BRUUN SNAKKER UT:

Mikael Bruun om kvinneprestdebatten: – Det er sørgelig med et personfokus

– Jeg har aldri tatt til orde for en omkamp om hvorvidt kvinner skal få være prester, sier Mikael Bruun til Vårt Land.

45 prester, teologer og teologistudenter slår et slag for samvittighetsfriheten til Mikael Bruun - deriblant seks kvinner. I et innlegg i Vårt Land skriver de at «vårt felles ønske er å uttrykke vår støtte til Mikael Bruun i det som tidvis har fremstått som en heksejakt fra media og delvis også fra prestekolleger».

Den siste tiden har det vært stor medieoppmerksomhet om soknepresten i Sogndal, som av teologisk overbevisning mener prestetjenesten er forbeholdt menn.

Benjamin Bjørnsen Anda er sokneprest for Giske og Vigra på Sunnmøre, og initiativtaker for uttalelsen fra de 45 støttespillerne. Han reagerer sterkt på historien som media og kritikere har skapt av Mikael Bruun, både blant sekulære røster og teologer.

– Jeg kan kun svare for meg selv, men jeg har reagert på at det er en fremstilling av Mikael Bruun som om det eneste han står for er at kvinnelige prester ikke er greit. Han er blitt tillagt meninger om kvinner som han ikke har. Det reagerer jeg ganske sterkt på. Dette er et teologisk spørsmål og ikke et spørsmål om likestilling i ordinær forstand, sier Anda.

Blant annet har Bruuns kone, Ida Marie Bruun, også forsvart ham: «Mikael har et positivt kvinnesyn», skrev hun på Facebook-siden sin.

LES OGSÅ: Mikael Bruuns omdiskuterte innlegg

Forstår reaksjoner

– Mikael Bruuns teologiske standpunkter er svært langt unna gjengs oppfatning i samfunnet – forstår du at flere medier går inn i saken med tungt skyts?

– Ja, nå har jeg vært borti media såpas mye at jeg skjønner det. Men jeg synes det ikke er greit å oppkonstruere et slikt grovt bilde av et menneske. Særlig når dette mennesket er prest i et lite lokalsamfunn. For meg fremstår det at i media handler det om at han har gammeldags patriarkalsk kvinnesyn. Men det handler primært om et teologisk syn på hva en prest er, ikke om kvinner og likestilling. Her er det dessverre vanskelig å manøvrere for det sekulære media og allmuen.

LES OGSÅ: Foreldre vil ikke at Bruun skal ha konfirmantundervisning for barna deres

Ikke et vanlig yrke

I tillegg til debatten om kvinneprestmotstandere, etterlyser Anda en parallell debatt om hva det faktisk vil si å være prest.

– Hvis det å være prest bare er et yrke, på linje med såkalt sekulære yrker, da er det diskriminering. Mikael og andre med ham mener det å være prest er noe annet enn bare et vanlig yrke. Det er der debatten burde gått, men det er tilnærmet umulig å føre den debatten i avisformat, sier han.

Anda sier at det ikke finnes et helhetlig syn på hva en prest er i Den norske kirke, og at det finnes «et hav av embetssyn».

LES OGSÅ: – En kvinne skal ikke vike plass fordi hun er kvinne, sier preses Olav Fykse Tveit om debatten

Kritisk til sekulære argumenter

I tillegg til flere medier, har flere teologer vært skarpe i kritikken. Saken begynte med innlegg av domprost i Tromsø, Stig Lægdene, som tok til orde for ordinasjonsnekt av kvinneprestmotstandere. Da Bruun skrev et innlegg på verdidebatt.no, ble mye av kvinneprestdebatten ført med Bruun som utgangspunkt.

– Forstår du at teologer reagerer så strekt?

– Både og. Jeg reagerer på en del av den sterke ordbruken som blir brukt. Og jeg reagerer på at teologer ikke har en større teologisk forståelse av dette. Mange teologer bruker likestillingsloven og sekulære begreper når de argumenter mot Mikael. Jeg reagerer på at det ikke er et større rom for å forstå at det handler om et teologisk ståsted, og forsøke å se dette fra den andres vinkel. Vi må søke å forstå hverandre ut fra de ståstedene vi faktisk har, ikke ut fra oppkonstruerte ståsted basert på fordommer, svarer Anda.

LES OGSÅ: – Kvifor aksepterer vi, i eit kunnskapssamfunn som vårt, så mange kunnskapshol knytt til kristen tru, spør Sofie Braut

Sørgelig

Mikael Bruun er glad for støtten han får fra de 45 støttespillerne. Han mener kritikken han har mottatt etter at han publiserte et innlegg hos Vårt Land – og siden gjentok det samme budskapet på Dagsnytt 18 noen dager senere – har feil utgangspunkt.

I innlegget skriver Bruun at han ikke vil ha gudstjeneste eller nattverden med kvinnelige prester, men han vil selv understreke at dette egentlig ikke handler om hvor vidt kvinner kan være prester.

– Jeg har aldri tatt til orde for en omkamp om hvorvidt kvinner skal få være prester, men er opptatt av klassiske teologers plass i kirken.

Soknepresten forteller at den siste tiden har vært krevende.

– Det har vært et veldig kjør, og jeg synes det er sørgelig med et personfokus. Dette handler ikke om meg, men om prester som meg.

---

Fakta:

---

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Håkon Vatnar Olsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Nyheter