Nyheter

Norge henter 50 asylsøkere fra Hellas-leirene

– Arbeidet med å hente barn fra Moria starter nå, sier barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad til Vårt Land. 50 asylsøkere skal hentes.

1 av 2

– Vi setter i gang nå, bekreftet statsminister Erna Solberg (H) på en pressekonferanse i formiddag.

– Det avklarte vi i morges etter at vi så bildene.

Barneminister og KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad uttalte seg til Vårt Land i forkant av pressekonferansen.

– Forrige uke sa jeg at vi snart skulle hente fra Moria. Regjeringen har besluttet at vi skal hente, sa Ropstad.

– I dag kan vi si at arbeidet med at Norge skal hente barn fra Moria starter, sier KrF-lederen, som mener regjeringen lenge har vært tydelige på at Norge bør ta et ansvar for Moria-flyktningene som en del av et felleseuropeisk ansvar.

Ifølge NTB vil Norge hente sårbare barnefamilier fra Syria, familier som med stor sannsynlighet vil kvalifisere til opphold.

LES MER: – Katastrofen i Moria kunne vært unngått

Henter 50 barn

Ifølge vg.no skal Norge hente 50 barn. Beslutningen skal være tatt for en stund tilbake, ifølge næringsminister Iselin Nybø, som uttaler seg til avisa.

Det er primært barnefamilier som blir hentet til Norge.

De siste dagene har flere og flere i leiren blitt registrert med koronasmitte. De som kommer til Norge vil bli testet.

LES MER: Moria-barna er gutter fra Afghanistan

Sju land har hentet barn

Da Vårt Land sist uke skrev at sju land har hentet barn i Hellas, sa barneminister og KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad at at avtalen Høyre, Venstre og KrF inngikk om å hente barn fra Hellas når minst åtte-ti EU-land har gjort det samme, er et «viktig signal» om at Norge tar ansvar.

– Forhåpentligvis henter de siste landene snart slik at Norge også kan hente barn om kortest mulig tid, sa Ropstad da.

Han ville da ikke kommentere hvilke forberedelser Norge har gjort, eller om Norge har samtaler med de fire EU-landene som har lovet å hente ut barn, men som ennå ikke har gjort det.

Henter «sårbare familier med barn»

Regjeringen iverksetter beslutningen om å hente ut barnefamilier fra Moria-leiren i Hellas, bekrefter næringsminister Iselin Nybø (V).
– Vi iverksetter nå regjeringens beslutning om uthenting av sårbare familier med barn fra Moria-leiren. Med tanke på den dramatiske situasjonen som nå har oppstått, er det enda mer påtrengende at Norge tar sin del av ansvaret for å avhjelpe situasjonen, sier Nybø til NTB.

EU-land enige om å hente barn

Luxembourg og Tyskland var først ute med å hente bort mindreårige fra leiren. Så fulgte Irland, Portugal og Finland etter. I august landet det barn i Belgia og Frankrike.

Bakgrunnen for relokaliseringen er at EU-land har gått sammen om et initiativ for å relokalisere 1.600 av de mest sårbare barna fra leire på de fem greske øyane som ligger inntil kysten av Tyrkia. Programmet har fått navnet «No Child Alone».

EU-kommisjonen opplyser at to land er forberedt på å snarlig hente barn, fire til Slovenia og to til Litauen. I tillegg har Kroatia og Bulgaria lovet at de vil stille opp for enslege mindreårige som har kommet til Hellas.

Saken utvides.
LES MER:

Korona har kommet til Moria-leiren
• Disse kommunene vil ta imot barn fra Moria-leiren
SV refser KrF: «Det vi ser nå er så stygt»

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter