvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer en avdeling i den spesialtrente militærstyrken Kommando Spezialkräfte (KSK). Årsaken var at avdelingen var «infiltrert av høyreekstreme». Nedgravd i hagen til en 45 år gammel sersjantmajor fra KSK fant politiet våpen, kniver, ammunisjon, en nazi-sangbok og en utgave at et magasin for tidligere medlemmer av Waffen SS.

• En tidligere politimann med nynazistiske sympatier og kona hans ble pågrepet i sommer, mistenkt for å ha sendt trusselbrev til en rekke politikere og andre offentlige personer i Tyskland. Politisjefen i Hessen, Udo Münch, trakk seg fra jobben som følge av skandalen.

• Nærmere 600 tyske soldater etterforskes for høyreekstremisme.

• I fjor ble ble det innledet etterforskning av et høyreekstremt nettverk, som skal ha planlagt angrep på flere politikere. Mange av medlemmene i nettverket som går under navnet Nordkreuz, hadde sterke bånd til politiet og militæret. De hadde fått en liste over 25.000 navn på lokalpolitikere fra en politidatabase.

Merkel talte på 70-årsmarkering dagen før

Politiaksjonen mot tyske politifolk kommer dagen etter statsminister Angela Merkel var med på markeringen av 70-årsdagen for Sentralrådet for jøder i Tyskland.

I sin tale sa hun blant annet at det er «en kilde til dyp skam for meg å se rasisme og antisemittisme i landet vårt komme til uttrykk i disse tider».

Hun sa også at disse holdningene aldri forsvant, men at de den seneste tiden har blitt mer synlige og uten hemninger.

– Vi kan være glade for et blomstrende jødisk liv, men det er bare én side av dagens virkelighet. Den andre siden er at mange jøder ikke føler seg trygge og respektert her i landet.

– Vi vet hvor fort ord kan bli til handling, la hun til, og viste til et avverget angrep mot en synagoge i Halle i oktober i fjor. Der forsøkte en mann å komme seg inn i en synagoge hvor 52 mennesker var samlet for å feire den jødiske høytiden Yom Kippur. Han hadde åtte våpen og eksplosiver, og målet var å drepe flest mulig.

– Kan ikke tie stille

Under tirsdagens seremoni i Berlin tok Angela Merkel også opp fremveksten av konspirasjonsteorier og hatefulle ytringer mot jødiske borgere, særlig i sosiale medier.

– Dette er noe vi aldri kan være stille om, eller akseptere, sa hun.

Sentralrådet for jøder i Tyskland er en paraplyorganisasjon for jødiske organisasjoner med rundt 100.000 medlemmer. Leder Josef Schuster sa på feiringen at «flertallet i befolkningen står bak oss, og det gjør også partiene».

– Men i det store og hele kunne kjærligheten til jødene vært større – eller i det minste respekten. Den mangler stadig oftere, sa han.

Sentralrådet ble etablert for å representere jøder som hadde overlevd folkemordet under naziveldet, og var opprinnelig tenkt som et midlertidig tiltak for å bistå med emigrasjon. Man antok at få av dem som hadde overlevd Holocaust, så for seg en fremtid i Tyskland.

• LES MER:

– Er redd for de «stille støttespillerne»

– Tyskland er høyreekstremismens «hotspot»

Bjørn Westlie: Mye står igjen når det gjelder pressens selvransakelse etter 2. verdenskrig. 
I krigsårene trykket mange aviser antisemittisk propaganda

Her ble jødiske gravstøtter brukt som gatestein

Har du tips eller forslag, send gjerne epost: uneb@vl.no

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter